Pagriežot ūdenskrānu, tek ūdens. Nospiežot poda pogu – ūdens aiztek. Bet kur ūdens vispār rodas, kā tas nonāk mūsu ūdenskrānos, un kas ar to notiek pēc tam, kad tas izlietots? Šīs un vēl daudzas interesantas lietas par ūdeni un tā ceļojumu pa Ventspils apakšzemi var uzzināt, apciemojot ŪDEKU.

Šonedēļ ŪDEKĀ ciemojās bērnudārza Pasaka bērni vecumā no 6 līdz 7 gadiem, bet aizvadītajā nedēļā Ventspils ūdens ceļu izzināja vēl mazāki ķipari no bērnudārza Varavīksne. Un, kaut gan ŪDEKĀ notiekošie tehnoloģiskie procesi ir ļoti sarežģīti, bērni atzīst, ka ekskursija ir gana interesanta, un labprāt iesaistās, uzdodot jautājumus un papildinot ŪDEKAS speciālistu stāstījumu ar gadījumiem saistībā ar ūdeni no savas ikdienas.

Tomēr visvairāk sajūsmas mazajos ciemiņos izraisa brīdis, kad ekskursijā ierodas ŪDEKAS talismans. Lāsīte tiek izzināta no visām pusēm – kāds čubina, kāds nedaudz bīstas, bet kāds par visu varu cenšas noskaidrot Lāsītes identitāti, pieļaujot, ka šeit varētu būt kāda līdzība ar nostāstiem par Ziemassvētku vecīti, kura pienākumus nereti pilda kāds pavisam zināms cilvēks.

Savukārt puišu lielāko uzmanību piesaista interaktīvais stends ar smago automašīnu. Tas ataino procesus no dzīves un atspoguļo mūsdienīgo tehnoloģiju iespējas, kas ļauj atjaunot zem zemes esošas caurules, neuzrokot ielu, bet gan visu nepieciešamo paveicot, piekļūstot caurulēm caur akām.

http://www.ventasbalss.lv/files/IMG_7716.jpg

ŪDEKAS speciālistus priecē, ka interese par Ventspils tīro un kvalitatīvo ūdeni ir dažāda vecuma ventspilniekiem – nāk gan pavisam mazie, gan vidusskolēni. Turklāt nāk arī pa otram lāgam, jo tas, kas no ekskursijas tika paņemts līdzi vienā vecumā, ir pavisam kas cits vēlāk, piemēram, kad skolā sāk mācīt ķīmiju. Tad ir lielāka saprašana par lietām, ko stāsta laborante, kā arī izprotamāki ir vērienīgie ūdens un kanalizācijas tīklu izbūves un atjaunošanas darbi Ventspilī pēdējo vairāk nekā 10 gadu laikā, kas paveikti, pateicoties Eiropas Savienības līdzfinansējumam un pašvaldības atbalstam.

http://www.ventasbalss.lv/files/IMG_7486.jpg

Šoruden ŪDEKĀ viesojās arī Ventspils 4. vidusskolas skolēni skolotājas Ingunas Bērznieces pavadībā. Viņi Ventspils ūdens ceļu bija iepazinuši jau iepriekš, pirms vairākiem gadiem, taču tagad ekskursijā uzzinātais lika paskatīties uz tām pašām lietām citādāk. Pateicoties ķīmijas skolotājas Bērznieces aktivitātei, Ventspils 4. vidusskola jau piekto reizi pēc kārtas ieguvusi starptautisko Ekoskolas statusu un arī šogad saņēma Zaļā karoga balvu, kura svinīgajā pacelšanā piedalījās arī ŪDEKAS pārstāvji un Lāsīte.

Šajā mācību gadā 4. vidusskolas skolēni īpašu uzmanību pievērš tēmai Ūdens. Sadarbībā ar ŪDEKU ir uzsākts darbs pie īpašas galda spēles izveides, ar kuras palīdzību, iespējams, jau nākamgad visiem Ventspils skolēniem atraktīvā veidā būs iespējams izzināt ūdens procesus dabā, tā nozīmi cilvēku ikdienā un ūdens apsaimniekošanas procesus Ventspilī.

http://www.ventasbalss.lv/files/spele.jpg

Ventspils 4. vidusskolas skolēnu izveidotās izzinošās galda spēles makets papīra formātā.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    Kuršu skaistule 09.12.2016, 14:44:30

    Nemaz nešaubos, ka šādas ekskursijas noteikta vecuma bērniem ir ne tikai ir interesantas, bet arī noderīgas. Bet...
    Interesanti, vai bērniem pastāstīja, ka ūdensvada darbinieki strādā par smiekla naudu?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: