Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca ik gadu papildina aprīkojumu ar modernām medicīnas iekārtām, kā arī piesaista jaunus speciālistus un sniedz ieguldījumu rezidentu apmācībā, pateicoties pašvaldības atbalstam.

Finanšu ieguldījumi medicīnā ļauj slimnīcai attīstīties un sniegt kvalitatīvu medicīnisko aprūpi. SIA Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca diagnostikas nodaļā pieejams daudzveidīgs pakalpojumu klāsts gan ambulatorajiem, gan stacionāra pacientiem.

Diagnostiskie izmeklējumi Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā:

Rentgens. Pieejamas divas rentgena izmeklējumu vietas: viena paredzēta tikai slimnīcas pacientiem, bet otra – ambulatorajiem un traumpunkta pacientiem, lai laikus būtu iespējams konstatēt dažādas traumas un lūzumus. Ar rentgenu veic plaušu izmeklējumus, barības vada, kuņģa, divpadsmitpirkstu zarnas caurskati ar kontrastvielu, akūtiem pacientiem arī vēdera dobuma izmeklējumus, lai izslēgtu ķirurģiskas patoloģijas. Izvērtē arī muguras un dažādu locītavu izmeklējumus.

Ultrasonogrāfija. Ar šo iekārtu pacientiem veic vēdera dobuma, vairogdziedzera, krūšu un asinsvadu sonogrāfiju, kā arī sirds izmeklējumus. Ultrasonogrāfija ir metode, kura tiek veikta ar ultraskaņu, un pacients nesaņem starojumu. Līdz ar to, ka nav šis jonizējošais starojums, sonogrāfiju var veikt regulāri, jo veselībai draudus tā nerada. Ultrasonogrāfija tiek veikta ne tikai ambulatoriem, bet arī akūtiem pacientiem. Slimnīcā tika iegādāta jauna sonogrāfijas iekārta, ko izmanto sirds un asinsvadu izmeklējumiem.

Ehokardiogrāfija – sirds ultraskaņas metode, ar kuru iespējams noteikt sirds anatomijas struktūru. Iespēja diagnosticēt iegūtas un iedzimtas slimības.

Asinsvadu doplerogrāfija – metode, ar kuras palīdzību iespējams izmeklēt galvas, kakla, roku un kāju asinsvadu sonogrāfiju, kā arī veikt vēdera aortas izmeklēšanu.

Datortomogrāfija. Ar šo metodi izmeklē galvu, deguna blakusdobumu, mugurkaulu, krūškurvja orgānus, vēdera dobuma orgānus, mazo iegurni, kaulu locītavu sistēmu. Datortomogrāfijas izmeklējuma laikā ir jonizējošais starojums, tādēļ izmeklējumu drīkst veikt pēc noteiktām indikācijām, pēc speciālista izvērtēšanas, vai šis izmeklējums ir nepieciešams.

Magnētiskā rezonanse – iespējams izvērtēt mīkstos audus, detalizētāku informāciju var saņemt par galvas smadzeņu struktūru un par galvas asinsvadiem. Visbiežāk magnētisko rezonansi veic galvai, vēdera dobumam, kaulu un locītavu sistēmai un mugurkaulam, jo ar šīs iekārtas palīdzību var precīzāk izvērtēt muguras starpskriemeļu disku stāvokli un muguras spinālo kanālu struktūras, kā arī locītavu saišu un muskuļu bojājumus. Izmeklējumā netiek izmantots jonizējošais starojums, bet gan radioviļņu magnētiskais lauks.

Mamogrāfija – iespējams veikt krūšu vēža skrīningu. Ja mamogrāfijā paliek neatbildēti jautājumi, pacientei veic arī ultrasonogrāfiju, un otrādi. Abas izmeklēšanas metodes viena otru papildina. Ar mamogrāfiju var izvērtēt mikrokalcinātus jeb sīkus sakaļķojumus dziedzeru audos.

Sirds funkciju monitorēšana. Ar sirdi saistītām saslimšanām slimnīca piedāvā vairākas diagnostikas metodes – elektrokardiogrāfija (sirds elektriskās aktivitātes pieraksta sistēma miera stāvoklī), veloergometrija (slodzes testa rezultāti parāda sirds spēju izturēt fizisku piepūli), Holtera monitorēšana (sirds ritma pieraksts 24 vai 48 stundu garumā, ar kura palīdzību iespējams detalizēti iegūt datus par sirds darbību).

Endoskopija. Endoskopijas kabinetā ir uzstādīta firmas Olympus augstas kvalitātes videoaparatūra kuņģa, zarnu trakta slimību diagnostikai. Tiek veikti barības vada, kuņģa, divpadsmitpirkstu zarnas, resnās zarnas izmeklējumi. Izmeklēšanas laikā veic arī helicobacter pylori diagnostiku, ņem biopsiju materiālu histoloģiskai izmeklēšanai, kā arī materiālu citoloģiskiem izmeklējumiem.

Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca regulāri seko līdzi esošo iekārtu stāvoklim un tendencēm, kā attīstās diagnostiskās iekārtas, un laikus aizstāj ar jaunām. Diagnostikas nodaļa ir aprīkota ar modernu medicīnisko aparatūru, pateicoties Ventspils pašvaldības atbalstam. Šogad iegādātas vairākas medicīniskās iekārtas. Piemēram, fosforplašu nolasīšanas iekārta, kas pārliecinoši uzlabo rentgena attēla kvalitāti, būtiski uzlabojot diagnostiku. Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā tika aizstātas nokalpojušās iekārtas ar modernākām – rentgenattēlu digitalizācijas iekārta jeb fosforplašu nolasītājs un datortomogrāfijas kontrastvielas injektors. Jaunajai rentgenattēlu digitalizācijas iekārtai ir plaša spektra pielietojums – tā izmantojama rentgenoloģijā, ortopēdijā, pediatrijā, neonataloģijā un stomatoloģijā, kā arī salīdzinājumā ar iepriekšējo iekārtu tai ir papildus funkcionalitāte – tā izmantojama arī skrīninga un mamogrāfijas attēlu digitalizācijai. Savukārt datortomogrāfijas kontrastvielas injektors dod iespēju pilnvērtīgāk izmeklēt nieres, liesu, aknas, aizkuņģa dziedzeri, asinsvadus, veicot konrastvielu ievadīšanu.

Iegādājoties jaunas iekārtas, Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā tiek veiktas apmācības speciālistiem. Regulāri tiek piedāvātas iespējas papildināt savas zināšanas dažādos kursos, kurus apmeklē Ventspils ārsti un arī radiologi un to asistenti. Pateicoties šādu medicīnas iekārtu ieviešanai Ventspils slimnīcā un speciālistu regulārai piesaistei un apmācībām, iespējams iedzīvotājiem nodrošināt kvalitatīvu medicīnisko aprūpi.

No šī gada 1. oktobra valstī iesākta īpaša programma onkoloģisko slimnieku atklāšanā. Pacientiem, kuriem ir aizdomas par kādu onkoloģisku saslimšanu, sākotnēji iesakām vērsties pie ģimenes ārsta, lai atbilstoši simptomiem tiktu nozīmēta precīza diagnostikas noteikšanas metode. Pacientiem ir svarīgi saņemt nosūtījumu no ģimenes ārsta, kurā norādīts kods uz valsts apmaksātajiem izmeklējumiem ārpus kopējās gaidīšanas rindas. Pierakstoties uz izmeklējumu, pacientam ir jāinformē par nosūtījumu kodu, kā arī, dodoties uz izmeklējumu, svarīgi ņemt nosūtījumu līdzi.

Plašāka informācija par slimnīcā sniegtajiem pakalpojumiem un veselības aprūpes aktualitātēm pieejama mājaslapā: www.ziemelkurzemesslimnica.lv.

Lasi vēl

Komentāri (9)

  • 0
    Gatis Meiris 15.12.2016, 09:30:13

    Man liels prieks, ka mums Ventspilī ir tik grezna slimnīca un tik daudz dārgu aparātu, vienīgi ļoti žēl , ka neiespējami izmantot šo lielisko iespēju.Jo lielākoties, tev ir jābūt ģimenes ārsta nosūtījumam un tur nu sakās epopeja. Ģimenes ārsts nosūtījumu neizsniedz , jo uzskata ,ka tas nav nepieciešams utt. Un lai apmeklētu kādu no šiem super dārgiem aparātu izmeklējumiem , pat maksājot lielu naudu tas ir neiespējami, protams ja tev ir uzvārds Lembergs vai tu strādā domē tad vari mēģināt. Līdz ar to mūsu superīgie aparāti ir vienīgi noteiktai pilsoņu grupai , jo parastiem mirstīgiem tos izmantot ir neiespējami.Mana pieredze rada mēs virzāmies medicīnā uz anglijas piemēru , ja tev kas sāp padzer pretsāpju tabletītes nevis ārsti meklē cēloni un novērš to tāpēc kamēr ārsti s staigās ar paceltu galvu un izturēsies pret pacientiem kā pret niecībām, tikmēr mums nekas nemainīsies. Jo vēl jo projām nesaprotu sistēmu kur es ka pacients vēlos samaksāt par izmeklējumiem, bet tas ir neiespējami ,jo ģimenes ārsts neizraksta nosūtījumu!!!!!!!! Ceru ka vadība nedaudz aizdomāsies, jo pacienti jau klusē.

  • -1
    Elviss22 15.12.2016, 10:19:07

    Problēma jau ir arī tajā, ka tās aparatūras sapēŗk, bet, tie gados vecie ārsti nemaz neprot ar tiem apieties un rezultātā, tam nav nekādas lielās jēgas, vienkārši neprot nolasīt ko tas aparāts uzrāda.

  • 0
    Nif nifs 15.12.2016, 11:14:56

    Pa lielam tas viss ir labi. Man cilvēciski gribētos tā: ja es maksāju, tad tieku klāt jau rīt. Šobrīd, dimžēl, nosūtījumu vari karināt uz nagliņas vismaz uz mēnešiem 4, ja gribi vēl pie noteikta speciālista, tad vispār nezināmā nākotnē. Reāli tikai par maksu, un arī gaidīt krietnu laiku...tāda pieredze. Varbūt nedaudz pārspīlēju un tā nav uz visiem aparātiem, bet tomēr...

  • -3
    SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca" 15.12.2016, 12:26:18

    Pacientiem ierodoties pie ģimenes ārsta vai ārsta speciālista tiek izvērtēta iespējamā saslimšana un ārsts, zinot diagnostikas iespējas, nozīmē konkrēto izmeklējuma metodi.

    Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā diagnostikas pakalpojumus varam sniegt tādā apjomā, cik ir izdalīts Valsts finansējums, bet, ja pacientam ir iespējas apmaksāt pakalpojumus par maksu, to ir iespējams veikt, jo slimnīcas iespējas ir lielākas. Līdz ar to, ja vēlaties izmantot maksas pakalpojumus, tie ir pieejami, pēc pieraksta, 2-3 dienu laikā.

    Konkrētās situācijās lūdzam minēt visus lietas apstākļus (situāciju, laiku, iesaistītās personas), lai varētu izvērtēt situāciju un to risināt. Ar slimnīcas vadību iespējams sazināties: rakstot e-pastu uz: info.slimnica@ventspils.lv, zvanot pa tālruni 636 22658 vai arī izmantojot Ventspils slimnīcas uzticības tālruni 636 20945, kas darbojas visu diennakti.

  • 0
    Nif nifs 15.12.2016, 13:21:30

    Pie Jums USG konkrētam orgānam, maksas pakalpojumu (bija nosūtījums, bet jāgaida nezināmas tāles), gaidīju 2 mēnešus! Šovasar uz rudens pusi! Nezvanīšu, jo nebija nodoms kašķēties, bet nu vismaz nerakstiet muļķības, slimnīcas pārstāvji! Jeb jums tāpat kā valdībai ar tautu - tik tālu no realitātes, ka neredz kas notiek??!!

  • -2
    SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca" 15.12.2016, 15:00:30

    Par valsts līdzekļiem slimnīcā ultrasonogrāfiju var izdarīt izdalītā finansējuma ietvaros un to veic divi radiologi 4 darba dienas nedēļā. Ja pacientam ir ārsta nosūtījums uz ultrasonogrāfiju, tad Valsts līdzfinansē noteiktu daļu no izmeklējuma, kas ir paredzēts šai izmeklēšanas metodei. Valsts noteiktais pacienta līdzmaksājums ultrasonogrāfijai ir 4,27 eiro. Nepietiekošā Valsts finansējuma dēļ veidojas pacientu gaidīšanas rindas.

    Iepriekšējā slimnīcas komentārā ir minēti tie gadījumi, kad pacients apmaksā izmeklējumu pilnā apmērā.

  • -1
    Nif nifs 15.12.2016, 15:39:32

    Tas viss man ir skaidrs, pavilkos uz to tekstu, ka maksas (pilnas maksas, nevis daļējas) pakalpojumi pieejami 2-3 dienu laikā. Nav tā. Bet pa lielam, cik iznācis pie Jums būt, attieksme un līmenis pēdējā laikā ir ļoti labi.

  • 0
    Kriska 20.12.2016, 15:38:00

    Gribētos zināt, kā notiek aprēkins, cik cilvēku izmeklēt ar vienu vai otru aparātu valst finansējuma ietvaros. Cik pieškirta naudas vienam teiksim plaušu rentgenam? Un kādas izdevumu pozicijas tarifā ir iekļautas.

  • 0
    SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca" 21.12.2016, 14:08:38

    Par Valsts sniegtajiem medicīniskajiem pakalpojumiem Nacionālais veselības dienests norēķinās pēc noteikta tarifa, kurš ir apstiprināts ar Ministru Kabineta noteikumiem Nr.1529 „Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtība”. Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas ambulatorajā blokā un traumpunktā ik dienas tiek veiktas aptuveni 100 rentgena procedūras dienā. Valsts līdzfinansē plaušu rentgenu atkarībā no projekciju skaita, divām projekcijām Valsts līdzfinansējums ir 4,55 EUR apmērā. Savukārt iedzīvotājiem līdzfinansējums plaušu rentgenam jāsedz ar ģimenes ārsta vai speciālista norīkojumu 4,27 EUR apmērā.

    Izdevumu tarifā, ko sedz valsts, tiek iekļauti nepieciešamie materiāli manipulāciju veikšanai, medicīnas personāla darba samaksai, aparatūras amortizācijai un aparatūru tehniskās apkopes apmaksai, komunālajiem pakalpojumiem, iekārtu radioloģisko pārbaužu apmaksai un citiem maksājumiem.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: