Sporta namā Terminālis, kur ikdienā tiek aizvadītas dažādas sporta aktivitātes, jau kādu laiku pieejams arī džiu džitsu kluba nodarbības, kas gūst arvien lielāku popularitāti.

«Esam Demian Maia džiu džitsu oficiālā pārstāvniecība Latvijā – šis cīņu sporta klubs, kas specializējas brazīļu džiu džitsu grapplinga cīņā, tagad darbojas arī Ventspilī. Šobrīd Ventspilī trenējas 10–12 cilvēku, tostarp arī sievietes,» stāsta Roberts Veļiczko, kluba pārstāvis. Ikdienā Roberts ir Nacionālo bruņoto spēku karavīrs, dien Gaisa spēkos. Savas džiu džitsu zināšanas ieguvis Rīgā, apmeklējot Vladislava Čerņavska organizētās nodarbības. Tagad gatavs dalīties ar savām zināšanām arī šeit, Ventspilī. Džiu džitsu filozofija ir daudz kas vairāk nekā tikai cīņas prasmes. Džiu džitsu mācīšana bez filozofijas ir gan bīstama, gan bezatbildīga. Cīņas māksla var veidot disciplīnu, kontroli, cieņu, atturību un pacietību. Citādi instrumenti ir tikai vardarbība. Cīņas mākslas filozofija – savstarpēja cieņa, fiziskās un garīgās enerģijas izmantošana – neatsveramas sastāvdaļas šo treniņu laikā. Brazīļu džiu-džitsu stils ir interesants un noderīgs lielākajai daļai MMA cīkstoņu, pašaizsardzībai, civiliedzīvotājiem, militārpersonām, tas var būt piemērots arī sievietēm. Kluba galvenais treneris ir ventspilnieks Vladislavs Čerņavskis – vairākkārtējs Latvijas un pasaules čempionātu godalgoto vietu ieguvējs, arī šī cīņu sporta aizsācējs Latvijā. Ventspilī strādā divi treneri. Nodarbības notiek otrdienās, ceturtdienās un piektdienās no plkst. 18 līdz 20, līdzi ņemot sporta tērpu un ūdeni.

Džudo, kas iet rokrokā ar džiu džitsu, aizsācējs, Japānā dzimušais Džigoro Kano, reiz sacījis – priede cīnījās ar vētru un salūza. Vītols padevās vējam un sniegam un nesalūza. Arī Ventspils klubam šī filozofija nav sveša – kā norāda Veļiczko, ikvienam, kurš vēlas apgūt šīs mākslas pamatus, jābūt savstarpēji pieklājīgam, drošam un jāizjūt savstarpējais sadarbības gars, lai gūtu maksimālo efektivitāti, tāpat jāiemācās izmantot sava ķermeņa un prāta enerģija visefektīvakajā veidā, lai sasniegtu vēlamo mērķi. «Iespējams, cilvēkiem radiem nepareizs priekšstats par cīņas mākslu – tas saistās ar brutalitāti, vardarbību. Mūsu kluba mērķis ir iemācīt mūsu audzēkņiem būt drošiem, palīdzēt partnerim un trenēties gudri, nevienu morāli nesagraujot. Sākumā iznāks noteikti vairāk cīnīties ar savu ēnu. Džiu džitsu padara mūs stiprus. No visiem sporta veidiem, kurus mēs varētu izvēlēties, ir grūti iedomāties vēl grūtāku sporta veidu nekā džiu džitsu. Džiu džitsu cīņas mērķis ir pieveikt pretinieku. Cīņa par uzvaru vienmēr ir spraiga, jo arī jūsu pretinieks mēģina jūs pieveikt tajā pašā laikā, kad jūs mēģināt viņu pieveikt,» tā Veļiczko.

Skaidrojot džiu džitsu popularitāti, Roberts Veļiczko norāda, ka regulāri apmeklējot šīs nodarbības, ķermenis ar laiku kļūst ļoti spēcīgs. Turklāt labumu gūst ne tikai mūsu ķermeņi, arī prāts dabiski kļūst mierīgāks un izturīgāks, varbūt pat asāks. Svarīgi ir nemitīgi mācīties un uzlabot veidu, kā tiek izpildīti un aizstāvēti paņēmieni, lai spētu pareizajā brīdī virzīt ķermeni pareizajā virzienā. «Vēl viens ieguvums, kas ir svarīgs, bet ne tik viegli pamanāms, ir džiu-džitsu pazemības efekts. Praktizējot džiu-džitsu, ļoti daudz laika paiet ilgās mācīšanās stundās, kas sniedz priekšstatu gan par mūsu stiprajām, gan vājajām pusēm, sakaujot savu ego. Šīs uz paklāja gūtās zināšanas pēc tam var veiksmīgi sasaistīt ar citām mūsu dzīves situācijām. Džiu džitsu patiesi dara mūs laimīgus,» pārliecināts Veļiczko, aicinot ikvienu interesentu pievienoties Terminālī notiekošajiem treniņiem.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: