Viens no Ventspils pasažieru pārvadājumu uzņēmuma Ventspils reiss konkurentiem – Latvijas sabiedriskais autobuss – ir sodīts par aizliegtu vienošanos par sabiedriskā transporta pakalpojumu tirgus pārdali, lai saņemtu valsts pasūtījumu reģionālajos maršrutos, tai skaitā Ventspilī.

Šonedēļ Konkurences padome (KP) publicējusi lēmumu par naudas soda piemērošanu aptuveni 2 miljonu eiro apmērā trim reģionālajiem pasažieru pārvadātājiem par aizliegtu vienošanos par sabiedriskā transporta pakalpojumu tirgus pārdali reģionālajos maršrutos. Runa ir par valsts pasūtījuma saņemšanu pasažieru pārvadājumiem uz desmit gadiem; valsts pasūtījums tiek īstenots, organizējot iepirkumu, ko veic Autotransporta direkcija (ATD). Kopējā valsts pasūtījuma summa ir gandrīz pusmiljards eiro! Turklāt desmit gadu laikā šī summa būtiski pieaugs, ņemot vērā inflāciju.

Karteļa izveidošanā jeb aizliegtajā vienošanās tiek vainoti Liepājas uzņēmums Liepājas autobusu parks un divi Rīgas uzņēmumi – Nordeka un Latvijas sabiedriskais autobuss. Pirmajam no minētajiem uzņēmumiem piemērots sods 862,7 tūkstošu, otrajam – 637,6 tūkstošu, bet trešajam – 474,6 tūkstošu eiro apmērā. KP konstatējusi, ka, lai saņemtu valsts pasūtījumu, uzņēmumi savstarpēji apmainījušies ar komerciāli sensitīvu informāciju, tai skaitā par dalības nosacījumiem iepirkumu konkursos. Piemēram, par dalību konkrētā lotē vai par piedalīšanās formu iepirkumos – individuāli vai veidojot apvienības.

KP Ventas Balsij skaidroja, ka sarunās par pasažieru pārvadājumu maršrutu sadalīšanu sākuma posmā figurēja visas 16 lotes, kas bija iekļautas iepirkuma konkursā, tai skaitā arī Ventspils. Aizliegtās vienošanās dalībnieki apsprieda, ka pakalpojumus Ventspils lotē varētu sniegt Nordeka un Latvijas sabiedriskais autobuss. Kā pretendenti pēc tam piedalījās iepirkuma konkursā – saskaņā ar karteļa vienošanos vai citādāk, – uz šo jautājumu KP viennozīmīgas atbildes nav. Tomēr tas, ka Ventspils bija karteļa interešu lokā, ir apstiprinājies izmeklēšanas gaitā. Turklāt KP pārstāvis skaidroja: ja karteļa dalībnieki vienojas par to, ka kaut kādos maršrutos viņi nepiedalīsies konkursā un atdos tos konkurentiem, tā arī tiek uzskatīta par aizliegtu vienošanos.

Mūsu laikraksts seko līdzi iepirkuma konkursa gaitai valsts pasūtījumam par reģionālo autobusu reisu apkalpošanu tuvākajos desmit gados. Iepirkuma konkurss turpinās kopš 2019. gada, un Ventspils lotē līgums ar pasažieru pārvadātāju līdz šim nav noslēgts. Kā iepriekš rakstījām, abi Rīgas uzņēmumi, kas tiek vainoti par aizliegto vienošanos – Nordeka un Latvijas sabiedriskais autobuss –, piedalījās iepirkuma konkursā, lai saņemtu pasūtījumu pasažieru pārvadājumiem Ventspils maršrutā, konkurējot ar vietējo pasažieru pārvadātāju – pašvaldības SIA Ventspils reiss.

2020. gadā ar Ventspils reisu konkurēja abi minētie Rīgas uzņēmumi un Talsu autotransporta uzņēmums. Iepirkuma konkursā sākotnēji par uzvarētājiem tika atzīti talsenieki. Tomēr Ventspils reiss konkursa komisijas lēmumu apstrīdēja Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB). Pārskatot iepirkuma konkursa rezultātus, ATD noteica jaunu uzvarētāju – uzņēmumu Nordeka un Latvijas sabiedriskais autobuss apvienību. Taču arī šim lēmumam ventspilnieki nepiekrita. Iepazīstoties ar pretenzijām par konkursa rezultātiem, IUB aizliedza slēgt līgumus septiņās lotēs, tai skaitā Ventspilī.

Pagājušajā gadā ATD izsludināja jaunu iepirkuma konkursu. Par uzvarētāju Ventspils lotē tika pasludināts Latvijas sabiedriskais autobuss. Piecās no septiņām lotēm iepirkuma konkursa rezultāti tika apstrīdēti. Pretenzijas izvirzīja arī ventspilnieki. IUB Sūdzību izskatīšanas komisija atkal atcēla ATD lēmumu, un par Ventspils lotes uzvarētāju tika atzīts Ventspils reiss. Tomēr šo lēmumu apstrīdēja konkurents – Latvijas sabiedriskais autobuss. Tagad jautājums tiek izskatīts IUB, kas pieņems gala lēmumu.

Pēc KP pārstāvja domām, apsūdzība par aizliegtu vienošanos ir pietiekami spēcīgs arguments ATD un IUB, lai lemtu par Latvijas sabiedriskā autobusa izslēgšanu no iepirkuma konkursa. ATD pārstāvis Viktors Zaķis cer, ka IUB lēmums būs zināms jau šonedēļ. «Ja IUB atļaus slēgt līgumu ar Ventspils reisu, tad mēs to noslēgsim,» skaidroja Zaķis. Karteļa skandālu viņš uzskata par neapgāžamu signālu tam, ka jebkurš mēģinājums apiet normatīvos aktus un konkurences tiesības tiek stingri sodīts. «Mēs kategoriski norobežojamies no jebkādām šādām darbībām, ko ir konstatējusi Konkurences padome,» paziņoja Zaķis.

Kā turpmāk attīstīsies notikumi un vai pārvadātāji, kuri tiek vainoti par karteļa vienošanos, tiks pielaisti valsts pasūtījumam, kļūs skaidrs pēc ATD juridiskajām konsultācijām ar Konkurences padomi un IUB, atzina Zaķis. Uzņēmumiem, kuri tiek vainoti par neatļauto vienošanos, ir tiesības apstrīdēt KP lēmumu. Pretenziju izskatīšana tiesas ceļā var ilgt gadiem, atzina KP pārstāvis.

Lasi vēl

Komentāri (8)

  • 0
    an22ru 23.01.2023, 10:43:18

    Karā visi līdzekļi labi. Tas par "Ventspils reisu".

  • 0
    Heinrich 23.01.2023, 11:42:46

    "Ventspils reiss" gan tik balts un pūkains...

  • -5
    Renars Z 23.01.2023, 11:44:59

    Ventspils Reiss malači, bet karteļa trijotne paliks ar garu degunu.

  • 0
    Gārfilds 23.01.2023, 14:31:53

    tu (ar mazo burtu) gan esi vadības dirslaiža. VB bots.

  • -3
    Renars Z 23.01.2023, 16:20:15

    Iesaku tev izlasīt rakstu par Leģendāro restorānu un universālveikalu 'Kosmoss' Ventspilī. 2 dienas atpakaļ citā portālā iznāca. Ļoti interesanti. ( bet garo versiju).

  • -4
    Marta P 23.01.2023, 14:46:42

    Tiešām kādam ir ilūzija, ja reiss būtu kaut ko šmugļījušies viņi būtu tagad sausām kājām?
    Brīnums, ka tomēr atklāja šo karteli, jo bija skaidri redzams, ka neviens nevēlas lai reiss uzvar, jo kritēriji bija absurdi.. šīs atklājums daudz ko dara saprotamāku.

  • -1
    Vadims Kevrelis 23.01.2023, 15:13:40

    Šai trijotnei (pārvadātajiem) ir bīstami tuvoties un gribētos dzirdēt Domes amatpersonas Vītoliņa, Lemberga skaidrojumus šajā lietā.

  • -3
    Kriska 23.01.2023, 16:08:24

    Bet ja pēc būtības, vai ir normāli, ka liepājniekiem jāstrāda Ogrē, rīdziniekiem Ventspilī, un ventspilniekiem kautkur Gulbenē. Var būt šis gadījums kaut-ko šajā absurdā labos.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: