Dažādas sportiskās aktivitātes vienmēr saistītas arī ar veselības uzlabošanu, turklāt runa nav tikai par muskuļiem vai nevēlamiem ķermeņa apmēriem, jo ne mazāk būtiski bieži ir tas, ka šādas nodarbības ļauj izrauties no vienmuļās ikdienas.

Jau daudzus gadus Ventspils invalīdu biedrības paspārnē sporta nodarbības organizē Mārīte Strūģe. Tajās piedalījušies dažāda vecuma cilvēki, kuriem regulāri rīkotas arī sporta dienas ar sacensību elementiem, bet šobrīd tās vairāk ir veselības vingrošanas nodarbības, kurās pārsvarā piedalās kundzes labākajos gados. «Bērni un jaunāki cilvēki tagad darbojas ar Cimdiņa atbalstu, un, godīgi sakot, man arī nav īsti iespēju organizēt to visu, lai gan agrāk to darīju. Paši redzat, kāda ir interese. Šodien ir 26 dalībnieces, bet ir gadījumi, ka atnāk vairāk nekā 40,» dienā, kad nodarbību apmeklēja Ventas Balss, stāsta Strūģe.

Vingrošanu vada Dace Grandberga, kura kopā ar Mārīti savākusi lielu vingrinājumu klāstu, abas arī apmeklējušas īpašus kursus. «Lieliski, ka varam nodarbības aizvadīt lielā, gaišā un siltā zālē. To mums nodrošina pašvaldība, kas vispār nekad neatsaka palīdzību. Vēl mēs apmeklējam arī peldbaseinu. Tas viss tiešām noder, lai, arī esot jau gados, varētu justies labi un nest sevi stalti,» skaidro Strūģe. Interesanti, ka šobrīd invalīdu biedrības nodarbības apmeklē tikai sievietes, lai gan bijuši laiki, kad nav trūcis arī vīriešu, taču tie dažādu iemeslu dēļ vairs nenāk. Toties viņi mēdz pievienoties kopīgajos pārgājienos, kuros jau izstaigāti dažādi maršruti. Šādās reizēs tiek ne vien gatavotas kopīgas maltītes, bet arī sarīkotas improvizētas sacensības, kurās var arī nopelnīt balvas. «Protams, svarīga ir šī iespēja pabūt kopā, jaunas pazīšanās, draudzība. Turklāt, lai tā vingrotu viens pats mājās, jābūt lielai uzņēmībai, bet lielākā pulkā un kad kāds vēl rāda, kas un kā jādara, ir daudz vieglāk,» pārliecināta Mārīte.

Ventspils seniori ir arī aktīvi valsts un pat starptautiska mēroga maču dalībnieki, tomēr ne jau tikai to dēļ viņi apmeklē treniņus. «Daudziem svarīgi, ka viņiem ir kompānija ar līdzīgām interesēm. Tā tiek atrasti jauni draugi, ar kuriem kopā pavadīt brīvo laiku. Mēs kopā svinam svētkus un apmeklējam pasākumus. Aizmirsti, protams, netiek arī tie, kas vairs neapmeklē treniņus, – tāpat sazināmies un, ja tas ir nepieciešams, arī palīdzam. Dažreiz palīdz tāda pabūšana kopā vai arī vienkārši izrunāšanās. Turklāt nav tā, ka tie vecākie cilvēki ir tie, kuriem ir grūtāk. Arī mūsu jaunākajiem biedriem dažreiz vajag izrunāties,» atklāj Dace Brakanska, kura vada Ventspils vieglatlētikas senioru aktivitātes. Liela daļa vieglatlētikas senioru, kuri tagad oficiāli jādēvē par vecmeistariem, jaunībā nemaz nav bijuši sportisti. Viņus motivējusi vēlme padarīt interesantāku savu ikdienu, stāsta Brakanska. Ventspils vecmeistariem, pateicoties pašvaldības atbalstam, trīs reizes nedēļā iespējams trenēties Olimpiskā centra manēžā, kas tad arī kļūst par šī interešu kluba satikšanās vietu arī laikā, kad sacensību sezonā iestājas pauze.

Latvijas Invalīdu sporta federācijas un Paralimpiskās komitejas prezidente Daiga Dadzīte, kura jau vairāk nekā 20 gadus ir invalīdu krēslā, atzīst, ka, lai kaut ko mainītu savā dzīvē, vispirms jāatrod motivācija, kāpēc to darīt. «Ir pilnīgi droši pierādīts, ka tad, kad cilvēks sāk sportot, ārsts ir jāapmeklē retāk. Arī cilvēkiem ar invaliditāti. Labas fiziskās aktivitātes arī aizvieto rehabilitācijas pasākumus, par kuriem vēl ir jāmaksā nauda, bet tikpat labi var arī iziet zaļā pļavā un pavingrot,» pārliecināta Dadzīte. Kā viena no motivācijām varētu būt arī iespēja tikt pie panākumiem parasportā, kas pēdējā laikā rada arvien lielāku interesi. Tiesa, ventspilniekiem lielas pieredzes tajā nav. «Svarīgākais ir vispār sākt apmeklēt kādas nodarbības, bet, ja redzama perspektīva, ar šiem cilvēkiem var sākt strādāt arī nopietnāk un viņam ir iespējas nonākt lielajā sportā,» skaidro Paralimpiskās komitejas prezidente. Bieži vien pirmā iepazīšanās ar to, kas ir invalīdu jeb parasports, šiem cilvēkiem ir sporta aktivitāšu dienā, ko rīko Paralimpiskā komiteja. Dadzīte stāsta, ka nākamajā gadā plānots tādas rīkot biežāk: «Esam nolēmuši vairāk doties arī uz reģionu lielajām pilsētām. Jau esam pabijuši Tukumā un Saldū, bet pilnīgi noteikti ieradīsimies arī Ventspilī.» Viņa arī atklāj, ka pirmdienu vakaros bērni un jaunieši var piedalīties tiešsaistes nodarbībās Zoom platformā, ko vada sertificēta trenere.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: