Pamazām atgriežas dzīvība Vecpilsētā. Pamestās pussabrukušās mājas atgūst jaunu veidolu. Skolas ielā, pie saglabājušās bruģakmens nobrauktuves līdz Ventai, jaunu dzīvi sākusi sena ēka ar arku. Ēkai ar vairāk nekā gadsimtu senu vēsturi otro elpu iedvesis uzņēmējs Gaitis Klestrovs, kuram patīk atjaunot un būvēt mājas. 

Senā ēka ar arku vidū veido stūra apbūvi Skolas un Zvana ielas krustojumā. Atjaunotās ēkas viena fasādes daļa vērsta uz vēsturiskā Tirgus laukuma un tam piegulošo seno ieliņu pusi, bet otra fasādes daļa ir pret Zvana ielu ar vēsturisko bruģa segumu, kas ved uz Ventu. Tādas saglabājušās ieliņas ar vēsturisko bruģi ar izeju uz Ventu pilsētā diezin vai vēl var kur atrast.

Atjaunoto ēku jau apdzīvo telpu nomnieki. Pirmajā stāvā ierīkota zobārstniecības klīnika Ventspils zobārstniecība un ģimenes restorāns Meisons, kas tiks atvērts tuvākajā laikā. Nekustamā īpašuma īpašnieks Gaitis Klestrovs stāsta, ka nomnieki vairāk nekā gadu gaidījuši atjaunošanas darbu pabeigšanu. Otrajā stāvā tiek pabeigti pēdējie apdares darbi un mēbeļu izvietošana. Drīz šeit tiks atvērti dažādu iestāžu biroji. Visas telpas jau ir iznomātas, un nomnieki tikai gaida darbu pabeigšanu.

Pateicoties ventspilnieka Gaita Klestrova uzņēmībai, ir sakārtota vēl viena vieta Vecpilsētā. Pilsētniekiem radusies iespēja saņemt zobārstniecības pakalpojumus jaunās, senatnīgā garā restaurētās telpās. Bet drīzumā šeit varēs arī papusdienot vai ieturēt vakariņas restorānā romantiskā gaisotnē. Otra būvprojekta kārta Skolas ielā 6 paredz stiklotas restorāna terases būvniecību, kur apmeklētāji jebkurā gadalaikā varēs baudīt maltīti un vērot kuģu satiksmi Ventā. Reizē ar degradēto ēku Skolas ielā 6 uzņēmējs savā īpašumā ieguvis vēl divus piegulošus zemesgabalus Skolas ielā 8 un Ostas ielā 9. Teritorija ir glīti norobežota ar žogu. Šeit jau izbūvēta autostāvvieta un veikta teritorijas labiekārtošana. Atjaunotajā ēkā radītas aptuveni 30 darba vietas.

Vēl pavisam nesen ēka Skolas ielā 6 gāja bojā ventspilnieku acu priekšā, bet pilsētas pašvaldība centās bijušo īpašnieku piespiest sakārtot īpašumu un novērst bīstamību garāmgājējiem. Pēc piespiedu iekonservēšanas ēka vēl vairākus gadus stāvēja tukša ar aiznaglotām logu ailām.

Gaitis Klestrovs un viņa uzņēmums Kuldīgas iela 189 no bankas atpirka ēku Skolas ielā 6 pirms diviem gadiem. Jaunajam īpašniekam īpašums ticis tik bēdīgā stāvoklī, ka vēl pavisam nedaudz – un atjaunot vairs nebūtu ko. «Jumta konstrukcijas un stāvu pārsegumi bija praktiski sagrauti,» atceras uzņēmējs. Ēkas iekšpusē bija izaudzis liels koks. Klestrovs neslēpj: nopircis graustu tīri sportiskas intereses pēc, arī tāpēc, ka patīk atjaunot un celt jaunas mājas. «Esmu celtnieks, pilsētā esmu uzbūvējis daudz māju. Tas ir mans hobijs,» saka uzņēmējs.

Ēku Skolas ielā 6 restaurējusi SIA BKB pakalpojumi, kas arī pieder Klestrovam. Būvuzņēmums ir atjaunojis un uzbūvējis vismaz 30 ēkas Ventspilī. Redzamākās – renovētais īres nams Katoļu ielā 9, bijušais armijas sporta komplekss Ganību ielas rajonā, apbūve jaunajos privātmāju rajonos.

Atskatoties uz divu gadu maratonu, kura laikā uzņēmējs iegādājās un atjaunoja divstāvu veco ēku Skolas ielā 6, kā arī labiekārtoja līdzās esošo trīs zemes gabalu teritoriju, Klestrovs ir atklāts: otrreiz tik nogurdinošā distancē diez vai startētu. Skolas ielas ēkas atjaunošana bija grūts izaicinājums no vairākiem aspektiem, tostarp – arī finansiālā. Klestrovs nemin summu, cik viņam izmaksājis šis projekts, vien piebilst: «Ļoti daudz.»

Dzīvojamā ēka Skolas ielā 6 celta 1904. gadā historisma jeb eklektikas stilā, kas 20. gadsimta sākumā bija plaši raksturīgs Ventspilij līdzās jau arhitektūrā ienākošam jūgendstilam, informē pilsētas galvenā arhitekta vietniece vēsturiskās pilsētvides jautājumos Inga Apmane. Ēka celta pēc būvuzņēmēja Vitomska projekta un saglabājās savā sākotnējā apjomā un veidolā. Vienlaikus tika izstrādāts arī būvprojekts blakus esošajai dzīvojamajai ēkai ar pašreizējo adresi Zvana ielā 9. Divstāvu ēka Skolas ielā 6 bija paredzēta tam laikam mūsdienīgiem dzīvokļiem – pa diviem katrā stāvā, ar parādes ieejām dzīvokļos no galvenajām kāpnēm un saimniecības izejām pagalmā. Pirmajā stāvā, pēc visa spriežot, bija paredzētas arī komerctelpas.

Lasi vēl

Komentāri (4)

  • -6
    Renars Z 02.12.2022, 12:00:43

    Malacis Gaitis, veiksmi turpākajos projektos.

  • -3
    Pilsēta 02.12.2022, 12:08:15

    Vot tieši tādiem cilvēkiem vajag dot balvas pilsētas svētkos.

  • 0
    Virsliga 02.12.2022, 14:41:39

    Jau sen skatos un priecājos par šo māju! Lielisks piemērs. Paldies tik trakiem uzņēmējiem par šādu skaistu hobiju!

  • 0
    Didzis_P 05.12.2022, 15:17:51

    Gaiti, lai uzņēmība un darba spars arī turpmākos projektos! Varam tikai priecāties, ka mūsu Vecpilsēta top sakoptāka, saglabājot vēsturiskās ēkas.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: