Nākamās nedēļas nogalē Cēsīs tiks likts punkts Latvijas motokrosa sezonai, kas līdz šim motoklubam Rodeo bijusi gan veiksmīga, gan reizē arī sarežģīta, turklāt ne vien pašmāju, bet arī starptautiskajos mačos.

Cerīga debijas sezona

Ja Latvijas čempionātā viss svarīgākais gan individuālajās klasēs, gan komandu vērtējumā vēl priekšā, citās sacensībās Rodeo braucēji jau beiguši dalību, turklāt ar labiem rezultātiem. Piemēram, kluba vadītājs Arvis Sanders pavisam nesen kļuvis par Latvijas vicečempionu veterānu klasē, sezonas kopvērtējumā piekāpjoties vienīgi Raimondam Baltgalvim, kurš savulaik arī pārstāvējis Rodeo komandu. Sudrabs Arvim arī Igaunijā, kur teicamu sezonu aizvadīja jaunais Tomass Šaicāns (attēlā otrais no kreisās), kurš 125cc klasē pārliecinoši uzvarēja arī pēdējā posmā, pirmo vietu izcīnot arī kopvērtējumā. «Tomass ir pelnījis vislielākās uzslavas. Jau pirmajā posmā, kad nolēmām vienkārši pārbaudīt, kā Igaunijā veiksies, viņš parādīja, ka ir konkurētspējīgs. Šajā čempionātā 125cc klase brauc kopā ar MX2 braucējiem, bet Tomass labi konkurēja arī ar viņiem. Pēdējā posmā tiešām specifiskākā trasē viņš otrajā braucienā finišēja trešais, ar mazo mocīti apsteidzot arī MX2 klases braucējus. Pat tika iesniegts protests, ka Tomass ir braucis ar lielākas kubatūras motociklu. Tiesneši jauca visu ārā, mērīja, pētīja, bet mums sirds bija mierīga, jo tur viss bija standarta un atbilstoši noteikumiem,» stāsta Sanders.

Tūlīt pēc tam Rodeo komanda devās uz Latvijas čempionāta priekšpēdējo posmu Alojā, kas gan braucējiem, gan mehāniķiem kļuva par lielu pārbaudījumu. Tehniskās ķibeles, kritieni un traumas neļāva pacīnīties par uzvaru komandu vērtējumā, turklāt arī sezonas kopvērtējumā Ventspils klubs noslīdēja uz otro vietu, par mata tiesu priekšā palaižot MX Moduls. Iemeslu priekam atkal sarūpēja Šaicāns, kurš, neskatoties uz fiziski smagajām sacensībām Igaunijā, prata izcīnīt otro vietu.

«14 gados pirmo reizi braucot ar 125cc mocīti, viņš aizvada ļoti labu sezonu, tomēr es nedomāju, ka ir vajadzība kaut ko sasteigt, jau tagad meklēt vietu kādā citā klubā un startēt vēl vairāk. Viņam vēl pietiekoši ilgi jābrauc ar 125cc moci, un, ja turpinās tāpat strādāt un progresēt, arī jauni piedāvājumi un izaicinājumi nekur nepaliks,» spriež Rodeo direktors. Gan Šaicānam, gan vēl vienam Rodeo jaunietim Ralfam Spilam (85cc) augusta beigās bija iespēja pārbaudīt savus spēkus pasaules junioru čempionātā. Tomass 62 sportistu konkurencē vispirms iekļuva starp 40 ātrākajiem, kas startēja finālā, bet tajā divu braucienu summā ierindojās 20. vietā. Pirmajai sezonai 125cc klasē pieklājīgs rezultāts. Spila starp finālistiem neiekļuva, bet gandarījuma braucienā piedzīvoja kritienu, tā savā debijas čempionātā samierinoties vien ar pieredzes gūšanu. Jāpiebilst, ka Alojas posmā jaunais braucējs piedzīvoja smagu negadījumu, jo viņā ielidoja kāds konkurents, bet, par laimi, jaunais braucējs iedzīvojās tikai sasitumos.

Intriga līdz baltkvēlei

Rodeo pēdējo sezonu nenoliedzamais līderis Toms Macuks, kurš jau pavasarī pavēstīja, ka brauks tikai sava prieka pēc, līdz šim ir pamanījies to apvienot arī ar ļoti labiem rezultātiem, pierādot, ka ir spējīgs konkurēt arī ar jaudīgāku braucēju pilotiem. Augusta beigas gan arī viņam izvērsās negaidītiem pārsteigumiem bagātas, bet Sanders atzīst, ka tehniskajos sporta veidos ar to ir jārēķinās, sevišķi, ja sacensības seko citas citām: «Viss sākās ar to, ka Igaunijā izbeidzās viņa divtaktu motocikls. Kvalifikācijā viņš uzrādīja labāko laiku, ar visu bija apmierināts, bet jau pirmā brauciena otrajā aplī sākās ķibeles un mocis vairs nebija braucams. Tad Toms aizņēmās motociklu no komandas biedra Anša Anševica, bet bija jau jādomā par to, ko darīs Alojā. Sapratām, ka divtakteri pa nakti nesalabosim, jo tas prasīja lielu darbu, bet dalību Latvijas čempionātā, protams, atcelt nedomājām. Tika nolemts, ka Igaunijā otro braucienu Toms veiks bez riska, lai pierastu pie Anša četrtaktera, ar ko tomēr ir pavisam cita braukšana. Toms ar to visu tika galā labi, mehāniķi visu pieregulēja un sakārtoja, bet pirmajā braucienā vēl vajadzēja tomēr notestēt, vai viss ir kārtībā, kas gan netraucēja uzvarēt. Tad nu visu līdz galam sakārtojām uz otro braucienu, bet mana iniciatīva bija ielikt vienu detaļu, kas palīdzētu būt vēl agresīvākam, diemžēl tieši tā arī nojuka. Toms pierādīja, ka var ar šo motocikli būt ātrāks par jebkuru, taču līdz galam visu paveikt nesanāca.»

Līdz ar to pirms pēdējā posma tika pazaudēti punkti gan individuālajā vērtējumā, gan komandai, taču Cēsīs visu iespējams labot. Par punktu Macuku tagad apsteidz Edvards Bidzāns no Mārupes, tā ka skaidrs – kurš būs augstāk pēdējā posmā, kļūs par čempionu. Sanders uzsver, ka arī klubu vērtējumā intriga ir pamatīga: «Starp komandām ir tikai 47 punkti un katra mazākā nianse var nospēlēt lielu lomu. Turklāt tas būs čempionāta pēdējais posms, kas nozīmē papildu spriedzi un atbildību, tomēr tieši ar to tas sports arī ir interesants.» Vēl Alojā kvadru mačos Matīss Palēvics uzvarēja Open klasē, bet Viktors Vaskis bija labākais starp veterāniem, Ansis Anševics bija otrais MX250 klasē, MX2 cīņās piektais bija Aleksis Araids, bet 85cc desmitajā vietā ierindojās Sebastians Olsens.

Jāatgādina, ka lielāko daļu sezonas Rodeo jāiztiek bez Kristera Drevinska palīdzības, jo braucējs trasē iedzīvojās nopietnās traumās, turklāt, kā izrādījās vēlāk, tās visas uzreiz pat neizdevās apzināt. Nopietnākās bažas mediķiem bija par galvas traumu, no kuras sportistam jau izdevies atlabt; viņam joprojām patīk motokross, Kristers dodas līdzi komandai uz mačiem un palīdz jaunajiem braucējiem, tomēr pašam ar atgriešanos sacensībās vēl būs jāpagaida. «Mediķi atklāja, ka bez visiem sasitumiem, plaukstas locītavas lūzuma un galvas traumas lauzti ir arī divi muguras skriemeļi. Tas ir zonā starp lāpstiņām, kas pirms tam netika skenēta. Tagad viņam jāstaigā ar īpašu fiksatoru, un izskatās, ka šī sezona ir galā. Bija gan doma, ka Kristers varētu pat piedalīties Cēsu posmā, bet šī tomēr ir nopietna trauma, pret kuru tā arī ir jāizturas,» atklāj Sanders.

Izlasē Macuks un Palēvics

Rudenī Latvijas izlasēm stāv priekšā dalība Nāciju kausā, kas solo klasēs šogad norisināsies 24. un 25. septembrī Bjūkenenā, ASV. Šajā komandā iekļauts arī Macuks, kurš pērn izlasei palīdzēja izcīnīt 15. vietu. Sākotnēji īsti nebija skaidrs, vai Latvijas komandas dosies pāri okeānam, tomēr augusta vidū Latvijas Motosporta federācija paziņoja, ka pieņemts lēmums sacensībās piedalīties.

Tā kā brauciens jau pats par sevi nav no lētākajiem, federācija pieņēma lēmumu par tehnikas īri no kādas ASV komandas, bet Sanders, kurš ir izlases menedžera palīgs, atzīst, ka ātri atrisināt to nav izdevies: «Viss process ir nedaudz aizķēries. Varētu jau padomāt, ka ASV viss ir un visu atrast ir vienkārši, taču mūsu gadījumā tā būtu, ja mums tur būtu kāda komanda, no kuras varētu šo tehniku izīrēt. Pagaidām ar tādas atrašanu neveicas, lai gan esam nosūtījuši padsmit piedāvājumu ar mūsu vajadzībām. Ir skaidrs, ko mums vajag, bet pagaidām viss tā labi neliekas kopā – atsaka, neatbild vai saka, ka jau izīrē citiem. Tomēr ir iesaistīti ļoti daudzi cilvēki, meklējumi tupinās, ir plāni A, B un pat C, tā ka viss noteikti atrisināsies.» Jāpiebilst, ka nesen Toms piedalījās apbalvošanas ceremonijā, kas notika Turcijas Grand Prix laikā un kurā viņš tika apbalvots par Eiropas čempiona titula izcīnīšanu 250 2T klasē.

Savukārt divkārtējais Latvijas čempions un pašreizējais čempionāta līderis Palēvics Nāciju kausā kvadriciklu komandām startēs 24. septembrī Čehijā. Viņam tā būs jau trešā dalība šajās sacensībās. Šogad Matīss piedalījies arī vienā Eiropas čempionāta posmā, izcīnot 6. vietu.

Toms Macuks sezonā, kurā grasījās braukt tikai prieka pēc, jau pamanījies uzvarēt Eiropas čempionātā un dosies arī uz Nāciju kausu. Foto: Andris Smilšarājs

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: