18. septembrī plkst. 14 teātra namā ''Jūras vārti'' tiks atklāta latviešu gleznotājas, pazīstamās abstrakciju meistares Anitas Melderes personālizstāde ''Saulē un vējā''.

''Anitas Melderes glezniecība ir aizrautīga cilvēka stāsts, - tāda, kuram pāri slīdošs mākonis ir pārliecinošs arguments un pietiekams pamats, lai uzbūvētu parādībai dzīvojamo telpu – gleznu. Abstraktajiem laukumiem ir sava konkrēta krāsu semiotika, kas tos vērš aktīvās darbības vietās ar savu iekšējo dramaturģiju.

Izstādē ar it kā bezrūpīgo nosaukumu ''Saulē un vējā'' māksliniece koncentrējusi darbus, kas skaidro viņas radošās darbības meklējumu ceļus. Arī māksliniekiem ir nepieciešams laiku pa laikam noskaidrot savas koordinātes, lai dotos tālāk – brīnumainajos mākslas džungļos, meklējot jauno šķietami ierastajā – saulē un vējā,'' tā Anitas Melderes veikumu raksturo māksliniece un dzejniece Ieva Rupenheite.

Pati māksliniece atklāj: ''Izstādes nosaukums ''Saulē un vējā'' atceļojis no mana Mākslas akadēmijas diplomdarba, taču tagadnē piešķiru tam dziļāku un daudzslāņaināku nozīmi.''

Anita Meldere dzimusi Rīgā, 1949. gada 18. maijā. 1973. gadā, iegūstot maģistra grādu mākslā, absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmijas glezniecības nodaļu. Kopš 1973. gada Latvijas Mākslinieku savienības biedre. Strādājusi Latvijas mākslas akadēmijā, no 1974. – 2004. gadam kā pedagoģe LMA Vakara sagatavošanas kursos, no 1995. – 2009. gadam kā krāsu mācības docētāja Latvijas Mākslas akadēmijas Funkcionālā Dizaina nodaļā. No 2007. līdz 2022. gadam – Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultātes (AF) Tēlotājas mākslas katedras vadītāja. No 2007. gada līdz šodienai praktiskā docente Arhitektūras fakultātes Tēlotājas mākslas katedrā. Sarīkojusi aptuveni 50 personālizstādes kā Latvijā, tā ārvalstīs – Vācijā, Kanādā, Beļģijā un Norvēģijā. Regulāri piedalījusies grupu izstādēs Rīgā, Maskavā, Pēterburgā, Viļņā, Francijā, Amerikas Savienotajās Valstīs, Vācijā, Japānā un citviet. Anitas Melderes gleznas atrodas muzejos un mākslas krātuvēs Latvijā, Lietuvā, Gruzijā, Krievijā, Japānā, kā arī privātkolekcijās Latvijā, Krievijā, ASV, Francijā, Beļģijā, Dānijā, Vācijā un citur. Mākslinieces darbi reproducēti nozīmīgos albumos, grāmatās un periodiskajos izdevumos, kas izdoti Latvijā un ārzemēs.

Anitas Melderes personālizstāde bez maksas apskatāma līdz 31.oktobrim.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: