Noslēdzoties vasaras sezonai, arvien lielāka interese ventspilniekiem ir par iespēju sportot un atpūsties iekštelpās, un Olimpiskā centra Ventspils bāzēs iespējas realizēt savas vēlmes ir tiešām plašas, tiesa, jāņem vērā, ka tās darbojas dažādos drošības režīmos.

Gan baseins, gan SPA

Ventspils Ūdens piedzīvojumu parka lielais peldbaseins darbu uzsāka 8. septembrī, taču, lai ievērotu epidemioloģiskās drošības noteikumus, apmeklējumi tiek organizēti plūsmās. Tas ir, savi laiki publiskajam apmeklējumam, savi – sporta skolas Spars un savi arī skolu nodarbībām. Līdz šim šos laikus saskaņot izdevies visai sekmīgi un apdalīts neviens nav, tiesa, publiskā apmeklējuma peldētājiem jāseko līdzi pieejamajiem laikiem, kas mēdz mainīties. Piemēram, nākamajā nedēļā darba dienās peldēt varēs no pulksten 9 līdz 14, bet pēc tam pēc sporta skolas nodarbībām – no pulksten 18.30 līdz 21. Dienas pirmajā pusē laika grafiku var pamainīt arī kāda skolas nodarbība. Sestdien publiskais apmeklējums būs pieejams no pulksten 16 līdz 19, bet svētdienās tas turpmāk tiek plānots visas dienas garumā.

Agrāk visai liels pieprasījums bija rīta peldēm, kas lielajā baseinā bija pieejamas jau no pulksten 6.45, bet vismaz pagaidām tās piedāvāt nav iespējams. Kā skaidro Ūdens piedzīvojumu parka pārvaldnieks Māris Millers, tas ir tikai un vienīgi epidemioloģisko prasību dēļ: «No rīta nāk arī sporta skolas vecākie peldētāji, un, lai arī viņiem vajadzīgs tikai viens vai divi celiņi, publisko apmeklējumu šajā laikā laist nedrīkstam. Ja kaut kas mainīsies noteikumos vai sporta skolas laikos, noteikti piedāvāsim iespēju peldēt arī no rīta.»

Kopumā ar šī brīža apmeklējumu lielajā baseinā viņš ir apmierināts, piebilstot, ka tas, protams, ir mainīgs un arī ne īsti tādā apjomā, kā pirms pandēmijas, jo apmeklējums tomēr iespējams tikai ar attiecīgu sertifikātu. «Vismaz puse no iepriekšējā apmeklējuma ir sasniegta, arvien vairāk nāk ne tikai pensionāri, bet arī jaunieši. Mazais baseins publiskajam apmeklējumam nav pieejams, bet tur notiek dažādas nodarbības, tajā skaitā bērnu peldētapmācība, kas joprojām ir pieprasīta,» skaidro pārvaldnieks.

SPA un atrakciju zonas, kas nebija pieejama kopš pagājušā gada decembra, apmeklējums darba dienās, kad tā darbojas no pulksten 16 līdz 21, varētu būt lielāks, toties brīvdienās interese jau ir visai liela, un Millers stāsta, ka tā arī pieaug. Jāpiebilst, ka ūdensatrakciju un SPA zona darbojas dzeltenajā režīmā, proti, pakalpojumi tiek sniegti cilvēkiem ar pārslimojušas vai vakcinētas personas sertifikātu, kā arī negatīvu Covid-19 testu.

Svari zaļajā režīmā

Visas trīs Olimpiskā centra Ventspils atlētikas zāles no septembra vidus strādā tā saucamajā zaļajā režīmā, kas atceļ virkni ierobežojumu, no kuriem būtiskākie ir pieļaujamais cilvēku skaits telpā, ģērbtuvju pieejamība un distancēšanās. Taču tas arī paredz, ka zāles drīkst apmeklēt vienīgi personas ar sadarbspējīgu sertifikātu, kas pirms apmeklējuma kopā ar personu apliecinošu dokumentu jāuzrāda zāles uzraugam. Šādi noteikumi, protams, arī ietekmē apmeklētāju skaitu, turklāt daļa no viņiem joprojām izmanto bezmaksas iespēju apmeklēt brīvdabas atlētikas zāli zem stadiona tribīnēm, tomēr dzelžu cilāšana joprojām ir lielā cieņā.

Līdz ar zaļā režīma ieviešanu pagarināts arī atlētikas zāļu apmeklējuma laiks. Basketbola halles atlētikas zāle pieejama darba dienās no plkst. 12.30 līdz 14 un no plkst. 17.30 līdz 20. Ūdens piedzīvojumu parka zāle no pirmdienas līdz piektdienai pieejama no plkst. 8 līdz 21 un sestdienās no plkst. 9 līdz 19, bet Pārventas sporta kompleksā iespējams trenēties darba dienās no plkst. 9 līdz 20 un sestdienās, svētdienās no plkst. 9 līdz 14. Visu trīs atlētikas zāļu apmeklētājiem ir pieejamas gan ģērbtuves, gan dušas.

Atlētikas zāles apmeklētājiem durvis vēra visagrāk, bet tagad darbu turpina zaļajā režīmā.

Ledus hallē – treniņi un mači

Durvis treniņiem un mačiem vērusi arī Ledus halle. Šobrīd organizētās grupu nodarbībās trenējas hokejisti, kērlinga spēlētāji, šorttrekisti un daiļslidotāji, tāpat notiek arī mači – regulāri spēlē dažādu vecumu grupu hokeja komandas, bet šīs nedēļas nogalē sacentīsies arī daiļslidotāji. Diemžēl epidemioloģiskās drošības noteikumu dēļ pagaidām vēl nav pieejama publiskā slidotava, kas gadu gaitā kļuvusi par ventspilnieku populāru izklaidi.

Toties tieši šī halle var palepoties ar būtiskiem uzlabojumiem gan kvalitātes, gan energoefektivitātes ziņā. Septembra vidū Ledus hallē tika pilnīgi pabeigta jauna energoefektīva apgaismojuma ierīkošana – virs ledus arēnas uzstādīti 80 jaunie LED apgaismes ķermeņi. Jaunais apgaismojums ļaus ietaupīt elektroenerģiju, tam nav nepieciešams ilgs iesilšanas laiks, turklāt jaunie apgaismes ķermeņi ir labvēlīgāki Ledus halles mikroklimatam, jo mazāk izdala siltumu. Apgaismojuma iegāde un nomaiņa veikta par Ventspils valstspilsētas pašvaldības finansējumu, un kopumā šie darbi izmaksāja 25 170 eiro. Jāpiebilst, ka kopš Ledus halles atklāšanas 1999. gadā apgaismojuma maiņa nebija notikusi un līdz šim rudenim tika izmantotas vecā tipa spuldzes, kas vairs neatbilda mūsdienu prasībām.

Cilvēki trenējas, atpūšas, sacensības notiek

Jurģis Liepājnieks, Olimpiskā centra Ventspils valdes priekšsēdētājs

– Šobrīd situācija ir līdzīga vasaras sākumam, tikai tad viss strauji vērās vaļā un līdz brīdim, kad spēkā stājās iepriekšējais lēmums, jau tika pieņemt kāds cits. Tagad, kā izskatās, ejam pretējā virzienā. Vieni grozījumi stāsies spēkā nākamajā nedēļā, bet jau runā, ka ierobežojumus vēl vairāk pastiprinās. Tā ka visu laiku jāseko līdzi.

Savas bāzes publiskajam apmeklējumam sākām atvērt jau jūnija beigās, kad sāka darboties atlētikas zāles. Septembrī tajās gan no daļēji drošā režīma pārgājām uz tā saucamo zaļo režīmu, tāpēc zāles var apmeklēt tikai ar sadarbspējīgu sertifikātu. Iestājoties vēsākam laikam, cilvēkiem bija lielāka interese par iespēju izmantot dušas, bet šādā gadījumā vienīgā iespēja bija pāriet uz zaļo režīmu, kurā uz cilvēkiem vairs neattiecas virkne ierobežojumu – distancēšanās, personu skaits konkrētā kvadratūrā, ģērbtuvju izmantošana un citi. Apmeklētājiem, kas nāca regulāri, tas bija svarīgi. Šobrīd izskatās, ka vakcinētajiem un pārslimojušajiem šāda apmeklējumu kārtība arī varētu saglabāties, neskatoties uz jauniem lēmumiem par ierobežojumiem.

Noslēdzoties vasaras sezonai, bija jāmeklē iespējas kaut ko piedāvāt tiem, kas vēlas peldēt, tāpēc atvērām apmeklētājiem lielo peldbaseinu, kas arī darbojas drošajā režīmā. Publiskā apmeklējuma laiki gan mainās un tiem jāseko līdzi, jo bija nepieciešams arī salikt laikus sporta skolas treniņiem, kuriem ir savs drošības reglaments. Treniņu un publiskā apmeklējuma laiks pārklāties nedrīkst. Tagad aktivizējušās arī skolas ar sporta nodarbībām, tāpēc atkal nāksies pielāgot laikus, jo nekas nedrīkst pārklāties. Tā ka laiku saskaņošanā izaicinājumu netrūkst un puzles likšana apmeklējumu grafikos šobrīd ir visai atraktīvs process. Taču galvenais, ka lielais baseins ir pieejams.

Mazo baseinu publiskajam apmeklējumam šobrīd piedāvāt nevaram, bet tur tiek organizētas dažādas nodarbības, toties jau no 21. septembra vaļā ir Ūdens piedzīvojumu parka atrakciju un SPA daļa. Pieņēmām lēmumu, ka tā darbosies daļēji drošajā režīmā, kad apmeklējumam der arī negatīvs tests. Liels skaits atrakciju un SPA zonas apmeklētāju ir bērni un jaunieši, bet bērni zem 12 gadu vecuma potēti netiek un sertifikātus saņemt nevar. Protams, koplietošanas telpās tad ir jāievēro vispārīgās prasības, bet pašā atpūtas zonā svarīgs ir tikai apmeklētāju skaits. Tomēr telpas ir pietiekoši lielas, lai šajā ziņā spriedzi nejustu.

Arī pārējās bāzēs sporta aktivitātes notiek – gan treniņi, gan sacensības, kurās par drošības prasību ievērošanu jau atbild organizatori. Pilnīgi iespējams, ka jau tuvākajā laikā kaut kas atkal mainīsies, bet, domāju, organizatoriski mums nevajadzētu būt problēmām pielāgoties. Arī tad, ja visam būs jādarbojas tikai zaļajā režīmā, ko jau tagad daudzi organizatori izvēlas labprātāk, jo tas noņem spriedzi par dažādu ierobežojumu ievērošanu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: