Jau divus gadus Olimpiskā centra Ventspils Basketbola hallē darbojas ne vien medicīnas kabinets, bet arī fizioterapijas centrs, kas šobrīd tiek ievērojami paplašināts un kura pakalpojumi kļūst arvien pieprasītāki.

Fizioterapijas centrs Basketbola hallē tika atklāts 2018. gadā, un to, pateicoties pašvaldības finansējumam, bez maksas izmanto vairāk nekā 2100 sporta skolas Spars audzēkņi, kā arī sporta klubu bērni un jaunieši. Viņi var saņemt konsultācijas, fizikālās terapijas procedūras, masāžas, mīksto audu tehnikas, locītavu manuālo mobilizāciju, terapeitisko vingrojumu apmācību, teipošanu un ārstēšanas procesa uzraudzību. Fizioterapijas nozīmi novērtējuši ne tikai sportisti, pieprasījums pēc dažādiem pakalpojumiem aug, tāpēc tika nolemts paplašināt centra telpas, kas ļautu ievērojami uzlabot centra pieejamību.

Oktobra otrajā pusē arī tika sākta šī plāna realizēšana. Jāatgādina, ka plašs rehabilitācijas centrs tika paredzēts zem viena jumta ar jauno peldbaseinu, bet šis projekts pagaidām uz nezināmu laiku iestrēdzis. Fizioterapijas centra telpu paplašināšanas darbus plānots paveikt līdz gada beigām. Šīm vajadzībām tiek pārbūvēta Basketbola halles foajē telpa, kur šobrīd jau labi redzamas paplašinātā centra aprises – parādījušās jaunās telpas sienas, stikla durvis un logi, aiz kuriem jau notiek pēdējie darbi, lai drīzumā varētu sākt uzstādīt nepieciešamo aprīkojumu. Pēc paplašināšanas Fizioterapijas centra kopējā platība būs 100 m2, bet papildu platība ļaus nodrošināt vairāk procedūru vietu sportistu ārstēšanai un profilaksei, kā arī vingrošanas zonu.

Jau šobrīd pieredzējušu fizioterapeitu Raivja Aršauska, Simonas Lauras Kozlovskas un Diānas Kristas Puriņas vadībā jaunajiem sportistiem ir iespēja parūpēties par savu veselību, kas ilgtermiņā nodrošinās sportiskos sasniegumus, savukārt vecākiem tā ir iespēja būt drošiem, ka viņu bērns sporto pareizi. Šogad sporta skolas Spars un sporta klubu sportistiem sniegts gandrīz 2000 pakalpojumu. Ārstnieciskā vingrošana un vingrojumu apmācība bijis populārākais sniegtais pakalpojums šogad, bet pēc tam seko teipošana un siltuma/aukstuma terapijas procedūras. Jaunajiem sportistiem, kuri apmeklējuši fizioterapijas kabinetu, biežāk konstatētas šādas funkcionālās izmaiņas – palielināta jostas daļas lordoze (pārmērīgs mugurkaula izliekums uz priekšu), galva un plecu josla izvirzīta uz priekšu, izlīdzinātas pēdas garenvelves jeb plakanā pēda, saīsināti muskuļi – hamstringi (augšstilbu mugurējie muskuļi), vāja starplāpstiņu un iegurņa muskulatūra. Izplatītākās traumas un saslimšanas ir Osguda-Šlatera slimība (sastiepums vai iekaisums ceļa skriemelī), dažāda veida muguras sāpes, potītes saišu sastiepumi.

Bieži vien pie fizioterapeitiem sportisti, un ne tikai viņi, nonāk tieši pēc medicīnas kabineta apmeklējuma, kur tiek diagnosticēta problēma un nozīmēta ārstēšana. Medicīnas pakalpojumu kabinetā konsultē pieredzējušais sporta ārsts Egils Dzērve, un arī tajā pieejamas dažādas veselības uzlabošanas procedūras: fizikālā terapija, ultraskaņas un mikroviļņu procedūras, elektroprocedūras. «Ja cilvēkam, piemēram, sāp mugura, viņš vispirms meklē ārsta palīdzību, kurš vienīgais arī var uzstādīt diagnozi. Pēc tam tiek nozīmēta ārstēšana, kas var būt arī fizioterapija. Taču tāpat var būt arī injekcijas, manipulācijas un dažādas procedūras, ko var saņemt tieši medicīnas kabinetā. Gan fizioterapija, gan medicīniskie pakalpojumi ir ārstēšanas plāna sastāvdaļas, kuras te zem viena jumta arī veiksmīgi varam realizēt,» skaidro Dzērve.

Gan medicīnas kabineta, gan fizioterapijas centra pakalpojumus pēc individuāla pieraksta un par atsevišķu samaksu var izmantot arī ikviens ventspilnieks, kas arī tiek darīts. Pakalpojumi pieejami arī šobrīd, taču jāņem vērā, ka to pieejamību var ietekmēt kopīgais epidemioloģiskais stāvoklis valstī un valdības iespējamie lēmumi par jauniem ierobežojumiem. Dzērve arī uzsver, ka pakalpojumu saņēmēji netiek šķiroti sportistos un pārējos, bet, ņemot vērā pašreizējos apstākļus, apmeklētājiem jābūt drošiem par savu vispārējo veselības stāvokli. Tas ir, apmeklētāji ar saslimšanas pazīmēm pieņemti netiks, tāpat jāievēro visas citas šobrīd spēkā esošās prasības, bet citādāk nekādu šķēršļu apskatēm un tālākai problēmas risināšanai nav.

Medicīnas pakalpojumu kabinets un fizioterapijas centrs ir pieejami darba dienās no plkst. 12 līdz 20.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: