Straujiem soļiem izskaņai tuvojas gads, kas visiem bija negaidītiem pavērsieniem un pārbaudījumiem bagāts, arī sportistiem. Tomēr, lai arī cik neparasts bijis šis gads, sportā ir, uz ko atskatīties un par ko uzslavēt.

Olimpiskais gads bez olimpiādes

2020. gadam bija jākļūst par olimpisko gadu, un tā nogalē mums vajadzēja runāt par sasniegumiem Tokijas spēlēs, taču ir sanācis citādāk. Ne tik vien tika atceltas olimpiskās spēles, bet arī dažādas citas sacensības un treniņnometnes. Tagad pastāv cerība, ka Tokija vasaras olimpiādi uzņems 2021. gadā un tai turpina gatavoties arī Ventspils Olimpiskās vienības sportisti. Normatīvu jau ir izpildījusi septiņcīņniece Laura Ikauniece, bet Tokijā nokļūt cer arī citi.

Šķēpmetēji Madara Palameika un Rolands Štrobinders aizvadīto gadu nevar pieskaitīt pie veiksmīgākajiem, toties citās domās noteikti ir Jānis Svens Grīva. Viņam beidzot izdevās iekļūt astoņdesmitnieku klubā, Prezidenta balvā aizmetot 81,85 metrus tālu un izcīnot otro vietu. Kārtīgs rekordu gads padevās treneru Jura Petroviča un Andra Kronberga Augstas klases sportistu sagatavošanas centra un sporta skolas Spars vieglatlētēm. Rūta Lasmane uzvarēja Latvijas čempionātā pieaugušajiem trīssoļlēkšanā, aizlecot 13,82 m un par 25 centimetriem uzlabojot personisko rekordu, bet Prezidenta balvā viņai tikai nedaudz tuvāks lēciens – 13,75 m. Vairākas medaļas Baltijas un Latvijas U20 čempionātos vieglatlētikā izcīnīja Darja Sopova (trīssoļlēkšanā, augstlēkšanā, tāllēkšanā) un Luīze Sietiņa (200 m skriešanā un 110 m barjerskiešanā), reizē arī kvalificējoties Eiropas U20 un U23 čempionātiem. Izcelties paguva arī soļotāji. Ruslans Smolonskis ar jaunu personisko rekordu uzvarēja sacensībās Spānijā, 50 km distancē finišējot pēc 3 stundām 56 minūtēm un 2 sekundēm. Arnis Rumbenieks mačos Ukrainā 50 kilometros no sava personiskā rekorda pamanījās nomest vairāk nekā pusotru minūti, finišu sasniedzot pēc trim stundām, 55 minūtēm un 27 sekundēm.

Svarcēlāji šogad palika bez visiem lielajiem mačiem, tomēr ne tikai neatlaidīgi trenējās, bet arī atrada veidus startēt un uzrādīt labus rezultātus. Suharevs vairākas reizes labojis personīgos rekordus un šobrīd pasaules reitingā ieņem desmito vietu. Savukārt Plēsniekam, kurš gatavojas jau savām trešajām Olimpiskajām spēlēm, vispirms bija jāatgūstas no savainojuma. Viņš pasaules reitingā šobrīd ieņem astoto vietu. Augstu reitingā atrodas arī mūsu 3x3 basketbola komanda ar Kārli Lasmani sastāvā, kas šajā sezonā uzvarējusi divos Pasaules tūres posmos, bet šīs nedēļas beigās cīnīsies finālsacensībās. Covid-19 pandēmija īpaši neietekmēja šorttreka sezonu, jo tika pagūts aizvadīt gandrīz visus svarīgākos mačos, kuros labi sevi parādīja arī ventspilnieki. Tā, Roberts Krūzbergs pamanījās tikt desmitniekā ne vien junioru pasaules čempionātā, bet arī Eiropas čempionātā pieaugušajiem, bet Anna Jansone nopelnīja tiesības startēt III Jaunatnes ziemas Olimpiskajās spēlēs, kurās izgāja uz ledus divās distancēs.

Šis bija arī motokrosa gads, jo Toms Macuks kļuva par Eiropas vicečempionu, otro reizi pēc kārtas triumfēja Latvijas čempionātā MX1 klasē, kā arī palīdzēja motoklubam Rodeo 12. reizi uzvarēt valsts čempionātā komandu vērtējumā. Citiem pilsētas klubiem par godalgām pacīnīties vienkārši nebija iespēju, jo pavasarī tika pārtraukta visu sporta maču norise. Tiesa, BK Ventspils pamanījās arī šādā situācijā veikt ierakstu sporta vēstures grāmatā, kļūstot par pirmajiem Latvijas e-Basketbola līgas čempioniem. Rudenī uz medaļām un Latvijas kausu tiecās Ventspils futbolisti, bet šoreiz nebija lemts. Toties Ventspils Frisbija kluba komanda Latvijas čempionātā telpās jauktā grupā izcīnīja pirmo vietu.

Sacensību kalendārs piesātināts

Neskatoties uz dažādiem ierobežojumiem un prasībām, Ventspilī arī šajā dīvainajā gadā tika sarīkots ne mazums sacensību. Gads iesākās ar vieglatlētikas sacensībām senioriem, kurā piedalījās 90 dalībnieki no Lietuvas un Latvijas, bet jau vasarā pie mums tika aizvadīts Latvijas U18 un U20 čempionāts vieglatlētikā, kurā piedalījās vairāk nekā 500 sportistu no visas Latvijas. 15 mūsu sportisti izcīnīja sešas medaļas.

Vērienīgi Būšnieku ezera apkārtnē tika aizvadīts Latvijas čempionāts triatlonā olimpiskajā distancē, kurā piedalījās 153 dalībnieki (arī 12 ventspilnieki), bet vēl 20 mazie censoņi veica bērnu distanci. Nu jau tradicionāli Ventspilī norisinājās Latvijas čempionāta posms pludmales volejbolā, kurā šogad uz vīriešu un sieviešu sacensībām pulcējās rekordliels pāru skaits – 54. Divas dienas pirms Latvijas pieaugušo čempionāta Ventspilī savu turnīru aizvadīja U18 vecuma grupas jaunieši un jaunietes, bet kopumā tajā piedalījās 46 pāri.

Basketbola hallē tika sarīkoti divi lieli cīņas sporta veidu turnīri. Latvijas čempionāts kikboksā pulcēja 240 dalībniekus no 8 valstīm, bet Baltijas un Ventspils kausā tekvondo piedalījās 111 sportisti. Abos pie godalgām tika arī trenera Igora Likova sporta kluba Favorīts sportisti, kas sevišķi sekmīgi bija uz tekvondo tatami – 5 zelta, 7 sudraba un 4 bronzas medaļas. Tekvondo mači notika arī sporta namā Centrs, bet tajos favorītu guvums bija 5 zelta, 3 sudraba un 4 bronzas medaļas. Ledus hallē tika aizvadīts jau 17. starptautiskais kērlinga turnīrs Ventspils kauss, kurā sacentās 20 komandas, bet Ventspils kērlinga kluba pārstāvjiem panākumiem bagāta izvērsēs petanka sezona, kurā mači notika arī Piedzīvojumu parkā. Raido Blumbergs ar Andri Padrevicu uzvarēja Latvijas čempionātā divniekiem, bet, nākot talkā Naurim Bogdanovičam, bija labākie arī trijnieku mačos. Vienspēlēs Blumbergam, tāpat kā Ingai Apmanei, vicečempionu tituls. Ventspilnieču trijnieka Eva Martinsone, Aida Pētersone un Agita Puriņa un dueti Puriņa un Aija Rudzīte, Apmane un Juris Keišs izcīnīja Latvijas čempionāta sudraba medaļas. Ceturto reizi šahisti pulcējās trenera Jura Neimaņa piemiņas turnīrā, kas šoreiz bija arī Latvijas čempionāts ātrajā šahā. Ventspilī regulāri arī ieradās loka šāvēji, Piedzīvojumu parka BMX trasē notika Latvijas čempionāts, kurā trasē devās rekordliels dalībnieku skaits – 362. Martā tika sarīkots Baltijas kausa posms šorttrekā, bet tā norisi apturēja ārkārtējā stāvokļa izsludināšana.

Atklājām, būvējām, uzlabojām

Droši vien nebūs pārspīlēti teikts, ka par vienu no lielākajiem vasaras notikumiem kļuva starptautiskajām prasībām atbilstošu 3x3 basketbola laukumu atklāšana pie Ventspils Valsts 1. ģimnāzijas. Uz tādiem spēlēs arī Tokijas olimpiādē, bet mūsējos iesvētīja ar pirmās Latvijas profesionālās 3x3 basketbola līgas Top Gun startu. Notikuma nozīmīgumu izcēla arī Latvijas Basketbola savienības prezidenta Raimonda Vējoņa klātbūtne. Svarīgi, ka laukumus vasaras sezonā var izmantot ikviens pilsētas iedzīvotājs. Starp citu, 3x3 basketbolu spēlēja arī Ventspils Tehnikuma pagalmā, kur jau sesto reizi risinājās Raita Silarāja kausa izcīņa.

Tieši blakus laukumiem – sporta namā Centrs – darbošanās notika gan pavasarī, gan rudenī. Sporta zālē izbūvēta jauna grīdas sistēmas un ieklāts jauns segums, bet svarcelšanas zālē atjaunoti deviņi paaugstinājumi, kuriem nomainītas finiera plāksnes un uzliktas jaunas, amortizējošas gumijas loksnes ar augstu triecienizturību. Vārdu sakot, sportot Centrā tagad ir patīkamām. Ūdens piedzīvojumu parka atlētikas zālē ar pašvaldības finansiālu atbalstu par vairāk nekā 6000 eiro iegādāti un uzstādīti četri jauni trenažieri: skrejceliņš, velotrenažieris, atliekšanās sols un kāju trenažieris.

Treniņu un sacensību apstākļi uzlaboti arī stadionā. Lēkšanas disciplīnu sektorā atjaunots segums, kas atsevišķos posmos bija nolietojies, tāpēc lietainā laikā un kūstot sniegam, uz virsmas krājās ūdens.

Sporto visi!

Ventspils ir sportiska pilsēta, kurā sporto ne tikai profesionāļi, kas lieliski redzams dažādos pasākumos. Arī šogad rudenī tika aizvadīta Eiropas sporta nedēļa, kurā kopumā notika 30 pasākumi – skriešana un nūjošana Reņķa dārzā, sporta nodarbības cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, akmens mešana Zilā karoga pludmalē, minifutbola turnīrs, orientēšanās sports Piejūras kempingā, peldēšana Ūdens Piedzīvojumu parka peldbaseinā, atvērto durvju dienas sporta klubos, kā arī dažādas sporta speciālistu un fizioterapeitu lekcijas par veselīgu dzīvesveidu. Šī paša notikuma programmā bija arī tradicionālais skrējiens un nu arī nūjošana apkārt Būšnieku ezeram. Pasākuma notika jau 40. reizi, tajā piedalījās 81 dalībnieks, turklāt ne tikai no Ventspils. 8,1 km garo apli visātrāk vīriem veica Raivo Saulgriezis (28,16 min), bet sievietēm – Madara Frēliha (33,38 min).

Neierasti šoreiz tika atklāta pilsētas velosezona, jo ventspilnieki tika aicināti veikt individuālos braucienus. Kopumā sociālajos tīklos un citos veidos tika saņemti vairāk nekā 200 dalībnieku pieteikumi, kuri veikuši vairāk nekā 2000 kilometrus. Ar lielu azartu ventspilnieki arī uzņēma aicinājumu piedalīties sportiskajās aktivitātēs par godu Latvijas 102. dzimšanas dienai, bet Vislatvijas nūjošanas festivāls varēja notikt, kā ierasts, – pat ļoti karstā vasaras dienā.

Ventspilnieku vēlmi sportot apliecina arī sporta veterānu aktivitātes, kas iespēju robežās startē ne tikai Latvijas un Baltijas, bet arī vēl plašākos mērogos. Šogad Baltijas čempionātā vieglatlētikā mūsu sportisti izcīnīja 13 zelta, 3 sudraba un 2 bronzas medaļas, bet Latvijas čempionātā mūsu vieglatlētiem 18 zelta, 10 sudraba un 6 sudraba medaļas. Panākumi gūti Latvijas pašvaldību sporta veterānu – senioru 57. sporta spēļu finālsacensības vieglatlētikā telpās un VI Latvijas čempionātā vieglatlētikā vecmeistariem. Tāpat mūsu seniori izcīnījuši godalgotas vietas Latvijas Sporta veterānu savienības organizētajās sacensībās miniftubolā, orientēšanās sportā, šahā, peldēšanā, svarbumbu celšanā, volejbolā un citās.

Sportot vai, precīzāk sakot, gatavoties startiem, pie mums labprāt ierodas arī citi. Šogad iespējas sarīkot treniņnometnes gan bija ierobežotas, tomēr bez viesiem neiztika. Šajā sezonā notika vairāk nekā 20 treniņnometņu: vieglatlētikā, bobslejā, BMX riteņbraukšanā, sporta vingrošanā, kamaniņu sportā, volejbolā, svarcelšanā, hokejā un ne tikai. Kā ierasts, vasarā divas reizes ieradās Latvijas pieaugušo bobsleja izlase treneru Sanda Prūša un Jāņa Ozola vadībā, bet pēdējos gados mūsu sporta bāzes iecienījuši Latvijas kamaniņu izlases braucēji. Mūsu ledu pirmo reizi izmēģināja hokeja amatieri un bija tādā sajūsmā, ka noteikti atgriezīsies vēl. Iespējams, tāpat kā Lietuvas vingrotāji, kas arī te trenējās pirmo reizi. Sezonas startam gatavojās šķēpmetēji, meistarību un spēkus krāja Latvijas BMX izlase un dažādu klubu braucēji, kā arī Murjāņu sporta ģimnāzijas volejbolisti.

Viens no gada nozīmīgākajiem notikumiem sportā bija jauno 3x3 laukumu atklāšana.

Jānis Svens Grīva – jaunākais astoņdesmitnieku kluba dalībnieks!

Artūrs Plēsnieks jau bijis olimpiādēs Londonā un Rio, bet noteikti labprāt apmeklētu arī Tokiju.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: