Savus līdzjutējus uz tradicionālo pirmssezonas tikšanos bija aicinājis futbola klubs Ventspils, pastāstot gan par aizvadītajām treniņnomentēm, gan sezonas plāniem, gan aizdomām par spēles rezultāta ietekmēšanu un citām aktuālām tēmām.

Uz pirmssezonas tikšanos ar līdzjutējiem bija ieradies komandas galvenais treneris Dejans Vukičevičs, sporta direktors Andrejs Butriks un izpilddirektors Sergejs Usačovs, bet šoreiz nebija kluba prezidenta Andlana Šišhanova. Tiešām kuplā skaitā, salīdzinot ar iepriekšējiem pasākumiem, bija sanākuši līdzjutēji un arī jaunie futbolisti, kuri vēlāk arī bija aktīvi jautājumu uzdevēji.

Tikšanās sākumā līdzjutēji tika iepazīstināti ar jaunajiem spēlētājiem un par katru izteicās arī Vukičevičs. Viņš uzsvēra, ka pēc tā, kad komandu pameta vairāki vietēji spēlētāji, svarīgi bija atrast viņiem aizstājējus, lai nevajadzētu aizņemt leģionāra vietas. Piemēram, tā pie savas iespējas tika jaunais vārtsargs Vjačeslavs Kudrjavcevs: «Viņš varēs konkurēt ar vēl vienu gados jaunu vārtsargu Baturinu, kuram iespēja tika dota jau pagājušās sezonas beigās. Domāju, tā būs laba konkurence un ceru, ka problēmu ar vārtsargiem mums nebūs.»

Treneris uzsver, ka, izvēloties vietējos spēlētājus, svarīgi bija tas, cik smagi viņi var strādāt un cik ļoti gatavi strādāt treniņos. «Viņi pierādīja, ka ir gatavi darīt visu nepieciešamo, lai progresētu un dotu labumu komandai. Ingars Stuglis no paša pirmā treniņa neslinkoja, lai kādas būtu bijušas slodzes, bet tagad es jums jau varu atklāt, ka viņš pirmajā mačā dosies starta sastāvā. Tālākais arī atkarīgs no viņa paša. Savukārt ar tādiem spēlētājiem kā Romāns Mickevičs man ļoti patīk strādāt. Viņiem ir milzīgs talants, bet vēl neko lielu nav izdevies paveikt. Līdzīgi kā Stasam Mordatenko. Tagad viņiem abiem priekšā ir viens gads, kurā jāpierāda, vai esi tiešām gatavs lielam futbolam. Līdz šim ar paveikto esmu apmierināts, taču tas bija treniņnomentē, kurā mums bija viegli kontrolēt viņu ikdienu, atpūtu, atjaunošanos, ēdienu un tā tālāk. Tagad tā visa ir viņu atbildība, bet es ceru, ka šo sezonu viņi izmantos maksimāli vērtīgi, lai kļūtu par daudz labākiem spēlētājiem, kādi ir tagad.»

Vērtējot Jevgeņija Kazačoka piesaistīšanu, treneris atcerējās situāciju ar izlases spēlētājiem komandā iepriekšējā sezonā: «Kad mēs sākām, sastāvā nebija neviena izlases spēlētāja, bet pēc tam tur nokļuva Rugins, Žuļevs, Rečickis un mēs nolīgām Jagodinski, kurš arī spēlēja izlasē. Tagad atkal nav neviena, bet pirmais, kuram tur būtu jāatgriežas, ir tieši Kazačoks. Vēlējāmies ar viņu noslēgt līgumu jau agrāk, lai gan es neteiktu, ka pagājušajā sezonā viņš parādīja sevi no labākās puses. Skaidrs, ka viņš pastiprinās mūsu komandu, bet es nevēlos sastāvā tādu vidēju Kazačoku, kurš ir apmierināts ar sevi. Nē, man vajag tādu Kazačoku, kurš visu laiku vēlas paveikt vairāk un spēlēt labāk, jo zinu, ka viņš ir uz to spējīgs.» Komandā šajā sezonā atgriezies arī Kaspars Svārups, un Vukičevičs izteica cerības, ka tas tiešām būs bijis pareizs solis un ieguvējs būs gan viņš, gan komanda.

Savukārt no jaunajiem leģionāriem – Haiti aizsarga Žana Soni, brazīliešu uzbrucēja Žo Santuša un krievu pussarga Pāvela Osipova – tiek gaidīts viņu statusam atbilstošs sniegums. Tas ir, leģionāram jābūt labākam par šī paša ampluā vietējo spēlētāju, jo citādāk viņus vienkārši nav jēgas nolīgt. Komandas sastāvu papildinājis arī 18 gadus vecais un 203 cm garais vārtsargs Frenks Orols, kurš gan ir nedaudz apslimis, tāpēc tikšanās reizē ar līdzjutējiem nepiedalījās.

Jautājumus kluba pārstāvjiem uzdeva gan žurnālisti, gan līdzjutēji, un tie bija par visdažādākajām tēmām. Protams, viens no svarīgākajiem – kādi ir komandas sezonas mērķi? «Tagad svarīgākais ir labi uzsākt sezonu un paņemt trīs punktus mačā ar Spartaku. Protams, Virslīgā domāsim tikai par čempionu titulu – tas ir vienīgais mērķis, kas interesēs mūs un droši vien arī visus jūs. Spēlēsim arī Eiropas līgā, kurā sasniegt kaut ko ļoti lielu, protams, būs grūti, jo konkurence ir ļoti nopietna. Par to vairāk domāsim vasarā, bet skaidrs, ka jācenšas vismaz atkārtot pagājušo sezonu, kad vienu kārtu pārvarējām,» skaidro Vukičevičs.

Saprotams, ka neievērota nevarēja palikt arī pēdējā aktualitāte – UEFA sāktā izmeklēšana par pārbaudes spēli ar norvēģu Jerv. Gan galvenais treneris, gan sporta direktors norādīja, ka nekāda apzināta rezultāta ietekmēšana nav notikusi, bet taisnības noskaidrošanā klubs gatavs sadarboties ar UEFA. «Lai izbeigtu visas šīs spekulācijas, uzreiz pateikšu, ka esam par tīru futbolu, tāpēc arī mēs esam uzrakstījuši vēstuli UEFA, lai tiekam skaidrībā ar šo spēli. No savas puses esam gatavi visos veidos atbalstīt šo izmeklēšanu,» atzīst Butriks. Savukārt Vukičevičs ari izskaidro to, kāpēc šajā mačā komanda spēlējusi ar tik jaunu sastāvu: «Sākotnēji ar Molde spēle bija paredzēta 25. februārī, bet spēļu organizatori palūdza to pārcelt uz 1. martu, kas bija nepieciešams norvēģiem. Tā kā mums jau bija paredzēta spēle 28. februārī, sākotnēji atteicāmies, bet galu galā vienojāmies, jo tā bija iespēja sūtīt laukumā jaunos. Tā arī notika, bet, protams, jūs jau vienmēr varat apšaubīt katru rezultātu. Šajā treniņnometnē piedalījās desmit jaunie spēlētāji, kas tāpat strādāja un gribēja izjust īstas spēles atmosfēru. Tā kā tās visas ir muļķības, kas, godīgi sakot, nav pat pelnījušas komentārus.»

Kluba pārstāvji arī komentēja lielās sastāva izmaiņas. «Laikam jau pagājušajā gadā nedaudz nokavējām to brīdi, kad vajadzēja piedāvāt līgumu pagarināšanu. Tā bija mūsu kļūda. Sezonas gaitā to mēģinājām darīt, taču summas, ko viņi prasīja, bija, maigi izsakoties, ļoti augstas. Saprotam, ka vietējie spēlētāji tagad ir zelta vērtē, tomēr ir kaut kādas finansiālas robežas, kuras mēs nepārkāpsim. Tāpēc mēs, kā es uzskatu, pastiprinājāmies ar jauniem spēlētājiem, kuriem arī netrūkst ambīciju un kuri vēlas kaut ko sasniegt. Vēlamies, lai jaunie spēlētāji būtu aizsargāti, tāpēc jau pērn noslēdzām līgums ar, ja nemaldos, astoņiem spēlētājiem vecumā līdz 20 gadiem un arī tagad parakstīsim vēl divus. Bijām gatavi tam, ka viens vai divi jaunie futbolisti regulāri tiks sastāvā, bet esam pret to, ka limits tiek nodrošināts ar 30 gadus veciem vīriem, kuri, pateicoties tam, var pieprasīt paaugstinātu makstu. Tie ir jau gatavi futbolisti, viņi var aizbraukt uz jebkuru pasaules malu, bet pieprasīt sev nezkādus apstākļus šeit nav pareizi. Tomēr esam pateicīgi spēlētājiem, kuri pagājušajā sezonā bija ar mums, milzīgs viņiem paldies par visu! Šķīrāmies mēs labi, paspiežot cits citam roku,» skaidro Butriks.

Savukārt Vukičevičs piebilda, ka viņu kopumā pārsteidz spēlētāju lielā migrācija Latvijas klubos: «Kāpēc no čempioniem aiziet prom 19 spēlētāji? Es nesaprotu, arī man tas šķiet interesanti. Tu cīnies, uzvari čempionātā, vari tagad spēlēt Čempionu līgā, tomēr pamet komandu. Tāda bijusi viņu izvēle, ko precīzāk varētu noskaidrot, jautājot pašiem spēlētājiem. Viens mans bijušais treneris pirms gaidāmās sezonas teica tā: «Mēs neparakstījām nevienu jauno spēlētāju, bet esam kļuvuši stiprāki.» Kā tad tā? Tāpēc, ka sastāvs palicis no pagājušās sezonas, tie ir spēlētāji, kas jau saprot treneri, viņa spēli, zina, ko nozīmē nēsāt šī kluba krāsas un arī treneris viņus zina. Ja sastāvs tik ļoti mainās, treneriem, protams, ir grūti, jo dažkārt līdz sezonas sākumam jaunos pat īsti neizdodas iepazīt.»

Treneris arī piebilda, ka sastāva izmaiņu dēļ šobrīd ir grūti prognozēt, kādi Virslīgā šosezon būs spēku samēri: «To šobrīd nevar pateikt neviens. Kā jau te minēja, bija ļoti liela kustība starp komandām, lielas izmaiņas sastāvos, daudz jaunu spēlētāju, tāpēc šobrīd ir grūti pateikt, kā viss būs. Zinu mūsu mērķus, kā mēs strādājām, ko mēs darām, lai komanda kļūtu arvien labāka. Varu jums apsolīt, ka komanda noskaņota ļoti nopietni, ir labi gatava fiziski un katrā mačā cīnīsies līdz pēdējai sekundei. Spēlētāji zina, ka man ļoti patīk disciplīna un kārtība, un ka to arī prasīšu katrā mačā. Personīgi man kļuvis vieglāk, jo čempionātu zinu labāk nekā pirms gada, bet kā viss izvērsīsies, šobrīd pateikt nav iespējams.» Ventspilnieki sezonas pirmās divas spēles (10. martā ar Spartaku, 31, martā ar Metta/LU) aizvadīs 2. pamatskolas mākslīgā seguma laukumā, bet 10. aprīlī daugavpiliešus jau cer uzņemt Olimpiskā centra Ventspils stadionā.

Interesanti, ka šosezon izbraukumu mačos Ventspils tradicionālo dzeltenzilo formu vietā spēlēs dzeltenmelnās, un komandas sporta direktors izskaidroja, kā izveidojusies šāda situācija: «Mēs jau ilgus gadus sadarbojamies ar Adidas, bet šosezon, kad pasūtījām jaunās formas, viņi nepiedāvāja dzeltenzilās. Tādu vienkārši nebija, tāpēc bija jāizvēlas no tām, ko piedāvāja. Tā nebija apzināta vēlme mainīt formas krāsas, sak, varbūt šajās veiksies labāk, vienkārši nebija citas izvēles. Ja veidotu pasūtījumu īpaši mums, tas izmaksātu 60-70 tūkstošus eiro, ko tērēt tikai krekliem vien, protams, nevaram atļauties. Sekosim līdzi piedāvājumam, varbūt jau sezonas gaitā kaut kas mainās un varēsim tās iegādāties. Mājas spēļu forma būs zilā krāsā.» Komandas budžets šosezon būs apmēram miljons eiro, taču tas var mainīties atkarībā no tā, kā veiksies ar spēlētāju transfēriem. Pagājušajā sezonā Adelekes Akinjiemi pāreja klubam ļāva nopelnīt trīs reizes vairāk, nekā savulaik Andra Vaņina pārcelšanās uz Šveici.

Usačovs līdzjutējus informēja, ka arī šajā sezonā paredzēts organizēt autobusus uz izbraukuma mačiem, kā arī rīkot dažādas tikšanās. Pirms sezonas papildināts arī fanu atribūtikas klāsts. Tāpat kluba pārstāvji apstiprināja, ka arī šovasar tiks izspēlēts pilsētas čempionāts futbolā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: