Latvijā 61% cigarešu smēķētāju neapsver iespēju aizstāt tās ar kādu no alternatīvām, turklāt 62% cigarešu smēķētāju norāda, ka par alternatīvām nav informēti, liecina tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS sadarbībā ar Bezdūmu nozares asociāciju veiktajā aptaujā.

Aptaujā 24% Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka ir smēķētāji. No tiem lielākā daļa 88% lieto cigaretes, 15% - tinamo tabaku un 4% - cigārus. 30% vīriešu un 20% sieviešu ir smēķētāji.

Jautāti, vai apsver iespēju cigaretes aizstāt ar nedegošiem nikotīnu saturošiem produktiem, tikai 27% cigarešu smēķētāju atbildējuši apstiprinoši. Salīdzinoši biežāk šādu viedokli pauduši rīdzinieki, kuru vidū alternatīvu izmantošanu apsver 36%, un cilvēki ar augstiem ienākumiem - 40%.

Cigarešu un citu dedzināmo tabakas izstrādājumu smēķētāji tika lūgti nosaukt viņiem zināmās alternatīvas. 17% minēja elektroniskās cigaretes, bet 5% - nikotīnu saturošu plāksteri. Par citām alternatīvām, piemēram, karsējamo tabaku, nikotīnu saturošām košļājamajām gumijām un citām, informēti ir mazāk nekā 5% smēķētāju. Pārējie cigarešu smēķētāji atzīst, ka tādas nezina.

Šobrīd aizstāt cigaretes ar bezdūmu nikotīnu saturošiem produktiem izvēlējusies salīdzinoši neliela daļa iedzīvotāju, tostarp 6% patlaban lieto elektroniskās cigaretes, bet 3% - karsējamo tabaku, atklāj aptauja. Vaicāti, kāpēc dod priekšroku šiem produktiem, 83% aptaujāto min, ka nav nepatīkamā cigarešu aromāta un nepatīkamu sajūtu, bet vēl 70% norāda, ka nav nepatīkamas pēcgaršas. 35% šo cilvēku uzskata, ka tas ir mazāk kaitīgi veselībai, bet 5% pārliecināti, ka tas mazāk kaitē arī līdzcilvēkiem.

Aptaujā 39% cigarešu smēķētāju pauduši, ka saskaras ar pārmetumiem ģimenē. Salīdzinoši biežāk tas novērojams ģimenēs ar bērniem līdz 18 gadu vecumam. Pusi no šiem smēķētājiem pārmetumi varētu rosināt atmest nikotīnu saturošu produktu lietošanu, tikmēr 17% tas varētu motivēt pāriet no tradicionālajiem tabakas izstrādājumiem uz citām alternatīvām.

Salīdzinoši biežāk tabaku vai nikotīnu saturošus produktus lieto iedzīvotāji ar vidējo vai pamata izglītību nekā iedzīvotāji ar augstāko izglītību. Tabaku vai nikotīnu saturošus produktus lieto 30% cilvēku ar vidējo vai pamata izglītību, bet 20% cilvēku ar augstāko izglītību, secināts aptaujā.

Kopumā aptaujā piedalījās 1005 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 75 gadiem.

Lasi vēl

Komentāri (3)

  • 0
    Nah- nahs. 01.03.2019, 11:18:01

    Snus - zelējamā tabaka - laba alternatīva.

  • -2
    .Barons. 01.03.2019, 12:22:15

    To Papiros ir pulk mazak skādig priekš Veselib,le zinat.
    Jo to Papīr ir plānaks.Es arvien pīpet Belomor-Kanal.Un,kad ir aptrūkties,tad Pīp ar pašš audzet Tabak no man muiž.

  • 0
    anticenzors2 01.03.2019, 19:39:45

    https://www.snusline.com/
    Tur bezmaksas piegāde.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: