Interneta vietnēs tiek izvietoti viltus sludinājumi par traktortehniku un automašīnu tirdzniecību, kā rezultātā tiek apkrāpti pircēji. Pēdējo gadu laikā šādas krāpšanas notiek ne tikai Latvijā, bet arī ārzemēs – iedzīvotāji izvēlas iegādāties traktortehniku un automašīnas ārvalstu interneta vietnēs.

Diemžēl lielākoties gadījumu šādi pirkumi liek vilties – no pircējiem tiek izkrāpta nauda vairāku tūkstošu eiro apmērā. Valsts policija aicina rūpīgi izvērtēt ievietotos sludinājumus interneta vietnēs, kā arī neiegādāties preci, kas pirms tam nav redzēta dzīvē.

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes teritorijā laika posmā no 2017. gada 1. janvāra līdz 2019. gada 21. februārim kopā reģistrētas 11 krāpšanas saistībā ar traktortehnikas un lauksaimniecības tehnikas iegādi. Vienā no gadījumiem pircējs tehniku vēlējies iegādāties no ārzemju interneta portāliem, pārējos gadījumos preces ir noskatītas interneta vietnēs Latvijā.

Kurzemes reģiona pārvaldē 2017. gadā ir reģistrēti pieci krāpšanas gadījumi – Kuldīgā, Saldū un Liepājā. 2018. gadā ir uzsākti četri kriminālprocesi Liepājas un Kuldīgas iecirkņos.

Šogad Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldē jau ir uzsākti divi kriminālprocesi par krāpšanas gadījumiem saistībā ar traktortehniku. Abi kriminālprocesi uzsākti janvāra mēnesī, šobrīd tos izmeklē Ventspils un Kuldīgas iecirkņa amatpersonas.

Par krāpniecības upuri kļuvis arī ventspilnieks, kurš veicis traktora „VALMET 840” gaitas motora iegādes priekšapmaksu 500 eiro apmērā un līdz iesnieguma iesniegšanas brīdim nav saņēmis preci. Uzsākts kriminālprocess.

Lai gan Kurzemes reģionā 10 no 11 iepriekš minētajiem gadījumiem pircēji preci noskatījuši interneta vietnēs Latvijā, tomēr ir pircēji, kuri preci meklē arī ārzemju portālos. Likumsargi brīdina par shēmu, kā šādi krāpšanas gadījumi notiek – krāpnieki ārzemju interneta sludinājumu portālos ievieto fotogrāfijas ar attiecīgo lauksaimniecības tehniku un tās tehnisko aprakstu, piedāvājot to iegādāties par izdevīgāku cenu, kas parasti ir zemāka par tirgus cenu. Sludinājumos var tikt norādīti gan Latvijā, gan ārvalstīs reģistrēti uzņēmumi, kā arī banku konti. Preci apskatīt un norēķināties par to saņemšanas brīdī nav iespējams, jo bieži vien tiek norādīts, ka tā atrodas ārzemēs un tiks piegādāta pēc rokasnaudas vai priekšapmaksas saņemšanas. Piesaistot potenciālos pircējus, krāpnieki darījuma laikā ar viņiem sazinās telefoniski vai sarakstoties e-pastā. Savstarpējā komunikācija notiek līdz brīdim, kad krāpnieki potenciālajam klientam nosūta sagatavotu rēķinu par pirmās iemaksas veikšanu, lai organizētu tālāku preces pārdošanu. Tiklīdz persona ir veikusi attiecīgo samaksu, komunikācija beidzas un no krāpnieka un pirktās preces vairs nav ne vēsts.

Tāpat ir novērots, ka šādus sludinājumus ievieto arī krāpnieki, kuri uzdodas par jau eksistējošu un zināmu firmu darbiniekiem, kā arī izmanto līdzīgu konkrēto firmu dīleru e-pasta adreses. Lai neuzķertos uz šiem sludinājumiem, potenciālajiem pircējiem nepieciešams kārtīgi pārliecināties, kā ir uzrakstīts firmas nosaukums un darbinieka e-pasta adrese. Visbiežāk tiek veidoti līdzīgi nosaukumu, vien pamainot kādu burtu vai variējot ar pieturzīmēm e-pasta adresē, tādējādi maldinot un izkrāpjot no pircēja naudu par neeksistējošu preci.

Valsts policija aicina iedzīvotājus būt piesardzīgiem un neiegādāties preci, kas pirms tam nav redzēta dzīvē. Tāpat arī nevajadzētu veikt avansa maksājumus, pirms nav pārliecības par konkrētās preces esamību un to, vai tā tik tiešām atrodas pārdevēja īpašumā.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • -1
    cits kurzemnieks 06.03.2019, 13:51:47

    Kā tur bija ar tām aitām un cirpējiem?

  • 0
    Latvija pāri visām! 06.03.2019, 17:21:09

    Šo to noskaidrot der, pirms kaut kur pārskaiti savu naudiņu.
    Lielākā daļa normālu firmu pieļauj samaksu skaidrā naudā preci saņemot.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: