Šovasar trim ventspilniekiem bija pa spēkam pievarēt smago Ironman distanci, bet vēl divi tika galā arī ar tās pusīti.

Jau savu sesto Ironman šovasar veica Māris Priedēns, turklāt trešo reizi to paveicot tieši Francijā, Nicā, bet Jurim Perunovam Tallinas sacensības bija trešās viņa dzelzsvīra karjerā. Savukārt džudo un sambo treneris Vadims Papovs šo pārbaudījumu veica pirmo reizi, taču tieši debitants arī atzīmējās ar labāko laiku, Kopenhāgenā 3,8 kilometrus peldus, 180 kilometrus ar velosipēdu un 42 kilometrus skriešus pieveicot 9 stundās un 42 minūtēs.

Savukārt Juris Tallinā sasniedza jaunu personisko rekordu (10:47), lai gan sacensības sākās ar negaidītu pārbaudījumu: «Tallinā peldēšana tika organizēta jūrā, bet tur ir tieši tāpat kā Ventspilī – ja mainās vējš, mainās arī temperatūra. Kad ieradāmies, jūrā bija tikai seši grādi, un jau sākās runas par to, ko vispār darīt. Nākamajā dienā bija jau 12, organizatori teica, ka temperatūra vēl pieaugs, bet atkal nomainījās vējš. Nākamajā dienā tomēr atrada vietu, kur izmērīt ūdeni, lai parādītu, ka tā ir normāla, bet vairāk par 15 grādiem jau nebija.»

Aleksejs Pozdņakovs (6:07) un Deniss Čebanovs pieveica (6:28) Iron Man pusdistanci, kas abiem bija otrās šāda veida sacensības. Interesanti, ka abiem pagājušajā gadā debija sanāca piedzīvojumiem bagāta – bija gan kritieni, gan sadurtas riepas –, tomēr plinti krūmos mest viņi netaisījās un vēlreiz veica šo pārbaudījumu.

«Mana dzīve visu laiku bijusi saistīta ar sportu, jo no astoņu gadu vecuma trenējos sambo un džudo, turklāt ar labiem panākumiem. Tagad pats esmu treneris, bet pirms diviem gadiem kaut kas aizkrita ciet un nolēmu, ka man jākļūst pa aironmenu. Domāju, ka varu labi skriet, braukt ar riteni un peldēt, bet, kad pamēģināju pa īstam, sapratu, ka kārtīgi jātrenējas. Pirmās sacensības es tiešām izbaudīju. Pirms tam biju piedalījies skriešanas mačos un klasiskajā triatlonā, pagājušajā gadā pieveicu arī Ironman pusīti, bet šogad tādu kopā ar Juri veicām pat divas reizes,» par savu izvēli pievērsties Ironman stāsta Vadims.

Juris atzīst, ka nekad nav bijis liels sportists, taču pienācis tāds brīdis, kad sapratis, ka vai nu jāsāk kustēties, lai var turpināt dzīvot pilnvērtīgi, vai būs jāpaliek uz dīvāna un ar laiku pat kurpju šņores sev nevarēs aizsiet. «Sāku ar skriešanu, bet pēc kāda laika izdomāju, ka vajag noskriet pusmaratonu. Tas arī visai labi izdevās, taču sāka kļūt garlaicīgi tikai skriet un pārslēdzos uz triatlonu. Tas bija 2016. gadā, bet rudenī Barselonā jau veicu savu pirmo Ironman. Tā ka aktīvi startēju jau trīs gadus un domāju to turpināt,» atklāj Perunovs.

 

Visi trīs dzelzsvīri atzīst, ka gatavošanās vienīgajam vasaras startam ir ļoti nopietns un laikietilpīgs process, taču tas tiks turpināts, lai gan motivācija katram ir atšķirīga. «Es vairāk esmu tāds filozofs, man sacensībās nav galvenais tās minūtes un sekundes. No maniem sešiem Ironman tikai divi bijuši tādi, kuros nebija ļoti smagu brīžu, taču šīs grūtības vienmēr izdevies pārvarēt un finišēt. Dzīvē ir tieši tāpat, jo skaidrs, ka bez grūtībām neiztiek neviens, taču tajā brīdī jau dzīve nebeidzas, jāturpina darīt to, ko tu dari, un viss ar laiku atkal būs kārtībā,» savu nostāju skaidro Priedēns.

Popovs neslēpj, ka viņam svarīgi ir arī uzlabot savu laiku: «Man ir sportista raksturs, tāpēc vienmēr gribu kļūt par labāko un arī Ironman es nestartēju tikai tāpēc, lai šo distanci vienkārši paveiktu. Es to izbaudīju, jo jutu, ka man sanāk tā, kā vēlējos.» Savukārt Perunovs uzsver sagatavošanās procesa lielo nozīmi: «Cilvēki parasti apbrīno fotogrāfijas no sacensībām, kā mēs tur skrienam, peldam, braucam ar riteni, bet man tā jau ir svētku diena. Viss smagais darbs paveikts vairāku mēnešu garumā, jo tas ir tāds projekts, kuram jāgatavojas jau no rudens. Tāpēc es sacensību bildēs arī tik bieži smaidu, jo man tie ir svētki, bet smagākais darbs jau paveikts vairāku mēnešu garumā.»

Visi trīs neplāno apstāties, bet gan turpināt trenēties (paldies visi saka Olimpiskajam centram Ventspils par iespēju izmantot sporta bāzes) un startēt, taču konkrētu vietu, kur tiks veikts nākamais Ironman, vēl nosaukt nevar. Juris gan atklāj, ka parakstījies uz jaunu pārbaudījumu – Ultraman. Pilnā distance ir 10 km peldus, 425 km ar velosipēdu un 84 km skriešus, un, kā smejas Perunovs, tik traks viņš vēl nav, bet kopā ar draugiem startēs stafetē. Tas nozīmē, ka katrs veic savu veidu, bet ventspilniekam tikusi skriešana. Galvenais, lai nebūtu pārāk karsts.

Foto: Ventspilnieki Vadims Popovs (no kreisās), Juris Perunovs un Māris Priedēns šovasar veikuši Ironman distanci.

Lasi vēl

Komentāri (3)

  • 0
    ozols 27.08.2018, 19:57:04

    Vella milti 9 stundās 42 min Vadims !!! Izturību Jums veči turpināt iesākto!

  • 0
    karlito 27.08.2018, 21:25:27

    Visu cieņu!

  • 0
    keda 28.08.2018, 09:02:11

    Mja, var redzēt, ka Popovs visu laiku sportojis un arī kā treneris ir lieliskā formā. Rezultāts ļoti iespaidīgs, bet pārējie divi jau arī pa aizmuguri nevelkas :)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: