Šodien Ventspilī viesojās un ar Kurzemes reģiona pašvaldību un slimnīcu vadītājiem tikās veselības ministre Ingrīda Circene.

Apskati foto šeit!

Ministre pēc tikšanās atzina, ka saruna bijusi konstruktīva un gan pašvaldībām un slimnīcai, gan ministrei ir vienots viedoklis – slimnīcām piedāvātais tarifs nav samērojams ar reālajām izmaksām un veselības aprūpei piešķirtas finansējums 2012. gadā ir par mazu. „Darīšu visu, lai risinātu šo jautājumu un neciestu pacienti,” sacīja ministre.

Circene informēja, ka ir notikušas konceptuālas pārrunas ar Finanšu ministriju par papildus finansējuma piešķiršanu pacientu ārstēšanai slimnīcās, lai šobrīd piedāvāto 115 latu par pacientu vietā slimnīcām maksātu 185 latu par pacientu. Vienlaikus ministre norādīja, ka šobrīd, kamēr šādi budžeta grozījumi nav veikti, viņa nevar slimnīcām piedāvāt vairāk nekā valsts budžetā noteiktos 115 latus par pacientu.

Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs, kurš piedalījās sanāksmē, norādīja, ka, viņaprāt, veselības ministre valdībā ir palikta „zem sitiena”, jo valsts budžetā nav paredzēts veselības aizsardzības nozarei nepieciešamais finansējums. Budžeta līdzekļu samazinājumu iespējams segt, vai nu samazinot pacientu skaitu, kas ir maz ticams, vai arī būtiski samazinot izmaksas, ko nav iespējams izdarīt, jo jau no 2009. gada slimnīcās notikusi būtiska resursu optimizācija.

Lembergs norādīja, ka reālās viena pacienta izmaksas Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā ir 239,19 latu, taču valsts apstiprinātais tarifs šobrīd ir 115,60 latu. Līdz ar to uz katru slimnieku veidojas deficīts 124 latu apmērā. Tādējādi slimnīcās veidosies negatīva naudas plūsma. Lembergs pauda uzskatu, ka valdībai nav citas iespējas kā atvērt valsts budžeta likumu un piešķirt veselības aprūpei nepieciešamo finansējumu, kas, protams, neizslēdz optimizāciju slimnīcās, kas gan nav izdarāms ne vienā dienā, ne mēnesī.

Kuldīgas pilsētas domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa vērsa uzmanību uz nepareizu veselības aprūpes plānošanu, jo jau vairākus gadus veselības ministrija Kuldīgas slimnīcai ieplāno daudz mazāku pacientu skaitu nekā reāli slimnīca apkalpo. Kuldīgas slimnīcas vadītājs Ivars Eglītis norādīja, ka likumdošana liedz slimnīcām, kuras ir kapitālsabiedrības, slēgt zaudējumus nesošus līgumus.

Savukārt Liepājas pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Gunārs Ansiņš pauda viedokli, ka Liepājas slimnīca nevar parakstīt ministrijas piedāvāto līgumu, jo tas apdraudētu slimnīcas maksātspēju. Ansiņš pauda cerību, ka Liepājas un Kurzemes iedzīvotājiem nebūs jāuztraucas par veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību.

ventspils.lv

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: