Ventspils mērs Aivars Lembergs viesojies raidījumā «Dienas rīts», kurā pārrunāja dažādas šobrīd aktuālas tēmas.

Raidījuma sākumā tika apspriesta nesenā valodas referenduma rezultāti un tālākā notikumu gaita. Par referenduma cēloņiem Ventspils mērs sacīja, ka, viņaprāt, zināma atbildība gulstas arī uz tiem politiķiem, kas vairākkārt centušies sasteigt krievu skolu reformēšanu.

Lembergs atgādināja, ka 90.gadu beigās un 21.gadsimta sākumā jau bija vērojama tendence, ka samazinās bērnu skaits krievu skolās un tas aug latviešu skolās. Bet tad, valdībā ienākot "Jaunajam laikam", ar pēkšņu reformu tika pasteidzināta latviešu valodas apguve, kas instinktīvi radīja pretreakciju. Vēl asāku sabiedrības pretreakciju radījis 2011.gada mēģinājums reformēt krievu skolas uz mācībām latviešu valodā.

Lembergs uzskata, ka krieviski runājošo sabiedrību vainot par šādu pretreakciju ir bezjēdzīgi, jo viņi instinktīvi, pēc savas izpratnes, centušies pasargāt bērnus, savukārt aktīvists Vladimirs Lindermans šo pretreakciju izmantojis savās interesēs.

Ventspils mērs arī atzina, ka nav nepieciešamības ieviest pašvaldībās vēl vienu darba valodu, jo jau šobrīd atbildēts tiek uz visiem jautājumiem, lai arī kādā valodā tie uzdoti: «Ikdienā mēs komunicējam gan krieviski, gan angliski. Ja vajadzētu, varētu arī ķīniešu valodā, tikai tas prasītu laiku tulka atrašanai.»

Tāpat tika pārrunātas valsts un ostu pārvaldības iespējamie modeļi, kā arī Eiropas naudas apguves principi.  Dienas mediju galvenais redaktors Guntis Bojārs nespēja paiet garām arī tēmai par Lemberga īpašumiem un Londonas tiesu.

Raidījuma atkārtojumu var noskatīties ŠEIT.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: