Ugunsgrēkā dārzā mājiņā 14. decembrī Celtnieku ielā dzīvību zaudējis kāds cilvēks.

14.decembrī plkst.19.29 tika saņemta informācija, ka Celtnieku ielā deg dārza mājiņa. Kad pēc 6 minūtēm notikuma vietā ieradās ugunsdzēsēji, 15m2 lielā mājiņa dega jau ar atklātu liesmu. Jau pēc nepilnām 5 minūtēm ugunsgrēks tika nodzēsts. Krāsmatās tika atrasts bojā gājis cilvēks, kura personību skaidro Valsts policija.

Šis gadījums ir raksturīgs – pārsvarā dārza mājiņas ir nelielas, būvētas no koka un pāris minūtēs nodeg līdz pamatiem, skaidro VUGD. Tās arī ir piemērotas tikai dārzkopības inventāra glabāšanai, bet ne dzīvošanai. Ja ugunsgrēks izceļas dienas laikā, to ātrāk pamana un nodeg tikai pati dārza mājiņa. Daudz traģiskāki ugunsgrēki notiek nakts laikā, kad cilvēki guļ.

Kā liecina statistika - šogad Latvijā ir pieaudzis dārza mājiņu degšanas gadījumu skaits. Visa 2010. gada laikā valstī tika reģistrēti 346 šo objektu degšanas gadījumi, tad šogad reģistrēti 395 gadījumi. Ugunsgrēkos dārza mājiņās aizvadītajā gadā gāja bojā 16 cilvēki, bet šogad – 10.

Mazdārziņu teritorijās ugunsgrēki izceļas visai bieži un lielākoties bojāgājušie šajos gadījumos ir bezpajumtnieki, kas cenšas dārza mājiņās patverties no aukstuma un lieto nedrošas sildierīces. Tā kā šie „nelūgtie viesi” visai bieži mēdz būt alkohola reibumā, tad nereti arī aizmieg ar kvēlojošu izsmēķi rokā vai arī nomet to, kur pagadās. Bijuši pat gadījumi, kad bezpajumtnieks, lai sasildītos šādā dārza mājiņā uz grīdas sakur ugunskuru.

Nereti mazdārziņu apsaimniekotāji, mēģinot paildzināt dārzkopības sezonu, savās dārza mājiņās, kas nereti ir paredzētas tikai instrumentu glabāšanai, paši ierīko dažādas apkures ierīces vai arī izmanto vecus elektriskos sildītājus, kuri iespējams ir bojāti, taču uzskata, ka tādai dārza mājiņai būs pietiekami labi. Taču šis bojātais elektrosildītājs vai arī, ja tiek paštaisītas sildierīces un lietoti nekalibrēti un paštaisīti elektrotīklu aizsardzības drošinātāji, ātri vien var izraisīt ugunsgrēku.

VUGD aicina visus mazdārziņu īpašniekus dārza mājiņās, kur tas nav paredzēts, neizbūvēt krāsniņas, kā arī lietot tikai darba kārtībā esošas elektroietaises, kuru jauda nav lielāka nekā to pieļauj Jūsu mājiņas elektroinstalācija. Savukārt ziemas periodā parūpēties, lai dārza mājiņas tiktu noslēgtas tā, lai tur nevarētu iekļūt nepiederoši cilvēki.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: