Ventspils pilsētas Domes sēdes laikā trim skolotājiem svinīgi pasniegs Pedagoģiskā darba inovācijas fonda apliecības un balvas par nosaukuma “Gada skolotājs” iegūšanu.

Balvas saņems 1.ģimnāzijas direktore un vācu valodas skolotāja Pārsla Kopmane, 2. vidusskolas direktores vietniece audzināšanas darbā un matemātikas skolotāja Allai Kitajevai un Ventspils Jaunrades nama skolotājai Mārīte Kluša.

1.ģimnāzijas direktore Pārsla Kopmane Ventspils 1.ģimnāzijā strādā kopš 1986.gada, bet 1.ģimnāzijas kolektīvu vada kopš 1995.gada. 2011.gads pedagoģei bijis īpaši ražīgs. P. Kopmane kā vācu valodas skolotāja ieguvusi Ventspils pilsētas Pedagoģiskā darba inovācijas fonda Atzinības rakstu par ieguldīto darbu audzēkņa sagatavošanā atklātai vācu valodas olimpiādei.

2011.gada oktobrī direktore kļuvusi par Starptautiskā Luda Bērziņa pedagogu radošo darbu konkursa laureāti par speciālu ieguldījumu Latvijas skolu pārmaiņu vadībā un jauninājumu ieviešanā izglītības saturā. 1.ģimnāzija jau trešo gadu ir pasaules inovatīvāko skolu vidū, jo skolai ir pārdomāts redzējums un daudzpusīga pieeja skolēnu izglītošanā un pilnveidošanā. Kopmane mērķtiecīgi un pārdomāti vada pilsētas skolu direktoru metodiskās apvienības darbu, rūpējoties gan par kolēģu tālākizglītību un organizējot semināru un kursu nodarbības, gan par pieredzes apmaiņu.

Savukārt 2. vidusskolas direktores vietniece audzināšanas darbā un matemātikas skolotāja Alla Kitajeva strādā skolā kopš 1998.gada. Nozīmīgs ir Kitajevas ieguldījums skolā notiekošo pasākumu organizēšanā, gatavojot to scenārijus un gādājot par to, lai pasākumi būtu kā teatralizētas izrādes un veiksmīgi tajos izmantojot informācijas tehnoloģiju piedāvātās iespējas. Kitajevas darbu ar bērniem augsti novērtējuši kolēģi no Baltkrievijas, kuri apmeklēja Ventspili pieredzes apmaiņas braucienā.

Pedagoģe konsultē skolēnu pašpārvaldes darbu, viņas vadībā vecāko klašu skolēni mācās izstrādāt skolas pasākumu scenārijus un vadīt tos, paši organizē tematiskus matemātikas ārpusstundu pasākumus sākumskolas skolēniem. Kopš 2000.gada Kitajeva vada skolas teātra studiju „Teremok”. Pedagoģe regulāri organizē skolēniem radošās matemātikas konferences, dažādus ar matemātiku saistītus ārpusstundu pasākumus. Kitajeva kā skolas klašu audzinātāju metodiskās komisijas vadītāja izstrādājusi ārpusstundu pasākumu novērtēšanas un analīzes sistēmu.

2011.gada decembrī Kitajeva tika uzaicināta prezentēt savu projekta laikā veikto darbu Latvijas pedagogu konferencē Rīgā. Jau otro gadu pedagoģe veiksmīgi strādā Ventspils radošo spēju un intelekta attīstības skolā „Gudrinieks”. 2010.gadā Kitajeva saņēma LR Izglītības un zinātnes ministrijas Atzinības rakstu par radošu un rezultatīvu pedagoģisko darbu, profesionalitāti matemātikas pasniegšanā, kā arī Ventspils pilsētas Pedagoģiskā darba inovācijas fonda laureāta apliecību par ieguldīto darbu skolēna sagatavošanā Latvijas 37.atklātajai matemātikas olimpiādei.

Tāpat viņa saņēma Ventspils pilsētas Pedagoģiskā darba inovācijas fonda laureāta apliecības par ieguldīto darbu skolēna sagatavošanā Latvijas 38.atklātajai matemātikas olimpiādei un par ieguldīto darbu audzēkņu sagatavošanā centralizētajam eksāmenam matemātikā.

Māksliniece grafiķe Mārīte Kluša Ventspils Jaunrades namā strādā kopš 1991.gada. Šogad viņa atzīmēja nozīmīgu dzīves jubileju, kā arī viņas vadītās tēlotājas mākslas studijas 20 gadskārtu. Klušas izveidotās tēlotājas mākslas programmas galvenais mērķis – talantīgus audzēkņus sagatavot iestājeksāmeniem mākslas un dizaina izglītības iestādēs, un veicināt atbilstošas mācību iestādes izvēli. Divdesmit gadu laikā nodarbības studijā apmeklējuši vairāki simti audzēkņu, no kuriem 123 audzēkņus skolotāja sagatavojusi iestājai augstākajās un vidējās speciālajās mācību iestādēs. 10 audzēkņiem ir bijušas personālizstādes.

Vasaras brīvlaikos jau septiņus gadus Kluša organizē radošos plenērus dažādās Latvijas pilsētās, kur audzēkņiem bez gleznošanas brīvā dabā piedāvā arī citas aktivitātes: ekskursijas pa pilsētu, vietējo muzeju apmeklējumus, tikšanos ar māksliniekiem viņu radošajās darbnīcās un mājās. Pēc katra plenēra tā dalībnieki un Mārīte Kluša priecē ar ielu un namu gleznojumiem, kuri noformēti izstādē. Kluša motivē audzēkņus ne tikai iestājai augstskolās, bet arī piedalīties ikgadējos vizuālās un lietišķās mākslas skatēs.

Šogad Klušas vadītajā studijā mācās 25 audzēkņi, bet vakaros pedagoģe palīdz pieaugušajiem apgūt tēlotājas mākslas pamatus mūžizglītības programmā. 8. oktobrī tagadējie un iepriekšējo gadu audzēkņi tikās studijas 20 darba gadu pasākumā, ko atzīmēja ar interaktīvām izstādēm Jaunrades namā, teātra namā „Jūras vārti” un 1. ģimnāzijā. Ar Ventspils pilsētas atbalstu izdots mākslinieciski augstvērtīgs buklets par studijas radošo mūžu un sasniegumiem. Studijas jubileja neapšaubāmi ir šī gada Ventspils kultūras dzīves košs akcents un iedvesmas avots mākslas pazinējiem, arī apliecinājums Klušas mākslinieces un pedagoģes talantam.

Kopumā kopš 1998. gada nominācijā “Gada skolotājs” ir prēmēti jau 28 pedagogi.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: