14.novembrī Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā notiks Pasaules Diabēta dienai veltīti pasākumi, kas tiek rīkoti sadarbībā ar Ventspils reģionālo Diabēta biedrību.

No pulksten 8 līdz 13 slimnīca rīkos akciju, kurā laboratorijā (vecajā laboratorijas ēkā, otrajā stāvā) iedzīvotājiem bez maksas būs iespēja noteikt cukura līmeni asinīs. Uz analīzēm vēlams ierasties tukšā dūšā.Analīžu rezultātiem varēs nākt pakaļ jau tai pašā dienā vai vēlāk un laboratorijas ārsts pacientu informēs par viņa cukura līmeni. Ja tas būs paaugstināts, ārsts rekomendēs vērsties pie citiem speciālistiem, lai pacients varētu saņemt turpmāko ārstēšanu.

 

Savukārt slimnīcas konferenču zālē (ieeja no Vasarnīcu ielas) no pulksten 18 varēs saņemt ārsta – endokrinologa un diabēta apmācības medicīnas māsas ieteikumus, noteikt cukura līmeni asinīs un saņemt informāciju par glikometriem, būs pieejami informatīvi materiāli par to, kā sadzīvot ar cukura diabētu, „Bio Veltes” ekoloģisko preču veikala īpašnieki pastāstīs, kā izvēlēties veselīgus produktus - tādus par kuru izcelsmi nav šaubu.

 

Ventspils reģionālās Diabēta biedrības valdes priekšsēdētāja Iveta Leinberga atklāj, ka diabēta pacientu skaits Latvijā, tai skaitā Ventspilī pieaug ar katru gadu. Latvijā šo pacientu skaits pieaug par vidēji četriem pieciem tūkstošiem gadā. Tādēļ ir svarīgi rīkot šādus pasākumus, lai iedzīvotāji varētu saņemt informāciju, kā sadzīvot ar cukura diabētu, bet sabiedrība kļūtu zinošāka par faktoriem, kas veicina saslimšanu ar šo slimību. Lai neiedzīvotos cukura diabētā ir svarīgi ievērot veselīgu dzīves veidu - ēst veselīgi, nodarboties ar fiziskām aktivitātēm un pienācīgi atpūsties.

Speciālisti norāda, ka paaugstinātu cukura līmeni asinīs bieži vien var nesajust - tas nesāp, nav saredzams un kādu laiku nepasliktina pašsajūtu. Ar paaugstinātu cukura līmeni asinīs var dzīvot mēnešiem, pat gadiem ilgi, dažkārt pat nenojaušot par diabētu, līdz attīstās diabēta komplikācijas. Tādēļ ir svarīgi laicīgi konstatēt paaugstinātu cukura līmeni asinīs, lai izvairītos no diabēta vēlīno komplikāciju attīstības un citām bīstamām komplikācijām.

 

Pasaules Diabēta diena ir pasaules mēroga globāla kampaņa sabiedrības informēšanai par cukura diabēta pazīmēm, riska faktoriem, komplikācijām un ārstēšanas iespējām. Pasaules Diabēta dienu atzīmē 14.novembrī - viena no insulīna atklājējiem Frederika Bantinga dzimšanas dienā. Latvijā Pasaules Diabēta dienas pasākumi notiek kopš 1993.gada. 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: