Ventspils valstspilsētas pašvaldības dome joprojām uzskata, ka Ventspils valstspilsēta, ņemot vērā tās nozīmi starptautiskajā un nacionālajā līmenī, nav ietverama vienotā sistēmā ar Ventspils novada pagastiem un Ventspils novada pilsētu, turklāt joprojām nav objektīvu pierādījumu par jaunā Ventspils novada pašvaldības iedzīvotājiem sniegto pakalpojumu organizācijas uzlabojumiem.

14. martā, Ventspils valstspilsētas pašvaldības dome pieņēma lēmumu atzīt, ka šobrīd spēkā esošā Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma normas paredz būtiskus un nepamatotus Ventspils valstspilsētas pašvaldības tiesību ierobežojumus. Tas izriet gan no nepienācīgā kārtā izstrādāta likuma, gan no konsultāciju ar pašvaldību juridisko procedūru pārkāpumiem.

Minētā likuma tiesiskais regulējums nesasniedz 13. Saeimas administratīvi teritoriālajai reformai izvirzīto mērķi - līdz 2021. gadam izveidot ekonomiski attīstīties spējīgas administratīvās teritorijas ar vietējām pašvaldībām, kas spēj nodrošināt tām likumos noteikto autonomo funkciju izpildi salīdzināmā kvalitātē un pieejamībā un sniedz iedzīvotājiem kvalitatīvus pakalpojumus par samērīgām izmaksām.

Ventspils valstspilsētas pašvaldības dome pauž pamatotas bažas, ko uzsvērusi jau iepriekš, ka Ventspils valstspilsētas pašvaldības iekļaušana Ventspils novada pašvaldībā praksē nozīmēs tieši pretējo – pilsētas iedzīvotājiem sniegto pakalpojumu skaita samazinājumu, kā arī to sadārdzinājumu un izpildes kvalitātes kritumu.

Tādēļ dome uzskata, ka šajā likumā jāveic būtiski labojumi, lai novērstu no Latvijas Republikas Satversmes 1. un 101. panta izrietošos Ventspils valstspilsētas pašvaldības vietējās kopienas tiesību uz patstāvīgu pašvaldību pārkāpumus.

Vienlaikus dome lēma, ka Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma pielikuma «Administratīvās teritorijas, to administratīvie centri un teritoriālā iedalījuma vienības» 42. punkta redakciju, kas paredz jauna Ventspils novada administratīvās teritorijas (kopā ar Ventspils valstspilsētu) izveidi, ir atzīstama par prettiesisku un nepamatotu, un Ventspils pašvaldības vietējās kopienas interesēm neatbilstošu.

Dome aicinās 14. Saeimu atbalstīt Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā grozījumus par Ventspils valstspilsētas administratīvās teritorijas saglabāšanu kā patstāvīgu Ventspils valstspilsētas pašvaldību.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: