Ģimenes ar bērniem Ventspilī īpaši novērtē saturīga un aktīva brīvā laika pavadīšanas iespējas, tostarp rotaļu laukumus, kas pieejami jau 40 vietās visā pilsētā. Rūpēs par bērnu drošību īpaša uzmanība tiek pievērsta kārtības noteikumiem un rotaļu iekārtu tehniskajam stāvoklim.

Pagājušajā nedēļā Ventspils dome apstiprināja saistošos noteikumus Par Ventspils bērnu parku «Bērnu pilsētiņa» un «Fantāzija» izmantošanu, aktualizējot kārtības noteikumus abos bērnu parkos un nosakot ierobežojumus rīcībai, kas jāievēro apmeklējuma laikā. Piemēram, abos bērnu parkos ir aizliegts ievest dzīvniekus, braukt ar motorizētiem transportlīdzekļiem, ieskaitot ar elektromotoru darbināmiem transportlīdzekļiem, velosipēdiem, skrejriteņiem, skrituļslidām un skrituļdēļiem. Tāpat apmeklētājiem ir pienākums ievērot bērnu parku darba laiku, ņemt vērā apsardzes darbinieku norādījumus par rotaļu iekārtu un aprīkojuma nepareizu izmantošanu, kā arī ievērot sabiedriskās kārtības, uzvedības, higiēnas, ugunsdrošības un vides aizsardzības normas. Jāpiemin, ka par noteikumu neievērošanu ir paredzēta administratīvā atbildība. Kārtības noteikumi abiem bērnu parkiem ir bijuši arī līdz šim. Iepriekš tie tika pieņemti katrai vietai atsevišķi, bet tagad saistošie noteikumi ir aktualizēti un abiem parkiem apvienoti vienā normatīvajā aktā.

Vienlaikus īpaša uzmanība tiek pievērsta arī rotaļu iekārtu tehniskajam stāvoklim. Šobrīd visā Latvijā ir vienotas drošības prasības publiskai lietošanai paredzētām rotaļu iekārtām, lai nodrošinātu bērniem fiziski drošu vidi un pēc iespējas samazinātu nelaimes gadījumu risku. Komunālās pārvaldes direktors Andris Kausenieks skaidro, ka Ventspilī regulāri tiek sekots līdzi rotaļu iekārtu tehniskajam stāvoklim un reizi gadā, parasti – pirms aktīvās sezonas – tiek veikta to obligātā pārbaude. Rotaļu iekārtu apsekošanu veic sertificēts eksperts, kas par katru iekārtu izsniedz pārbaudes protokolu un uzlīmi, kas apliecina, ka rotaļu iekārta atbilst drošības prasībām. Tāpat pārbaudes laikā tiek fiksēti un organizēti gan nepieciešamie remontdarbi, gan savu laiku nokalpojušo elementu nomaiņa. Drošības prasības ar gadiem kļūst stingrākas, kā rezultātā iekārtām tiek veikti arī nepieciešamie uzlabojumi.

Ieskaitot Bērnu pilsētiņu un bērnu parku Fantāzija, Ventspilī šobrīd ir 40 rotaļu laukumi. To apsekošanai un rotaļu iekārtu pārbaudei parasti nepieciešami apmēram divi mēneši. Komunālās pārvaldes direktors informē, ka šogad rotaļu iekārtu ikgadējā pārbaude ir noslēgusies un pieejamās rotaļu iekārtas atzītas par drošām. Komunālā pārvalde aicina apmeklētājus ziņot par rotaļu iekārtu bojājumiem, jo tā ir iespējams operatīvāk novērst nepilnības, kā arī rotaļu iekārtas un aprīkojumu izmantot atbildīgi un atbilstoši informatīvajām norādēm. Kausenieks zināja teikt, ka papildus dabiskajam nolietojumam joprojām ik pa laikam tiek fiksēti arī ļaunprātīgi iekārtu bojāšanas gadījumi, tādējādi apgrūtinot bērnu parku uzturēšanu. «Būsim priecīgi, ja cilvēki bērnu parkos izturēsies atbildīgi un nepieciešamības gadījumā mums ziņos, ja pamanīs kādas nepilnības,» turpina Kausenieks.

Vakar īsi pirms pusdienlaika Bērnu pilsētiņā sastapām Aneti Bērziņu kopā ar meitu – divgadnieci Emmu. Anetes novērojumi liecina, ka bērniem līdz trīs gadu vecumam vairāk piemērota Fantāzija Pārventā, bet arī Bērnu pilsētiņā Emmai ir, ko darīt, tāpēc kādu reizi aiziet uz vienu, kādu reizi – uz otru. Bērnu pilsētiņā Emmas mīļākās rotaļu iekārtas ir šūpoles un mazais slidkalniņš. «Viņa gribētu iet arī uz pārējām, bet tām vēl ir par mazu,» saka Anete. Sieviete ierosina, ka uz ziemu būtu vērtīgi aiztaisīt smilšu kastes, tostarp tās, kas jau ir integrētas rotaļu iekārtās, jo tajās krājas ūdens, kas tā vien vilina pašus mazākos un kas ziemā tāpat nav funkcionālas. Tāpat viņas ieskatā būtu vērtīgi padomāt arī par iekštelpu rotaļu laukumu. Kopumā Anete atzinīgi vērtē bērnu rotaļlaukumu infrastruktūru un smejot saka, ka tagad vairs nav tā, kā pašas bērnībā, kad sētā saplīsušas šūpoles, tagad viss ir sakārtots.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: