Ventspils poliklīnikas speciālistu komandu papildinājusi fizioterapeite Laura Kupča. Viņa saviem pacientiem ne tikai palīdz atveseļoties un uzlabot fizisko formu, bet arī dalās ar zināšanām, kā labāk izprast savu ķermeni. Būt kustībā un aktīviem – tas ir fizioterapeites moto.

Laura Kupča dzimusi un uzaugusi Ventspilī. Pēc studijām dzīvojusi Rīgā, bet, izveidojot ģimeni un sagaidot bērniņu, izvēlējusies atgriezties dzimtajā pilsētā. Pēc kāda laika uzsākusi darbu Ventspils poliklīnikā. Lauras ceļš uz profesiju bijis nojaušams jau bērnībā. Būdama ļoti kustīga un aktīva meitene, jau no mazotnes Laura nodarbojusies ar sporta vingrošanu. Pusaudžu gados pievērsusies daiļslidošanai, cita starpā izveidojot sinhronās daiļslidošanas komandu un pārstāvot Latviju pasaules čempionātā. Ņemot vērā sporta veida specifiku, Laura saskārusies ar muguras sāpēm un vērsusies pēc fizioterapeita palīdzības. Tieši šis rehabilitācijas process 16 gadu vecumā licis saprast, ka fizioterapeits būs viņas nākotnes profesija. «Pateicoties visam fizioterapijas procesam, kas mani ļoti iedvesmoja un motivēja, jau 9. klases beigās zināju, ka turpmāk savu dzīvi saistīšu tieši ar šo profesiju,» stāsta Laura.

Viņai ļoti patīk darbs, kuru ikdienā veic, jo katrs pacients un viņa situācija ir individuāla. Laura ne tikai palīdz pacientiem atgūt veselību, bet arī sniedz nepieciešamās zināšanas par to, kā ķermenis darbojas. Viens no ieteikumiem, ar kuru dalās Laura, ir ikdienā censties atrast laiku pastaigām un arī vingrošanai uz paklājiņa, kas var aizvietot došanos uz sporta zāli, un dzīvot aktīvi, pildot vingrinājumus mājās. «Noteikti pirms tam vajadzētu konsultēties ar fizioterapeitu, kurš palīdzēs izveidot vingrojumu programmu, lai ķermenim nenodarītu pāri ar nepareizi veiktām kustībām. Sliktu vingrinājumu nav – ir nepareizs to izpildījums. Fizioterapeita mērķis ir iemācīt pamatus, lai pacientam būtu zināšanas un patika pret vingrošanu,» atgādina Laura. Uzsākot studijas Rīgas Stradiņa universitātē (RSU), meklējusi veidu, kā izkustēties un veselīgi atgūties no mācībām, un pievienojusies sava tēva izveidotajam Ventspils virves vilkšanas klubam Velkonis.

Laura Kupča absolvējusi RSU Rehabilitācijas fakultāti, iegūstot bakalaura grādu veselības aprūpē un fizioterapeita kvalifikāciju. Regulāri pilnveidojusi savas zināšanas, apmeklējot dažādus kursus un seminārus, tostarp apguvusi kinezioloģisko teipošanu, pilates metodes pamatus, manuālo terapiju, kā arī Londonā apmeklējusi kursus par žokļa locītavas traucējumiem un to koriģēšanu. Studiju laikā kā fizioterapeita asistente darbojusies Raivja Aršauska veselības centrā, vēlāk jau kā fizioterapeite strādājusi rehabilitācijas centrā Baltijas fizioterapija un fizioterapijas centrā Veselības Vēstniecība.

Ventspils poliklīnikā fizioterapeite pieņem bērnus no trīs gadu vecuma un pieaugušos. Laura strādā gan ar pacientiem, kuriem ir muguras sāpes, gan veic stājas koriģēšanu, kas biežāk skar bērnus un jauniešus. Konsultē arī grūtnieces un jaunās māmiņas, tostarp sniedzot hendlinga apmācību. Darbojas ar pēctraumu rehabilitāciju, kā arī uzlabo dzīves kvalitāti pacientiem, kuri saskārušies ar žokļa locītavas problēmām un to izraisītām sekām (tostarp zobu griešanu naktī, krakšķēšanu žokļa kustību laikā, sāpēm deniņu, ausu, žokļa apvidū u. c.). Žokļa locītavas disfunkcija būtiski ietekmē dzīves kvalitāti, bet tikai neliela daļa cilvēku ārstē šo problēmu, kuras risināšanā var palīdzēt arī fizioterapeits. «Fizioterapeits var palīdzēt tajos gadījumos, kad disfunkcija radusies muskuļu saspringuma dēļ. Šis disbalanss var radīt galvassāpes, sāpes žoklī, ausīs, kas var šķist kā zobu sāpes. Tad visefektīvāk ir sastrādāties speciālistu komandā, lai novērstu visus žokļa locītavas disfunkcijas cēloņus,» uzsver fizioterapeite, kura pati savā dzīvē saskārusies ar šo problēmu, tādēļ labi izprot, kā jūtas pacients un kā var palīdzēt šīs problēmas gadījumā.

«Ikdienas steigā nereti aizmirstam paši par sevi – saprast to, kā mēs jūtamies, kā kustas mūsu ķermenis, tāpēc mācu pacientiem izprast savu ķermeni. Izrunājot sajūtas, palīdzu pacientam nonākt pie secinājuma par savu ķermeni – ja tas piedzīvo sāpes, tad kādas. Vai tās ir velkošas, stiepjošas, varbūt tas ir muskuļu saspringums. To visu izzinot, ir vieglāk palīdzēt un risināt radušos problēmu. Jo lielāka izpratne par ķermeni, jo lielāka motivācija darboties,» turpina Laura, piebilstot, ka, lai arī dzīvojam ātrā laikmetā, nereti izvēlamies mazkustīgu dzīvesveidu, tādēļ kustībai ir jākļūst par dzīves ikdienas moto un neatņemamu sastāvdaļu, lai piešķirtu savai dzīvei jau pavisam citu kvalitāti.

Lai pieteiktos fizioterapeita apmeklējumam, jāsazinās ar poliklīnikas reģistratūru, zvanot pa tālruni 63622131 vai rakstot ziņu uz e-pastu: registratura@ventspilspoliklinika.lv. Ir nepieciešams ārsta nosūtījums.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: