Rūpējoties par iedzīvotāju drošību uz ielām, Ventspils Pašvaldības policijas darbinieki pie pilsētas vispārizglītojošajām skolām dāvināja bērniem atstarotājus. Šī akcija tiek rīkota jau vairākus gadus, parasti – rudenī, kad rīti un vakari kļuvuši ievērojami tumšāki.

Policistus ar atstarotājiem pie skolām varēja satikt agrās rīta stundās, pirms stundu sākuma. Ventspils Pašvaldības policijas priekšnieks Ojārs Rudzītis skaidro, ka parasti šī akcija noris divas dienas, bet šoreiz, pielāgojoties skolu nodarbību grafikiem, izlemts par labu trim dienām. Šogad kopumā akcijā izdalīti 170 atstarotāji, un pamatā tie tiek dāvināti mazāko klašu skolēniem, kuriem pie somas nav atstarotāja vai apģērbā nav iestrādāti atstarojoši elementi. Paši policijas darbinieki gan saka, ka vairumam jaunāko klašu skolēnu apģērbā jau ir kāds atstarojošs elements, kas nodrošina, lai bērns būtu labāk redzams arī diennakts tumšajā laikā. Vēl aizvien gadās, ka atstarojošā lente ir nobružājusies un tik labi vairs savu funkciju nepilda. Dažviet bērni jau paši, padzirdējuši par akciju, nāca klāt policistiem un lūdza uzdāvināt kādu atstarotāju.

Pie pašvaldības policistu dāvātajiem atstarotājiem tiek vairāki Ventspils 3. pamatskolas mazāko klašu bērni. Divi zēni – Ņikita un Daniels – stāsta, ka viņiem neviena atstarotāja nav, un, dāvanas saņemot, ir nedaudz samulsuši. Kad policisti viņiem paskaidro, kā mirgojošos atstarotājus lietot un kāpēc tie vajadzīgi, zēni kļūst nedaudz drošāki.

Ventspils 6. vidusskolas 2. klases skolniece Vivita pie sarkana, mirgojoša atstarotāja tiek tieši savā vārda dienā un par dāvanu priecājas. Viņai somā ir iestrādāti vairāki atstarojoši elementi, bet māmiņa Līga saka, ka arī jaunais atstarotājs tiks likts lietā. Arī pirmklasnieces Rebekas māmiņa Ginta saka, ka pārsvarā visās viņas meitas virsdrēbēs jau ir kāds atstarojošs elements. Ģimene nesen pārcēlusies uz Ventspili no Liepājas, un arī tur policija ik gadu rīko līdzīgu akciju. Savukārt trešklasnieks Dominiks tiek pie atstarotāja dienā, kad viņam pašam atstarotājs nav paņemts līdzi, jo nesen tieši nomainīta soma. Viņu gan līdz skolai mamma atved ar automašīnu, bet pats zēns piekrīt, ka drošāk ir pielikt atstarotāju pie somas šā vai tā.

«Esmu novērojis, ka cilvēki pret savu un bērnu redzamību tumsā un līdz ar to arī drošību izturas diezgan vieglprātīgi. Bieži vien pamanu uz ielas bērnus, kuriem nav neviena atstarotāja, pat ne jakā iestrādāta. Tumsā viņus grūti pamanīt, un ja vēl ir lietains laiks – tad tiešām viņus nevar redzēt,» stāsta policijas priekšnieks. «Cilvēki vēl aizvien neaizdomājas par to. Lai arī cilvēku attieksmei pret savu drošību ir tendence uzlaboties, pienākot gada tumšākajam periodam, atkal un atkal par to jāatgādina.»

Sociālajos tīklos visai bieži parādās video, kuros nofilmēti ''neredzamie'' satiksmes dalībnieki. Ventspilniece Laura Bukovska arī dalījusies ar novērojumiem un aicina cilvēkus lietot atstarotājus.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: