Vai izsitumi uz ādas vienmēr liecina par alerģiju? Kā tos atšķirt? Ko darīt, kā palīdzēt bērnam? Rast atbildes uz šiem un citiem jautājumiem palīdzēja bērnu alergoloģe Kristina Amosova, aizvadot lekciju bērnu vecākiem Ventspils poliklīnikā.

Bērnu alergoloģe Kristina Amosova ir specializējusies pārtikas un medikamentu provokācijas testu veikšanā, ikdienā konsultē pacientus ar dažādām alerģijas problēmām Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Konsultatīvajā poliklīnikā. Konsultācijas laikā daktere cenšas noskaidrot pacienta alerģijas cēloni, piemeklēt atbilstošu terapiju un apspriest veidu, kā izvairīties no vainīgā alergēna, līdz ar to samazināt slimības simptomus, tomēr vienā konsultācijā nav iespējams pagūt izstāstīt visu nepieciešamo informāciju, kas attiecas uz konkrēto pacientu, tādēļ viens no veidiem, kā dalīties ar savām zināšanām un palīdzēt izglītot bērnu vecākus, ir rīkot informatīvās lekcijas par aktuālām tēmām. «Dialogs ar bērnu vecāku sniedz ļoti daudz informācijas, dažreiz koncentrēšanās tikai uz izmeklējumiem nemaz nav nepieciešama,» sacīja daktere Amosova.

Viena no tādām lekcijām notika oktobra beigās Ventspils poliklīnikas telpās. Lekcijā Par ko mums stāsta izsitumi? bērnu alergoloģe vienkāršā valodā un ar vizuāliem materiāliem pastāstīja par šajā vecumā tik bieži sastopamo parādību – dažādiem izsitumiem, kas ir galvenais iemesls bērnu alergologa apmeklējumam. Tāpat ārste norādīja uz svarīgākajiem faktoriem, kāpēc bērniem šī problēma ir bieža, aicinot lekcijā klātesošos vairāk aizdomāties par uzturā lietojamo pārtiku, gaisa kvalitāti un dažādiem citiem kairinātājiem. «Uzreiz vēlos uzsvērt, ka izsitumiem vairākumā gadījumu nav saistības ar alerģiju, tomēr bērnu alergologs ir labs izsitumu eksperts,» pauž ārste, piebilstot, ka, tiekoties ar bērnu vecākiem, speciāliste vēlējusies ieviest lielāku skaidrību, kad jāvēršas pie bērnu alergologa, kādus kontroljautājumus nepieciešams sev uzdot un kā sagatavoties vizītei pie ārsta.

Vaicāta, kāpēc ir svarīgi rīkot šādas lekcijas, Kristina Amosova sacīja, ka nereti vizītē nav pietiekami daudz laika, lai detalizēti pastāstītu par attiecīgo jautājumu, tāpēc šajā lekcijā, kas notika Ventspils poliklīnikā, tika sniegta informācija par biežākajiem izsitumu veidiem no alergologa skatpunkta, pastāstot arī par atopisko dermatītu, kas ir ļoti aktuāls. «Konsultācija parasti ilgst 20 minūtes. Pa šo laiku jāpagūst daudz ko izdarīt, tādēļ nereti nav laika izstāstīt katram pacientam visu to, ko vēlos. Lekcija bija vairāk nekā stundu gara, tomēr informācijas, ar kuru vēlos dalīties, ir tik daudz, ka nepaguvu visu izstāstīt arī šajā reizē. Gribas sniegt pilnvērtīgu informāciju, lai pēc sarunas ar speciālistu bērnu vecākiem būtu iespēja visu apdomāt un atcerēties katram svarīgāko,» turpina Amosova. Pēc bērnu alergoloģes domām, lekcijas priekšrocība ir tā, ka tās apmeklētāji lektoram var uzdot dažādus jautājumus, nofotografēt nepieciešamo uzskates informāciju, aprunāties ar citiem lekciju apmeklētājiem, dalīties savā pieredzē un pat sniegt noderīgus padomus. Lekcijas izskaņā bērnu alergoloģe Kristina Amosova atbildēja uz visiem klātesošo jautājumiem.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: