Jau divus gadus Ventspilī darbojas Pusaudžu resursu centra Ventspils filiāle. Šai laikā centra komanda ir sniegusi atbalstu gandrīz 200 Ventspils un tuvākās apkārtnes bērniem un jauniešiem viņu grūtībās, kā arī viņu vecākiem. Pakalpojumus apmaksā valsts.

Palīdz psihologi, mentors un bērnu psihiatrs

Ventspils filiāles vadītāja, klīniskā psiholoģe Jolanta Segliņa-Gluškova stāsta: «Sākām pavisam mazā sastāvā – tikai divas psiholoģes, pēc nepilna pusgada komanda pieauga. Šobrīd komandā esam septiņi, no tiem četri psihologi un mentors – atbalsta persona pusaudžiem, kas vairāk risina atkarības problēmas un uzvedības grūtības. Komandā vēl ir bērnu psihiatre un biroja administratore Līga, kas ir ikdienā liels palīgs – atbild uz telefona zvaniem un e-pastiem, vecāku jautājumiem par iespējām pieteikties pakalpojumiem. Plānots, ka drīzumā komandai varētu atkal pievienoties fizioterapeits.»

Sākotnēji centrs piedāvāja tikai vienu programmu, lai palīdzētu pusaudžiem, kas cieš no depresijas, garastāvokļa un emocionālās sfēras grūtībām, bet kopš 2022. gada – arī otru, kurā sniedz atbalstu jauniešiem ar jebkāda veica atkarībām, tostarp datoratkarību. Tā ir ļoti izplatīta – attiecas gandrīz uz visiem, tikai kādam tas traucē vairāk, citam mazāk. Aktuāla ir arī alkohola, cigarešu un citu atkarību izraisošo vielu lietošana. Nākotnē plānots piedāvāt vēl vienu programmu – dialektiski biheiviorālo terapiju. «Tā ir jauna zinātniski izstrādāta un pielāgota metode, kā palīdzēt bērniem un jauniešiem ar multiplām un nopietnām problēmām. Terapija sastāv no terapeitiskā darba un prasmju treniņiem,» uzsver filiāles vadītāja.
Ikdienā Ventspils filiālē palīdzību saņem 41 pusaudzis. Atkarības programmā gan ir mazāk klientu, vairāk strādā ar tiem jauniešiem, kuriem ir garastāvokļa un emocionālās problēmas.

«Depresijas izpausmes var būt ļoti dažādas. Pirmām kārtām mēs to atpazīstam kā ieilgušu nomāktu garastāvokli. Taču tā var izpausties arī kā uzvedības traucējumi, jo bērni un pusaudži emocionālās problēmas demonstrē caur savu uzvedību. Esiet vērīgi, ja novērojat norobežošanos no citiem, garastāvokļa maiņas, vieglu aizkaitināmību, agresivitāti, kontakta zaudēšanu ar draugiem, bīstamu uzvedību, atkarības, sekmju pasliktināšanos, intereses zudums par mācībām, naidīgu attieksme pret sevi un citiem,» skaidro psiholoģe.

Sniegt palīdzību laikus

«Pusaudžu vecums ir īpaši jūtīgs vecumposms, un bieži šajā periodā var nākties saskarties ar dažādām garīgās veselības grūtībām un izaicinājumiem. Ar lielu daļu no grūtībām var ātri iemācīties tikt galā – galvenais ir laikus saņemt drošu un zinošu atbalstu,» uzskata speciāliste. Centrā novērots, ka tad, kad sadarbībā aktīvi iesaistās arī vecāki, rezultāti sasniedzami ātrākā laika posmā un ir labāki nekā tad, ja bērns konsultācijas apmeklē tikai viens. Rekomendācijas no centra speciālistiem vecākiem ir ļoti būtisks atbalsts.

Vecāki vai likumiskie pārstāvji visbiežāk arī ir tie, kas vēršas pusaudžu resursu centrā pēc palīdzības. Gadoties arī, ka pusaudzis uzzina par iespējām un piesakās pats. Jaunieši reizēm raksta WhatsApp vai e-pastā. Centra praksē bijušas situācijas, kad nāk vairākas draudzenes pēc kārtas. «Tas nozīmē, ka tas viņiem ir palīdzējis un viņi ir padalījušies savā pieredzē ar citiem jauniešiem,» priecājas psiholoģe. Uz vietu programmā pusaudžiem ir jāuzgaida, vidējais gaidīšanas laiks ir trīs mēneši. Šobrīd rindā gaida ap 20 jauniešu, vairāk bijis uzreiz pēc kovida – pat ap 50. Parasti jaunietim pietiek ar vienu programmu, bet atsevišķos kritiskākos gadījumos tiek atrasta iespēja iet programmā arī atkārtoti.

Centrs saviem klientiem nepieciešamības gadījumā piedāvā arī psihiatra konsultācijas. Tas gan uzreiz nenozīmē, ka jaunietim vajadzēs lietot medikamentus. Psiholoģe stāsta, ka daudziem uzreiz esot reakcija – esmu pret zālēm. «Man pašam jātiek galā – tas kaut kur ir aizņemts no paaudzēm. Un taisnība jau tā ir – mēs varētu iemācīties paši tikt galā. Terapijā tas ir viens no mērķiem – iemācīties tik galā ar grūtībām, problēmām, spēt rast risinājumu, palīdzēt sev emocionāli. Bet ne vienmēr ar to pietiek,» uzsver Segliņa-Gluškova. «Pamazām gan šie stereotipi mazinās un mainās. Galvenais ir izmantot visas iespējas, lai atrastu pareizo risinājumu.»

Ja iepriekšējās paaudzes nāk no laikiem, kad ļoti maz pievērsa uzmanību psiholoģiskajam stāvoklim, jo bija citas aktualitātes un izdzīvošanas taktikas, tad tagad sabiedrībā ir daudz citādāka attieksme pret emocionālo veselību. Gan bērniem, gan arī vecākiem tiek piedāvātas dažādas apmācību programmas, lai apgūtu bērna emocionālo audzināšanu. «Tas jau ir starts tam, lai vecāki varētu palīdzēt saviem bērniem veicināt emocionālo uzvedību, redzēt viņu priecīgu, spējīgu sadarboties, iekļauties jebkurā vidē, adaptēties. Sabiedrībā funkcionējošu personu,» saka Segliņa-Gluškova.

Spēcīgi ietekmē kovids

Kovida ietekme bijusi spēcīga un izraisījusi ļoti lielu pieprasījumu pēc centra pakalpojumiem. «Kovids visvairāk traumēja jauniešu psihoemocionālo veselību saistībā ar komunikācijas un saskarsmes spēju. Mēs visi tikām izņemti no sociālās vides, mācījāmies strādāt un dzīvot distancēti. Pēc tam, kad tas viss atkal tika ļauts, bērniem bija ļoti grūti. Joprojām ir daži bērni, jaunieši, teikšu – arī pieaugušie, kas nespēj atgriezties ierastajās sliedēs. Dažiem pat vispār negribas komunicēt. Izjūt spēcīgas, paniskas bailes kontaktos ar cilvēkiem. Ir grūtības izteikties, sarunāties, draudzēties. Viņi ir palikuši noslēgti sevī,» teic psiholoģe. «Risinājums ir tāds, ka mēģinām izprast konkrētā bērna stāstu – kas ar viņu ir noticis, kā viņš uz to ir skatījies, kā ir to sevī interpretējis. Daudz runājam par to un izmantojam visas psiholoģiskās pieejas un metodes, lai varētu viņu atkal atraisīt sabiedriskajai dzīvei, aktivizējot viņa komunikācijas spējas.»

Ar Pusaudžu resursu centra Ventspils filiāli var sazināties pa tālruni 25458111 vai e-pastā: ventspils@pusaudzucentrs.lv.

Lasi vēl

Komentāri (11)

  • -1
    Larijs Kukarans 13.07.2023, 15:57:05

    Cik mīkst paaudz,es nesaprot,kā mēs bez visiem šiem centriem dzīvoj un izdzīvoj.Mūs paaudze 1000 reiž mazāk mīksto bij,tagad 9 no 10,vāks.A visiem šiem centriem,psihologiem un viss pārējo smadzeņ skalošans mehanismiem.

  • -7
    kaktuss 13.07.2023, 19:16:17

    Ja "tikšana galā ar problēmām", ir grimšana alkoholismā ko jūsu paaudze tik labi pieprot, tad domāju, ka daudz produktīvāk ir laicīgi meklēt psihologa palīdzību, nevis vēlāk lietot antidepresantus vai slāpēt savas problēmas alkoholā, nikotīnā un narkotikās. Ja, strādāt ar sevi psiholoģiski ir grūtāk un ilgāk, tas nav- iedzert 100g un un viss uzreiz liekas rožaināk.Un psihologs tiešā veidā nemaz cilvēka dzīvē nepiedalās, viņš var tikai atbalstīt. Viss tāpat jādara pašam.

  • -1
    Larijs Kukarans 13.07.2023, 16:03:42

    Ak jā,aizmirs,mums psiholog vieta bi draug,neviss tād draug ko dzīve nevien reiz nav redzejs,es pa saucamiem virtuālajiem.Te zvan kaut kādam svešam cilvēkam un stāst savs problēms.Pašam jatiek a savam problēmam gala,neviss viss laik paļaujas uz citiem!

  • -7
    žurka 13.07.2023, 18:01:40

    To Larijs Kukarans
    Ja nāc no nelabvēlīgas ģimenes, kur vecākiem viss ir vienalga vai pastāv vardarbība, un nav redzēts ģimenes modelis, kur figurē bērnam labvēlīga vide, tad nav iespēju izrauties, jo vienkārši nezini, kā tas ir un ko darīt. Arī daudzās, no skata normālās ģimenēs, bieži ir nenormālas savstarpējās attiecības, arī emocionālā vardarbība vai atstumšana. Paldies šīm sievietēm, kas dara labu darbu.

  • -1
    Larijs Kukarans 13.07.2023, 23:39:38

    Nevis To žurka,bet latviski žurkai,vai tiešā uzruna,datīvs kam,žurkai.Laikam jau skolās locījumus sen vairs nemāca.Vispār tagad sabiedrība ir tik mīksta,ka jālieto savā laikā mani tracinošu frāzi,mūsu laika tā nebija.Es par visiem šādiem krīzes centriem,kur katrs var piezvanīt un prasīt visādas muļķības.Mēs dzīvojām īstu dzīvi,neviss iedomātā datoru pasaulē,tur tā lieta.

  • -3
    žurka 14.07.2023, 14:14:47

    Standarts IKT nozarē, kam nav nekāda sakara ar locījumiem, bet dziļi izglītotajam latviešu valodas ģēnijam - ieteiktu pameklēt savas pareizrakstības un gramatikas kļūdas. Kā vienmēr - sekli.

  • -1
    Larijs Kukarans 13.07.2023, 23:33:53

    :) kaktuss,netaisos ar tevi te strīdeties,bet nespried tik stulbi,laikam krievu filmas esi saskatījies,ka kas,tā dzer,man tā nav.

  • -2
    Normunds Birkhans 14.07.2023, 12:32:55

    Piekrītu Larukam 100%.Paaudze,kura ir patreiz,vismaz lielākā daļa, ir mīksta un bezspēcīga.Ja tiem atņemtu mobilos un datorus,tad tie jau iekristu depresijā,jo dzīvot bez tiem nemaz nav spējīgi.Atrisināt prastas problēmas nemaz nav spējīgi,kā arī lielākā daļa pat sakarīgi komunicēt neprot,jo pieraduši ''čatot'',''esemesot''..''Sistēma'' visā pasaulē,arī izglītības, veicina ,lai jaunās paaudzes arī tādas būtu-nespējīgas pastāvēt par sevi,sakarīgi domāt,risināt savas problēmas (kustināt pelēkās šūnas galvās), lai vairāk notrulinās.Tagad lielakā daļa pat elementāru reizrēķinu nezin,kur nu vēl alfabētu.Tam pierādījums ir kaut vai 'žurka'',kurai Larijs pareizi aizrāda.Savukārt ''kaktusam' derētu zināt,ka tie ''nodzertie viepļi'' ir bijuši visos laikos,savukārt mūsdienu jaunatne ,tieši vairāk ir tie''mūļi'',un to veicina atkal tā pati sistēma visā pasaulē.No maniem pazīstamiem,daudzi nav nodzērušies,tieši otrādi lielākā daļa daudz sasnieguši dzīvē,neskatoties uz ''trakiem''jaunības gadiem.

  • -6
    Susurs 14.07.2023, 16:15:36

    Viens te izbijušais neveiksminieks māca deklinācijas, bet pašam tekstā pilns ar kļūdām.
    Un ja neesat pamanījuši ir pavisam citi laiki, viss ir ļoti stipri mainījies, šīs paaudzes problēmas ir pavisam citas un nav ko te salīdzināt.

  • -1
    Larijs Kukarans 14.07.2023, 20:07:28

    :) susur,tu laikam esi kārtējais, kam es esmu kādreiz uzkāpis uz varžacs,tāpēc te kluksti zem segvārda:)Mūsu laikā bija sliktāk,tagad viss ir,un aiz gara laika,stulbuma vai slinkuma nodarbojas ar visādām muļķībām.Un teksts man nav ar kļūdām,ja valodniek neievēroji,tad es rakstīju,kā runāju,neviss,kā tagad literāri pareizi.Veiksminiek tu:)Es i dzims Ventiš un ari paliks Ventiš,neskatoties uz to,ka es tagad nedzīvo mājas,kaut gan,kam es to skaidroju:)

  • 0
    ventspilnieks 36,7 15.07.2023, 00:34:19

    Visam pamatā ir slinkums. Negrib neko darīt "ne ut āde" :D
    "...spējīgu sadarboties, iekļauties jebkurā vidē, adaptēties..."
    Viņi ir spējīgi tiktokā sēdēt, neko vairāk. Vecākiem - vieniem (mazākajai daļai) jārauš nauda, otriem (lielākajai daļai) jācīnās par izdzīvošanu.
    Tāds ir iznākums, apzināti virzīts kā jau Normunds piezīmēja. Baltā rase jau nepiedzīvos pastardienu :)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: