Solījumu ierobežot veipošanu deva jau iepriekšējā Saeima, taču cīņā ar e-cigarešu industrijas lobiju pagāja vairāk nekā divi gadi un galīgajā lasījumā likuma grozījumus tā arī nepieņēma. Problēma nu tikusi mantojumā jaunajiem deputātiem, kas ieklausījušies mediķos un vecākos, nevis lobistos un finansistos.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija pēc emocionālām diskusijām, kurās savu viedokli pauda arī saistīto nozaru un sabiedrības pārstāvji, tomēr pieņēma lēmumu nevis sākt izstrādāt alternatīvu likumprojektu, bet pārņemt iepriekšējās Saeimas iestrādes, lai pēc iespējas drīzāk ierobežojumi, ko paredz grozījumi Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumā, stātos spēkā. Neskatoties uz nozares pārstāvju iebildumiem pret likumprojektu un prognozēm, ka tirdzniecības un reklāmas ierobežojumi varētu atstāt negatīvu ietekmi uz valsts budžetu, bet samazinošas ietekmes uz cigarešu aizstājējproduktu lietošanu varētu arī nebūt, jo tās aizvien varēs nopirkt internetā, Saeimas komisija lēma ieklausīties vecāku un mediķu viedoklī un turpināt virzīt apstiprināšanai jau sagatavoto likumprojektu. Tiesa, Saeimas kārtības rullis nosaka, ka tas jādara, sākot no pirmā lasījuma, ne kā atklātā vēstulē komisijas deputātiem lūdza mediķu profesionālās organizācijas – virzīt to izskatīšanai trešajam lasījumam.

Viens no kaislīgākajiem cīnītājiem par to, lai valsts amatpersonas beidzot pieņemtu lēmumus mainīt kārtību, kas ļauj brīvi iegādāties un reklamēt e-cigaretes, nikotīna aizstājējproduktus, tai skaitā dažādus aromatizētājus un nikotīna spilventiņus, ir Latvijas Tuberkulozes un plaušu slimību ārstu asociācijas valdes priekšsēdētājs, profesors Alvils Krams. Viņš komisijas sēdē vēlreiz atgādināja satraucošo statistiku par to, kā palielinās atkarībās nonākušo jauniešu skaits, norādot, ka pieaugums ir ievērojams, ja salīdzina ar 2011. gadu. Profesora ieskatā, pie tā vainojama agresīvā tirdzniecības politika šajā industrijā un nepietiekamie ierobežojumi. «Šī ir cīņa par bērnu dvēselēm,» uzskata Krams. Mediķis situācijas dramatismā vaino arī līdzšinējo valsts amatpersonu attieksmi, īpaši Ekonomikas un Finanšu ministriju, kas, viņaprāt, jau šobrīd neizmanto iespēju kontrolēt tirdzniecību un ignorē ES direktīvu noteikumus, kas aizliedz tirgot ikvienu vielu, kura satur kaut vienu toksisku vielu, kas nav nikotīns. Pēc profesora sacītā, šķidrumi, kas tiek karsēti elektroniskajās cigaretēs, satur milzīgu daudzumu dažādu vielu, kas uzkarsētas kļūst toksiskas. «Tabakas industrija & Co uzspļauj valsts likumdošanai, viņi uzspļauj sabiedrībai un likumdevējiem. Nedrīkst tirgot šādus produktus!» Finanšu un ekonomikas ministrijas Krams dēvē par suteneriem, kas lobē šīs industrijas intereses.

Pneimonoloģe Renāte Snipe komisijas sēdē uzsvēra, ka «ir noticis tas, kas ir noticis. Pandēmijas laikā mēs esam ļoti cīnījušies ar kovidu, un industrija to ir ļoti izmantojusi.» To sakot, Snipe atklāj, ka nesen 14 gadus vecs puisis nonācis reanimācijā veipošanas dēļ, ko sācis darīt jau 12 gados. Mediķe norāda uz problēmām skolās, kur veipo pat stundu laikā, «bet bērni nevar aiziet uz tualeti, jo tur visās kabīnēs veipo. Diemžēl šī ir ļoti asiņaina nauda.»

Nesen tika ziņots arī par gadījumu Lietuvā, kur vairāki jaunieši nonāca slimnīcā pēc tam, kad, iespējams, bija veipojuši žurku indi, kas ievietota e-cigaretē.

Arī vietējo skolu pedagogi un skolēni apliecina, ka problēma kļūst aizvien nomācošāka un veipotāji – aizvien jaunāki.

Lasi vēl

Komentāri (5)

  • -1
    Kurzemnieks - 09.12.2022, 19:19:38

    https://tautastribunals.eu/?p=63257

  • 0
    Mc Ride 09.12.2022, 21:33:34

    Ņemot vērā cik daudz cilvāk sāk pīpāt elektronisko cigiņ, drīzāk notiek cīņ pa nodokļ naud, ņemot vērā to, ka elektroniskās cigiņš i lētāks un mazāk piķs iet nodokļos uz to valst nekā ar akustisko smēķi. Sīkie vienmēr atradīs veid kā apštirīties. Tur jau drīzāk vajadzēt izbanot tos vecāks, nevis produkt, kas palīdz smēķētājiem atmest briesmīg privičk

  • 0
    aga 10.12.2022, 08:44:26

    Kaut kā nemanu nekādu cīņu pret smēķēšanu, izņemot uzbrukumus veiperiem. Cīgas sīkie nepīpē? No tām kāds ir pārstājis mirt? Visi šie uzbrukumi ir tabakas ražotāju pasūtījums, jo viņu dienas ir skaitītas. Ne velti PM paši ražo veipa ierīces zem brenda Jull, jo savādāk vispār drīz paliks bez maizes :D

  • -1
    Barons (Freiherr von ...) 10.12.2022, 09:05:19

    Es dōmat,ka tō elektrisk pīpešan neir rihtig.
    Es pac no 13 ar pus Gad veccum pīpot tig Tabak,le zinat.Gan Belomor-Kanal,gan pašš audzinat un sagriezst.Makten stiper,ne tād,ko iekš Veikal cigarett pildit.Un neir dabujs ne Dilon,ne Plauš-vēz,le zinat.

  • 0
    yolo 10.12.2022, 10:19:54

    Naivi cerēt, ka pie varas esošie izlems kaut ko racionālu. Augstākais sniegums viņiem ir ieviest sodus vai pilnîbā aizliegt produktu. Tur nevienam neinteresē meklēt problēmām cēloņus

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: