Trešdienas vakarā Ventspils Augstskolas (VeA) Satversmes sapulce par jauno VeA rektoru ievēlējusi Stokholmas Karaliskā Tehnoloģiju institūta profesoru Andri Vaivadu. Jaunais rektors amatā stāsies 2023. gada 3. aprīlī.

Kopbildē pēc rektora ievēlēšanas (no kreisās): Ventspils valstspilsētas domes priekšsēdētājs un VeA padomes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Vītoliņš, esošais rektors Kārlis Krēsliņš, jaunais rektors Andris Vaivads ar jaunāko dēlu Eduardu, VeA padomes priekšsēdētājs Kristaps Klauss un VeA Satversmes sapulces priekšsēdētāja Dace Štefenberga.

Aizklātā balsojumā par Andri Vaivadu savas balsis atdeva 23 no 30 Satversmes sapulces dalībniekiem. Tūlīt pēc ievēlēšanas Andris Vaivads atgriezās Zviedrijā. Tur viņam jāpabeidz un jānodod daudzie projekti, kurus viņš vada Stokholmas Karaliskajā tehnoloģiju institūtā. Tāpēc pirmo īso interviju mūsu laikrakstam Vaivads sniedza pa tālruni. Piedalīties Ventspils Augstskolas (VeA) rektora vēlēšanās viņš nolēmis, internetā ieraugot sludinājumu par pieteikumu pieņemšanu. «Šo lēmumu ietekmēja vairāki faktori, viens no tiem ir vēlme atgriezties Latvijā,» atzina Vaivads. Viņš jau vairāk nekā 20 gadus dzīvo Zviedrijā. Jaunievēlētais rektors VeA sauc par spēcīgu un dinamisku reģionālo augstskolu. Darba perspektīvas Ventspilī viņš saskata pozitīvā gaismā.

Pēc atgriešanās Latvijā 51 gadu vecais Vaivads ar ģimeni plāno dzīvot Ventspilī. Viņa dzimtā pilsēta ir Salaspils, taču bērnībā daudz laika pavadījis Kurzemē. Jaunā darba vieta arī ir pazīstama profesoram – zinātnieks iepriekš sadarbojies ar Ventspils Starptautisko radioastronomijas centru saules vēja un citu kosmosa fizikas aspektu pētījumos. Kā atzina rektors, darbs jaunajā amatā viņam saistās ar vairākiem būtiskiem izaicinājumiem, tostarp arī personīgiem. Vispirms tā ir liela kolektīva vadīšana. Tādas pieredzes Vaivadam līdz šim nav bijis. Stokholmas tehnoloģiju institūtā viņš vada Kosmosa un plazmas nodaļu, viņa pakļautībā strādā 20 cilvēku. VeA viņam būs jāvada krietni lielāks kolektīvs.

Jau pirms vēlēšanām Vaivads vairākkārt tikās ar VeA pasniedzējiem un studentiem, gūstot pozitīvus iespaidus. Viņam patīk raksturu un specialitāšu daudzveidība, kas piemīt VeA kolektīvam. Reģionālajā augstskolā distance un sadarbība starp studentiem un pasniedzējiem ir daudz ciešāka. «Sajutu pozitīvu garu studentos, viņu ieinteresētību stiprināt un attīstīt augstskolu. Tas ir ļoti patīkami,» atzina jaunais rektors.

Kā jau iepriekš izskanēja, izvērtējot visus rektora amata kandidātus, VeA padome nolēma Satversmes sapulcei virzīt balsošanai vienu pretendentu – Andri Vaivadu. Lēmums tika pieņemts pēc divām intervijām ar Andri Vaivadu – klātienē un attālināti. «Viņš parādīja sevi kā ļoti kompetentu un pārliecinošu,» iespaidos dalījās VeA padomes loceklis un Ventspils mērs Jānis Vītoliņš, akcentējot pretendenta bagāto darba pieredzi starptautiskajās augstskolās, tostarp Stokholmas institūtā, kam ir augsts starptautiskais reitings. Vaivads atstāja harizmātiska un dinamiska līdera iespaidu, piebilda Vītoliņš. Pēc Padomes domām, tieši šāds līderis šobrīd augstskolai arī ir vajadzīgs.

Vēlēšanu gaitā, prezentējot savu redzējumu par VeA attīstību un atbildot uz uzdotajiem jautājumiem, Vaivads arī demonstrēja pārliecinātību un kompetenci. Tulkošanas fakultātes dekānei Sandijai Skudrai patika rektora konstruktīvās atbildes uz viņam uzdotajiem jautājumiem, lai gan galīgos secinājumus viņa izvēlas izdarīt nevis pēc sacītā, bet pēc padarītā. Vēl jo vairāk tāpēc, ka tulkošana ir ievēlētajam rektoram jauna joma. Dekāns, tāpat kā daudzi citi VeA kolektīvā, neviennozīmīgi vērtē rektora vēlēšanu jauno procedūru, kurā VeA padomei ir kompetence pirmajai izvērtēt kandidātus un izvirzīt vienu kandidatūru. «Jauno kārtību pieņemt nav viegli. Taču tas nenozīmē, ka jaunais vienmēr ir sliktāks,» uzsvēra Skudra.

Studiju prorektore profesore Una Libkovska, kura piedalījās rektora vēlēšanās, neatklāja savu balsojumu, norādot, ka visa reģiona nākotnei ir ļoti svarīgi saglabāt VeA, piedāvājot iespēju studentiem iegūt augstāko izglītību tieši Ventspilī. Pēc Libkovskas domām, šajā grūtajā pārejas periodā lielu pateicību pelnījis esošais rektors Kārlis Krēsliņš, kurš daudz darījis VeA saglabāšanai.

Krēsliņš turpina pildīt rektora pienākumus līdz nākamā gada 2. aprīlim un plāno palikt augstskolā arī pēc jaunā rektora stāšanās amatā. Viņš ir Ekonomikas un pārvaldības fakultātes profesors un Tehnoloģiju pārneses un inovāciju centra vadošais pētnieks. Krēsliņš atzina, ka ir gatavs palīdzēt jaunajam kolēģim apgūt rektora pienākumus.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: