Parādniekiem, kuri saņems valsts atbalsta maksājumus un kuru ienākumi pārsniegs saglabājamo naudas līdzekļu minimumu, ir laicīgi par to jāinformē savs tiesu izpildītājs, lai izvairītos no pabalsta novirzīšanas personas parādu segšanai, informē Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padome (LZTIP).

Ja persona laicīgi būs informējusi savu tiesu izpildītāju, piedziņa uz atbalsta maksājumiem apkures izdevumu daļējai kompensēšanai un atbalsta maksājumiem saistībā ar elektroenerģijas pieaugumu netiks vērsta.

Grozījumi Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā paredz atbalsta pasākumus noteiktām iedzīvotāju grupām no 1. novembra līdz 2023. gada 31. maijam. Šajā laika posmā Latvijā dzīvojošai personai atkarībā no piederības konkrētai iedzīvotāju grupai ikmēneša pabalsts tiks izmaksāts 30 eiro, 20 eiro vai desmit eiro apmērā.

Tāpat piedziņa netiks vērsta arī uz parādniekiem izmaksāto valsts atbalsta maksājumu, kas tiks izmaksāts mājsaimniecībai, kura mājokli apkurina, izmantojot koksnes granulas vai koksnes briketes.

LZTIP aicina parādniekus savlaicīgi informēt tiesu izpildītājus par pabalsta saņemšanu. Gadījumos, ja ieturējums jau veikts, personām nekavējoties jāsazinās ar savu tiesu izpildītāju, lai varētu veikt pabalsta atmaksu. Būtisks aspekts, kas ir jāņem vērā, - piekļuve naudas līdzekļiem tiek nodrošināta konkrētā mēneša laikā, tas ir, naudas līdzekļi personas kontā neuzkrājas, pretējā gadījumā nākamajā mēnesī tie tiks novirzīti saistību dzēšanai.

Parādniekiem, kuru ikmēneša ienākumi nesasniedz 500 eiro, informēt tiesu izpildītājus par pabalsta saņemšanu nav nepieciešams, jo šie ienākumi nepārsniedz minimālo ienākumu apmēru, no kuriem var veikt ieturējumus. Izņēmums ir uzturlīdzekļu piedziņas lietas nepilngadīgu bērnu uzturam vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas labā, kad parādniekam tiek saglabāti naudas līdzekļi 50% apmērā no minimālās mēneša darba algas, bet visi ienākumi, kas pārsniedz 250 eiro, tiek novirzīti personas parādsaistību segšanai.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: