Koncertzālē Latvija, skanot ērģelēm, vakar tika atklāts Kurzemes biznesa forums. Izskanot vienotam sauklim – Strādājam kopā konkurētspējīgai Eiropai, uzņēmēji un eksperti dalījās ar savu pieredzi, izmantojot inovācijas jaunajos tirgus apstākļos.

Biznesa forumu atklāja Ventspils pārstāvji. Pilsētas domes priekšsēdētājs Jānis Vītoliņš pastāstīja par pašvaldības un uzņēmējdarbības sadarbību un attīstību Ventspilī. Abas šīs pilsētas jomas ir cieši saistītas, bez pašvaldības atbalsta būtu grūti iedomāties šodienas rūpniecisko sektoru pilsētas ekonomikā. Vītoliņš atgādināja klātesošajiem par rekordaugstajiem rezultātiem, ar kādiem rūpniecība Ventspilī pabeidza 2021. gadu – saražotās produkcijas ziņā trešais rezultāts Latvijā un pirmais pēc saražotās produkcijas uz vienu iedzīvotāju.

Pagājušais gads kļuva par rekorda gadu Ventspilij, ņemot vērā apstrādes rūpniecības saražotās produkcijas apjomu – 355 miljoni eiro. Domes priekšsēdētājs ar gandarījumu minēja, ka Ventspils apsteigusi industriālajā attīstībā tādus tradicionālos rūpnieciskos centrus kā Daugavpils, Jelgava, Valmiera un pagaidām piekāpjas tikai Rīgai un Liepājai. 20 gadu laikā pilsētā atvērti aptuveni 20 ražošanas uzņēmumi un izveidotas apmēram 3000 jaunas darba vietas ventspilniekiem.

Jaunajos tirgus apstākļos, kuros nonākusi Latvija un visa Eiropa, ekonomikas un biznesa veiksmīgas attīstības galvenais priekšnosacījums ir inovāciju un informācijas tehnoloģiju izmantošana. Pašvaldība lepojas un sniedz jebkādu atbalstu IT komersantiem. Uzņēmumi TestDevLab, Azeron un citi pārliecinoši iekaro pasaules tirgu. Pēc digitālās ekonomikas un sabiedrības indeksa – 55,6 – Ventspils pārsniedz vidējo rādītāju Latvijā un Eiropā un pārliecinoši notur līderpozīcijas.

Ventspilij ir ar ko dalīties arī saistībā ar aktuālo enerģētiskās neatkarības tēmu. Pastāstot par to, ka valdības līmenī politiķi nevēlas pieņemt Ventspils izdevīgo piedāvājumu par sašķidrinātās dabasgāzes termināļa būvniecību, Vītoliņš apstājās pie neapstrīdamiem pilsētas sasniegumiem zaļās enerģētikas jomā. Pilsētas pašvaldības uzņēmums Ūdeka gatavojas izmantot saules baterijas, bet transporta uzņēmums Ventspils reiss jau ekspluatē 14 mikroautobusus, kurus darbina elektrība. Pagājušajā nedēļā tika parakstīts līgums par jaunu katlumājas būvniecību Ventspilī. Katlumājā kā kurināmo izmantos sadzīves atkritumus. Ventspils būs pirmā pašvaldība Latvijā, kur gatavojas ieviest slēgto atkritumu apsaimniekošanas ciklu. Šim projektam piešķirts Eiropas Kohēzijas fonda līdzfinansējums.

Bez inovāciju tehnoloģijām šodien nevar attīstīties ne jau esošie stabilie uzņēmumi, ne jaunuzņēmumi. To parādīja divu pilsētas uzņēmumu – Bucher Municpal, kas darbojas Ventspilī jau vairāk nekā 15 gadus, un mākslīgā intelekta uzņēmums Asya, kas Ventspilī ienāca aptuveni pirms diviem gadiem, – vadītāju duelis. Pirmais ražo ielu tīrāmās komunālās mašīnas un līdztekus ražošanas procesu automatizācijai un robotizācijai joprojām galveno uzsvaru liek uz cilvēkiem. Vadītājs Mikus Brakanskis pastāstīja, ka uzņēmumā šobrīd nodarbināti aptuveni 400 cilvēku. «Ražojam komunālo tehniku – līdz 1000 mašīnām gadā, bet ne tikai. Tāpat radām pilsētas objektus, drošu darba vidi un svētku noskaņojumu strādājošajiem,» palielījās vadītājs.

Viņa sāncensis – SIA Asya vadītājs Ēvalds Urtāns – nepalika parādā, lai gan viņa uzņēmums pārstāv Latvijai pilnīgi jaunu – mākslīgā intelekta – nozari. Uzņēmums ražo sistēmas pārdošu uzlabošanai, kas balstās uz darbinieku emociju, stresa līmeņa un uzmanības analīzes, uzklausot klientu. Mākslīgā intelekta izmantošana palīdz palielināt darījumu apjomu par 15%, bet ienākumus – par 10%. Asya ir jauns uzņēmums ne tikai pastāvēšanas ziņā, bet arī pēc darbinieku vidējā vecuma, kas nesasniedz pat 30 gadus. Urtāns izveidoja uzņēmumu Mārupē, taču pēc kāda laika atgriezās dzimtajā Ventspilī un šodien atzīst: ja šeit nebūtu Ventspils Augstskolas, tad nebūtu arī Asya.

Abu vadītāju duelis noslēdzās uz draudzīgas nots. «Mēs cenšamies būt draudzīgi visiem, kas mums ir apkārt, – darbiniekiem, partneriem, kaimiņiem,» tā divcīņas izskaņā sacīja Brakanskis. Atbildot uz viņa pausto, Urtāns solīja doties ciemos pie Bucher Municipal. Varbūt tiks iegūts divpusējs labums!

Ekonomikas un biznesa inovāciju tēmu turpināja globālā uzņēmuma Accenture Kurzemes reģiona vadītājs Guntis Čoders un citi viesi. Biznesa foruma otrajā daļā notika paneļdiskusija: Inovatīva un eksportspējīga uzņēmējdarbība jaunajos energoresursu tirgus apstākļos.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • -6
    Renars Z 27.05.2022, 19:26:49

    "Pastāstot par to, ka valdības līmenī politiķi nevēlas pieņemt Ventspils izdevīgo piedāvājumu par sašķidrinātās dabasgāzes termināļa būvniecību." Tādi mums Latvijā ir tie politiķi.
    Bet prieks, ka Ventspils ir inovatīva pilsēta, un ka attīstās rūpniecība.

  • -3
    Lāsma Veckrāce 28.05.2022, 13:08:24

    Prieks, ka Ventspili joprojām vada prasmīga domes komanda. Skumji, ka pašreizējā koalīcija maz ieklausās speciālistu un zinošu cilvēku viedokļos, praktiski ignorē visus opozīcijas priekšlikumus, toties , aulekšiem tiek stumti Saeimai cauri visādi neizdiskutēti likumprojekti. Manuprāt bēdīgi, ka atrodas ambiciozi politiķi, kas izlūdzas savai valstij sankcijas, no kā jācieš visiem un ilgtermiņā Labi, ka mūsos nav zudusi labestība un palīdzam tiem, kam klājas grūtāk vai kurus karš izdzinis no mājām.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: