Ceturtdien, 5. maijā, Ventspils dome plāno lemt par pieteikuma sagatavošanu, lai apstrīdētu grozījumus "Likumā par ostām" Satversmes tiesā (ST), informēja Ventspils domes priekšsēdētājs Jānis Vītoliņš.

Viņš atzina - tas jau bijis zināms, ka Valsts prezidents izsludinās grozījumus "Likumā par ostām", jo netika savākti paraksti par referenduma ierosināšanu. Savākt 150 000 parakstu par jautājumu, kas tieši neskar katru pilsoni, būtu nereāli, pauda Vītoliņš.

Domes vairākums un daudzi ventspilnieki ir pauduši viedokli, ka neatbalsta izmaiņas "Ostu likumā", taču vēršanos ST var apturēt, ja valsts atgriezīsies pie dialoga ar pašvaldību.

"Mēs esam pārliecināti, ka šie grozījumi "Likumā par ostām" ir neveiksmīgi un nepārdomāti. No tiem labuma mūsu pilsētai nebūs, tādēļ 5. maija domes sēdē izskatīsim jautājumu par vēršanos ST," sacīja Vītoliņš.

Vienlaicīgi Ventspils pašvaldība lūgusi valdību, Satiksmes ministriju atgriezties pie dialoga ar pašvaldību. Vītoliņš esot nosūtījis vēstuli ar konkrētiem priekšlikumiem satiksmes ministram Tālim Linkaitam. "Manuprāt, šis ir laiks, kad jebkāda pretnostatīšana vienam pret otru, strīdi starp pašvaldību un valsts institūcijām ir ļoti nevēlami. Laikā, kad dzīvojam sarežģītos ģeopolitiskos apstākļos, mums vajadzētu maksimāli rūpīgi strādāt iedzīvotāju interesēs," pauda domes priekšsēdētājs.

Vītoliņš piebilda, ka ir jāvienojas, kā turpmāk izmantos visas ostas, nevis uzspiežot savu viedokli un izmantojot koalīcijas "balsošanas mašīnu", bet gan mēģinot saprast pašvaldības viedokli un atrast labāko risinājumu. Viņš uzsvēra, ka sankciju rezultātā vēl straujāk samazināsies kravu apgrozījums ostās, tādēļ laikus jādomā, kā nodrošināt darbu tiem cilvēkiem, kuri ostas pilsētās zaudēs darbu.

Kā vēstīts, šodien stājas spēkā grozījumi "Likumā par ostām", kas paredz būtiski reformēt ostu pārvaldību.

Ostu likums paredz, ka līdz šī gada 1. septembrim Ministru kabinetam jāpieņem lēmums par līdzdalību kapitālsabiedrības dibināšanā Rīgas ostas pārvaldīšanai.

Līdz šī gada beigām jāpabeidz viss transformācijas process un jālikvidē Rīgas un Ventspils brīvostu pārvaldes. Šo procesu nodrošināšanai Ministru kabinets izveidos likvidācijas komisijas, kuras veiks ostu pārvalžu materiālo, finanšu līdzekļu un saistību inventarizāciju, nodrošinās ostu pārvalžu saistību (tiesību un pienākumu) un mantas, apgrūtinājumu, kredītsaistību nodošanu kapitālsabiedrībām.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • -4
    Renars Z 28.04.2022, 09:53:51

    Paldies Ventspils Domei, ka cīnās par ostu un ostas teritoriju, kas ir 42% no visas Ventspils teritorijas.

  • -1
    .Nahs Nahs 29.04.2022, 05:05:03

    https://tautastribunals.eu/?p=62009

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: