Krievijas karadarbības dēļ sankcijām pakļautais Ventspils ostas terminālis SIA "Ventamonjaks" spēj vismaz līdz 15. maijam garantēt drošu amonjaka uzglabāšanu, informē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) Sabiedrisko attiecību nodaļā.

Divas dienas ilgušajās sarunās VARAM, Valsts vides dienesta (VVD) un citu atbildīgo iestāžu pārstāvji guvuši pārliecību, ka "Ventamonjaks" spēj vismaz līdz 15. maijam garantēt drošu amonjaka uzglabāšanu, ja vien uzņēmums ar Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) iesaisti ātrāk neatrisinās amonjaka drošu pārdošanu un pārvešanu.

VARAM, VVD un citu atbildīgo iestāžu pārstāvji darba grupā pārrunāja risinājumus, lai novērstu ķīmisko vielu noplūdes draudus un atbrīvotu Ventspils ostas termināļa teritoriju no sašķidrinātā amonjaka.

Darba grupa turpinās darbu arī nākamnedēļ, lai pārrunātu turpmākos rīcības modeļus tālākajai situācijas risināšanai. Ceturtdien, 21. aprīlī, reģionālajā darba vizītē uz Ventspili dosies vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs un VVD ģenerāldirektore Elita Baklāne-Ansberga, lai apmeklētu Ventspils brīvostas teritoriju un tiktos ar pašvaldības vadību.

Tikšanās laikā pārrunās atbildīgo iestāžu - VARAM, VVD, Satiksmes ministrijas, Valsts ieņēmuma dienesta, Ārlietu ministrijas, Ventspils brīvostas pārvaldes, FKTK un Patērētāju tiesību aizsardzības centra - pārstāvju darba grupā nolemto.

VVD turpinās monitorēt situāciju terminālī.

VVD jau iepriekš ir norādījis, ka drošība ir prioritāte, līdz ar to gadījumā, ja uzņēmums pats nespēs nodrošināt drošu uzglabāšanas procesu, valsts to pārņems, iespējams arī, lemjot par bīstamās preces atsavināšanu un atbildības uzņemšanos par šo kravu.

Kā vēstīts, saistībā ar Krievijas sāktā kara dēļ ieviestajām sankcijām "Ventamonjaks", kura rezervuāros atrodas 40 000 tonnu bīstamas vielas - šķidrā amonjaka, nevar norēķināties ar uzņēmumu SIA "VK Terminal Services", kas sniedz "Ventamonjakam" dažādus pakalpojumus, tostarp nodrošina amonjaka uzglabāšanu.

Šādos apstākļos VVD sasauca Rūpniecisko avāriju riska izvērtējuma komisiju. Tā strādāja neklātienē, sniedzot viedokļus par izveidojušos situāciju paaugstināta avāriju riska objektos "Ventamonjaks" un "VK Terminal Services", bet VVD Kurzemes reģionālā vides pārvalde 5. aprīlī veica klātienes pārbaudi, lai konstatētu situāciju un potenciālos riskus.

VVD konstatēja, ka pārbaudes brīdī terminālā tika uzglabātas 39 807 tonnas šķidrā amonjaka, kas ir aptuveni 70% no termināļa kopējās ietilpības. "Ventamonjaks" izsniegta atļauja B kategorijas piesārņojošai darbībai - sašķidrinātā amonjaka pieņemšanai, uzglabāšanai un iekraušanai tankkuģos. Atļauja paredz uzglabāt sašķidrināto amonjaku līdz tā iekraušanai tankkuģos, nodrošinot tā drošu uzglabāšanu -32 grādu temperatūrā. "VK Terminal Services" sniedz pakalpojumus, nodrošinot "Ventamonjaka" drošu darbību.

Amonjaka uzglabāšanas un citu tehnoloģisko procesu rezultātā emitēto gāzu sadedzināšana notiek lāpas iekārtā, kur kā kurināmais tiek izmantota sašķidrinātā naftas gāze (SNG). SNG patēriņš ir aptuveni piecas tonnas nedēļā. Tehnoloģisko procesu sprādziendrošas vides nodrošināšanai tiek lietota inertā gāze - slāpeklis, ko saražo "VK Terminal Services".

Kā skaidro VVD speciālisti, gadījumā, ja netiktu nodrošināti droši amonjaka uzglabāšanas apstākļi, pastāvētu draudi gāzveida amonjaka emisijai nonākt atmosfērā. Gāzveida amonjaks ir bezkrāsaina gāze ar asu, smacējošu ožamā spirta smaku, vieglāka par gaisu, labi šķīst ūdenī un, saskaroties ar gaisu lielā koncentrācijā, veido ātri gaistošu mākoni, turklāt tas ir ugunsbīstams. Amonjaka ietekme uz cilvēku veselību ir atkarīga no koncentrācijas, taču tā ir toksiska viela un lielās koncentrācijās izraisa elpošanas sistēmas traucējums, kas var izraisīt arī nāvi. Avārija kompleksā un amonjaka noplūde var potenciāli apdraudēt visas Ventspils un, noteiktu apstākļu sakritības gadījumā, arī daļas Ventspils novada iedzīvotāju veselību.

"VK Terminal Services" pārstāvji pārbaudes laikā snieguši informāciju, ka ikdienas uzturēšanas darbi, iekārtu darbības monitorings un uzraudzība pašlaik tiek nodrošināti paredzētajā apjomā, taču ir problēma ar bīstamo iekārtu pārbaudes nodrošināšanu. Vienai "Ventamonjaks" spiedieniekārtai pārbaude bija jāveic līdz 7. aprīlim, taču līgumpartneris ir atteicies to veikt, jo apzinās, ka par paveikto darbu var nesaņemt apmaksu. Iekārtu neatbilstošs tehniskais stāvoklis var novest pie avārijām, kas var radīt kaitējumu cilvēku veselībai, īpašumam un videi. Ja nav iespējams sankciju dēļ veikt iekārtu pārbaudes, tad iekārtu lietošana būtu jāpārtrauc, tās iztukšojot.

"Ventamonjaks" ir viens no astoņiem potenciāli bīstamajiem objektiem, kas izvietoti Ventspilī. Tuvākā dzīvojamā apbūve atrodas 700-1000 metru (m) attālumā. Aptuveni 500 m attālumā no termināļa atrodas ostas dzelzceļa mezgli, kuros var atrasties dažādas Ventspils uzņēmumos pārkraujamo bīstamo ķīmisko vielu kravas. Jebkura amonjaka uzglabāšanas tehnoloģijas neievērošana var novest pie neatgriezeniskām sekām un iespējamu apdraudējumu pilsētas iedzīvotāju dzīvībām un veselībai.

Kā vēstīts, Ventspils pašvaldība līdz ar virkni citu adresātu - valsts atbildīgajām amatpersonām un institūcijām - saņēmusi abu uzņēmumu vēstules, ka izveidojusies bīstama situācija - "Ventamonjaks" nav spējīgs veikt norēķinus, jo lielākais uzņēmuma patiesā labuma guvējs ir sankcionētais Krievijas miljardieris Dmitrijs Mazepins.

Pašvaldība nekādi nevar tieši iesaistīties šī jautājuma atrisināšanā, bet tiek apdraudēti pilsētas iedzīvotāji, tādēļ dome vērsusies pie Ministru prezidenta, FKTK un citam atbildīgajām institūcijām.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • 0
    Pornieks 20.04.2022, 06:22:18

    Paldies, man kaut kā rīta agrumā pieleca vēl viens pluss gaidāmajām Nameja apmācībām. Protams ka par to savlaicigi daudz domāts utt. bet vienas vai otras "specoperācijas" ietvaros atdudināt līdz mums no Somijas līča un gluži uz luni iedarboties uz glīši baltajiem bunduļiem attēlā, daudziem sen labpatīk uzskatīt ka tas gandrīz neprasa nekādu speciālu apmācību nedz četru nedēļu termiņu (rēķinot no raksta datējuma). Senais zemgaļu virsaitis par skatu būtu sajūsmā.

  • 0
    yolo 20.04.2022, 08:46:16

    No malas šķiet nedaudz aizdomīgi. Rada paniku ar publikācijām presē, tādējādi izdarot politisku spiedienu. Bet no otras puses man nav nekas pretī, ja kādam krievam šo produktu nekaunīgi nozags. Tik cik sabojās investoru uzticību kārtējo reizi

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: