Valsts vides dienests (VVD) nevar pārņemt šķidrā amonjaka uzglabāšanu Ventspilī, jo šādi jautājumi nav dienesta kompetencē, informē VVD pārstāve Aija Jalinska.

Pirmdien pēc koalīcijas partiju sanāksmes no politiķiem izskanēja, ka VVD esot gatavs nepieciešamības gadījumā pārņemt Ventspilī esoša šķidrā amonjaka uzglabāšanu, kas var būt nepieciešams, ja šo funkciju sankciju iespaidā vairs nespēs pildīt uzņēmums "Ventamonjaks".

"Attīstībai/Par!" (AP), kuras pārvaldībā ir Vides attīstības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Juris Pūce izteicās - ja par uzglabāšanu atbildīgais uzņēmums, piemēram, pēc elektrības atslēgšanas vairs nevarēs nodrošināt amonjaka uzglabāšanu, tad par to atbildību uzņemšoties VVD.

VVD tagad uzsver, ka šādas darbības nav dienesta kompetencē. VVD ģenerāldirektore Elita Baklāne-Ansberga atgādina, ka situācijas izvērtēšanai Ventspilī tika sasaukta Rūpniecisko avāriju riska izvērtējuma komisija, kas nolēma, ka termināļa teritorija pilnā apmērā jāatbrīvo no sašķidrinātā amonjaka, jo uzņēmumam ir ierobežoti finanšu līdzekļi, ar kuriem nav iespējas pilnībā segt visus izdevumus drošai sašķidrinātā amonjaka uzglabāšanai.

Operators sniedzis informāciju, ka esošo sašķidrinātā amonjaka daudzumu ir iespējams no termināļa izvest aptuveni nedēļas laikā, uzkraujot divus tankkuģus.

Baklāne-Ansberga par komisijas atzinumu ir informējusi VARAM amatpersonas, kā arī Finanšu un kapitāla tirgus komisiju. VVD skatījumā, lai novērstu ķīmisko vielu noplūdes draudus, SIA "Ventamonjaks" būtu jāatļauj tādu maksājumu veikšana, kas paredzēta samaksai par neatliekamiem pasākumiem sašķidrinātā amonjaka drošai uzglabāšanai, kā arī jārisina jautājums par iespēju atbrīvot Ventspils ostas termināļus no bīstamās kravas.

Kā vēstīts, saistībā ar Krievijas sāktā kara dēļ ieviestajām sankcijām uzņēmums SIA "Ventamonjaks", kura rezervuāros atrodas 40 000 tonnu bīstamas vielas - šķidrā amonjaka, nevar norēķināties ar uzņēmumu SIA "VK Terminal Services", kas sniedz "Ventamonjakam" dažādus pakalpojumus, tostarp nodrošina amonjaka uzglabāšanu.

Lasi vēl

Komentāri (8)

  • -1
    Vadims Kevrelis 12.04.2022, 12:29:40

    Divi uzņēmumi vienā teritorijā apkalpo vienu un to pašu rezervuāru.

  • -2
    Pornieks 12.04.2022, 15:51:09

    Pareizi sapratu ka Krievija bija vienīgais amonjaka pircējs un sankciju dēļ Ventamonjakam tagad ir pilnīgs krahs?
    Man itkā trūkst priekšstata par elektrostrāvas apjomiem kuru dēļ Ventspils pilsētai rezultātā būtu jāpārcieš ķīmiski tehnogēnā katastofa taču ja vienošanās tiktu panākta, pieņemsim, par labu kādam minētajā karā cietušam uzņemumam, varbūt kāda dvēsele beigās varēs atviegloti uzelpot.

  • 0
    visvaldisbalamute 13.04.2022, 00:03:20

    Ej paroc vēl, varbūt ko uzraksi

  • 0
    Pornieks 13.04.2022, 10:20:23

    Ko tur var parakt, tas jebkurā gadījumā ir cilvēka darbības rezultāts un padomju laikmeta mantojums kas jau 80-to beigās bija kļuvis bēdīgi slavens.
    Mīļie draugi, es savas gāzu maskas nosūtīju jau sākotnējā kara stadijā uz Mariupoli un jāsecina ka viņiem tās arī bijušas noderīgas.
    https://twitter.com/Stalts/status/1513627378748174339
    Taču tēvs jau pārmeta ka atdevu no labās sirds jo pašiem tagad nebūs.
    Labās ziņas no turienes gan arī ir pienākušas: https://youtu.be/QWYphJ5jQMg

  • 0
    Vadims Kevrelis 12.04.2022, 17:17:28

    Krievija bija amonjaka piegādātājs un pārdevējs bet ''Ventamonjaks'' šī produkta uzglabātājs un pārkrāvējs.

  • -1
    Pornieks 12.04.2022, 19:30:17

    Atļausiet secināt ka hibrīduzbrukums var apdraudēt Ventspils iedzīvotājus, arī krievvalodīgos??

  • -1
    Kriska 13.04.2022, 08:37:10

    Mūsu valdības murgs: aizliedza maksājumus par sekām nedomājot.

  • 0
    pasvaldibas.policija@ventspils.lv 13.04.2022, 16:18:52

    Atbildot uz uzdotajiem jautājumiem portāla www.ventasbalss.lv sadaļā “Forums”, par drošību saistībā ar SIA “Ventamonjaks” šķidrā amonjaka uzglabāšanu, Pašvaldības policija informē, ka Ventspils valstspilsētas pašvaldības dome 2022. gada 7. aprīlī ir pieņēmusi lēmumu pieprasīt Ministru prezidentam A.K. Kariņam ne vēlāk kā līdz š.g. 22. aprīlim rast nekavējošu risinājumu iespējamo apdraudējuma riska novēršanā SIA “Ventamonjaks” šķidrā amonjaka uzglabāšanas tehnoloģiju ievērošanā. Minētais lēmums ir nosūtīts Ministru prezidentam A.K. Kariņam.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: