Līdz ar karadarbību Ukrainā un visaptverošajām sankcijām pret Krievijas biznesu, tā īpašniekiem un šīs valsts produkciju ventspilniekus uztrauc, kas notiks ar šokolādes fabriku Pobeda Confectionery, kas pieder Muravjovu ģimenei no Krievijas.

Kā zināms, šajās dienās Krievijas izcelsmes produkciju, kā arī to, kas tiek ražota Krievijas pilsoņiem piederošās ražotnēs, izņem no noliktavām un veikalu plauktiem, kas savukārt veicina pircēju ažiotāžu. Ventspilnieki interesējas par Ventspils šokolādes fabrikas Pobeda Confectionery, kurā ražo dažādu veidu konfektes un šokolādes tāfelītes, likteni.

Portāla ventasbalss.lv krievu valodas versijā parādījušies komentāri par uzņēmumu Pobeda Confectionery, kas Ventspilī darbojas jau sešus gadus. «Kur Ventspilī var nopirkt Pobedas produkciju?» tāda tēma portāla forumā tika publiskota 10. februārī, tātad divas nedēļas pirms kara sākuma Ukrainā. Tomēr pēdējās dienās komentāri pie šīs tēmas ieguvuši pilnīgi citu noskaņu, piešķirot kara, trauksmainības un nezināmas nākotnes nokrāsu. «Paziņa tur strādā. Saka, ka tagad visi nosaukumi uz konfekšu un šokolādes papīriņiem būs tikai latviešu vai angļu valodā. Un saka, ka pagaidām vēl strādā, taču jau klīst baumas, ka ražotne tiks drīz slēgta uz visiem laikiem. Dažu nedēļu laikā. Bet saka, ka varbūt tās ir tikai baumas,» pirms dažām dienām rakstīja kāds portāla lietotājs ar vārdu мнение@. Tālāk komentāra autors informē, ka šobrīd visi fabrikas strādnieki ir kā uz pulvera mucas.

«Pēc pēdējiem datiem (baumām, sarunām...), no 15. marta visus fabrikas Pobeda darbiniekus atlaidīs uz divām nedēļām atvaļinājumā jeb uz slimības lapu. Fabriku pārdēvēs, tur būs arī citas reformas,» turpina мнение@.

Skaidrojumus un atbildes uz jautājumiem, kas satrauc ventspilniekus, Ventas Balss meklēja uzņēmumā Pobeda Confectionery un Ventspils tirdzniecības tīklos. «Fabrika strādā tāpat kā iepriekš, nekas tai netraucē, nekādu sankciju, viss kārtībā,» sacīja ražošanas priekšnieks Dāvids Grāveris. Pēc viņa sacītā, fabrika šobrīd īsteno Beļģijas, Čehijas, Saūda Arābijas, Kubas pasūtījumus. «Nekas nav apturēts ne uz vienu brīdi, nav ne domu, ne sarunu par to, nekādu finansiālu grūtību. Šokolādi vārām, lejam un pakojam ierastajā režīmā,» apgalvo ražošanas priekšnieks.

Viņš uzsvēra: Ventspilī ražotajai produkcijai netiek piemērotas nekādas sankcijas. Izejviela Ventspils šokolādei, pēc Grāvera sacītā, nepienāk no Krievijas, bet no Zviedrijas, Polijas, etiķetes arī pienāk no Eiropas. Fabrikā Pobeda Confectionery tapušās konfektes un šokolāde joprojām pieejamas Maxima, Rimi, Mego, Elvi, top!, Citro veikalu tīklos, informēja Grāveris. Šobrīd šī ražotāja produkcijai piemērotas cenu akcijas. Mazumtirdzniecības uzņēmums AS Diāna, kam pieder veikali Citro Ventspilī, tāpat kā citi nozares uzņēmumi, atsakās no Krievijas un Baltkrievijas preču iepirkumiem, informē AS Diāna īpašnieks Edvīns Bergmanis. Patlaban veikalu plauktos vēl joprojām redzama Krievijas un Baltkrievijas izcelsmes produkcija. «Mēs neesam tik turīgi, lai vienkārši izmestu visu produkciju, par kuru jau esam samaksājuši,» skaidro Bergmanis.

Kas attiecas uz konkrēto tirdzniecības zīmolu, turpmāk tīkla Citro veikali gatavi pārdot tikai konfektes un šokolādes, kas tiks saražotas tieši Ventspilī. Ja uzņēmums atrodas Latvijā un ir lojāls mūsu valstij, maksā nodokļus un nodarbina mūsu cilvēkus, tādu uzņēmumu, pēc Bergmaņa domām, nedrīkst ignorēt. Tas attiecināms arī uz Ventspils šokolādes fabriku, viņš piebilst. «Mēs neveicam izmeklēšanu, kam kāda ražošana pieder, mums ir nozīme, ka tas strādā pilsētā,» piebilda Bergmanis. Uzņēmējs uzsvēra, ka, ja ņem vērā uzņēmumu īpašniekus, tad arī Rīgas piena produkciju nedrīkst tirgot Latvijā, lai gan to šeit ražo, jo šis uzņēmums arī pieder Krievijas pilsoņiem.

Pobeda Confectionery konfektes un šokolādi var nopirkt arī i/k Santīmiņi veikalā Tirgus ielā. Ventspils tirgus direktors Armīns Kleinbergs nav saņēmis nekādu informāciju no veikala par iespējamu situācijas pasliktināšanos saistībā ar Krievijas produkcijas aizliegumu. Aprunājoties ar veikala īpašnieci, tirgus direktors precizēja: šobrīd veikals strādā tāpat kā iepriekš, nākotnē, iespējams, mainīsies preču klāsts atkarībā no situācijas. Veikaliņā Tirgus ielā jau sen pārdod dažādu ražotāju produkciju, toskait Latvijas, atgādināja Kleinbergs.

Jāatgādina, ka šokolādes fabrika Pobeda Confectionery mūsu pilsētā tika atvērta 2016. gada februārī. Tā ir pirmā Krievijas ģimenes kompānijas ražotne ārpus savas valsts robežām.

Redakcijai izdevās sazināties ar Latvijas uzņēmuma līdzīpašnieku Andreju Muravjovu.

Vai šokolādes un konfekšu ražošana tiks turpināta fabrikā pēc sankciju ieviešanas pret Krieviju un aizlieguma Krievijas precēm?

– Ražošana darbojas, apturēt to neplānojam. Tieši otrādi, pēdējā nedēļā vērojam paaugstinātu pieprasījumu pēc mūsu produkcijas, jo ir samazinājušās piegādes uz ES no uzņēmumiem Krievijā un Baltkrievijā.

Kādas pārmaiņas iespējamas uzņēmumā Ventspilī?

– Šogad plānojām investēt turpmākajā ražošanas attīstībā, taču šobrīd esam nolēmuši nogaidīt.

Vai ES sankcijas ir piemērotas produkcijai, izejvielai vai fabrikas īpašniekiem?

– Fabrika ir Latvijas uzņēmums, ražotnē strādā Latvijas iedzīvotāji, visus nodokļus maksājam Latvijā. Fabrikas īpašnieki ir ES pilsoņi. Galvenā izejviela – kakao – pienāk ES no Āfrikas valstīm. Tādēļ nav saprotams pats jautājums.

Kā uz jūs personīgi un jūsu ģimeni ietekmē pašreizējā situācija ar militāro konfliktu Ukrainā?

– Mēs ļoti pārdzīvojam un vēlamies, lai pēc iespējas ātrāk atkal būtu miers. Mūsu ģimenē ir daudz ukraiņu sakņu. Mūsu vecmāmiņas un vectētiņi paši ir no Ukrainas, mums ir daudz draugu tur. Šonedēļ pie mums uz Jūrmalu atbrauks ciemos mūsu paziņu ģimene no Ukrainas. Cita ģimene no Ukrainas tagad dzīvo pie mums Kiprā. Palīdzam, kā vien varam.

Vai izjūtat kaut kādu negatīvu spiedienu Latvijā?

– Pagaidām grūti pateikt. Mēs visi esam cilvēki, un dažādā ziņā esam pakļauti spēcīgām emocijām. Taču esam pārliecināti, ka mūsdienu sabiedrība ir tālu no tā visa, lai izjustu negatīvu pret cilvēku, tikai ņemot vērā to, kurā vietā viņš ir piedzimis.

Klīst baumas par iespējamu šokolādes ražotnes pārdēvēšanu Ventspilī.

– Apspriežam šo jautājumu.

Lasi vēl

Komentāri (9)

  • -3
    peteronkuls 08.03.2022, 11:40:15

    Tas, kas notiek Ukrainā, ir karš, nevis militārs konflikts.

  • -5
    yolo 08.03.2022, 12:10:21

    Krievija karu jau ir zaudējusi, tagad tur notiek genocīds. Putins iznīcina Ukraiņu tautu, gaidīdams, ka Ukraiņi viñam lūgsies pārstāt to darît

  • -7
    Jeska 08.03.2022, 14:12:42

    Maxima, Citro un Rimi veikalos nav Pobeda konfektes !

  • -7
    Covid 19-24.ventspils.lv 08.03.2022, 14:34:58

    Cik ventspilnieku un cik no tiem latviešu ir nodarbināti šajā uzņēmumā?
    Vai īpašnieki ir oficiāli pauduši savu naidu pret Pūķina režīmu?

  • -1
    sranskis 08.03.2022, 15:08:46

    Vēl jau ir arī baltkrievu uzņēmums Ventspilī- Ultrapalst EU, kur abi patiesā labuma guvēji ir Baltkrievijas pilsoņi. Kā ar šo uzņēmumu?

  • -8
    macro-x 08.03.2022, 15:34:59

    izcili negarshigas konfektes

  • -2
    sranskis 08.03.2022, 16:28:03

    Yolo- nez kāpēc mūsu domas šajā jautājumā sakrīt. Viņš iznīcina ne tikai ukraiņu tautu, bet arī Krievijā dzīvojošos. Redzot sagūstīto teikto, tikai viens piemērs, atsūtīti policisti (OMON) no ~4500 km atttālas Krievijas iekšienes ieviest "kārtību Ukrainā". Arī tos viņš iznīcina, nemaz nerunājot par 19-20 gadīgiem puišeļiem.

  • -1
    macro-x 08.03.2022, 23:16:26

    no Pobeda uz Fiasko

  • 0
    Brīvā Latvija 11.03.2022, 07:42:02

    Nosaukumu iespējams nomainīt ar minimāliem izdevumiem, vienkārši noņemot pirmos divus burtus. Pobeda - uzvara, Beda - bēda (krievu val.)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: