Rīgas apgabaltiesa šodien nepieņēma bijušā Ventspils mēra Aivara Lemberga ("Latvijai un Ventspilij") pieteikto noraidījumu tiesas sastāvam. Tāpat tiesa nepieņēma šajā krimināllietā cietušā, uzņēmēja Aināra Gulbja pieteikto noraidījumu vienam no apelācijas instances tiesas sastāva tiesnesēm - Sandrai Amolai.

Tiesa šodien paziņoja, ka abi pieteikumi ir nepamatoti un nepastāv pamats to pieņemšanai.

Lēmums atsevišķi nav pārsūdzams.

Rīgas apgabaltiesa otrdien kā apelācijas instance sāka skatīt Lemberga krimināllietu un šajā tiesas sēdē Lembergs pieteica noraidījumu tiesas sastāvam.

Lembergs, piesakot noraidījumu tiesas sastāvam, argumentēja, ka viņa sīvais politiskais oponents, tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) pērn maijā presē paudis izteikumus, no kuriem secināms, ka Lembergs ir vainīgs viņam inkriminējamos nodarījumos un pirmās instances tiesa viņam pamatoti piemērojusi drošības līdzekli apcietinājumu.

No minētā izrietot, ka Bordāns vēl pirms pilna sprieduma pieejamības zinājis tiesas spriedumu, piedalījies tā sagatavošanā un paudis viedokli par pieejamo drošības līdzekli. Tāpat Bordānam kā amatpersonai esot plašas iespējas ietekmēt tiesnešu karjeru, kā, piemēram, "galvu reibinoša karjera" ir bijusi apgabaltiesas tiesnesei Irīnai Jansonei, kuras vadībā pērn tiesa pasludināja spriedumu Lembergam.

Lembergs pauda uzskatu, ka Rīgas apgabaltiesas sastāvs, būdams atkarīgs no Bordāna daudzos jautājumos, nevar objektīvi izskatīt šo lietu, neatcels viņam apcietinājumu un netaisīs attaisnojušu spriedumu.

Tiesa, šodien nepieņemot Lemberga noraidījumu, argumentēja, ka saprātīgam vērotājam no malas nevarot būt šaubu par tiesnešu objektivitāti. Tāpat nav pamatots pieņēmums, ka ministra rīcībā ir instrumenti, kuri varētu tieši ietekmēt karjeras jautājumus un padarīt tiesnešus atkarīgus no ministra rīcības.

Apgabaltiesa arī norādīja, ka saīsinātais pirmās instances spriedums Lemberga krimināllietā pasludināts pērn publiski 22. februārī un ministra izteikumi presei balstās uz subjektīvu viedokli par sprieduma rezolutīvajā daļā norādīto. "Nav pamata uzskatīt, ka ministrs piedalījies pilnā sprieduma sastādīšanā un viņam būtu zināmi spriedumā ietvertie motīvi," šodien paziņoja tiesa.

Otrdien noraidījumu vienam no apelācijas instances tiesas sastāva tiesnesēm - Sandrai Amolai - pieteica arī šajā krimināllietā cietušais, uzņēmējs Ainārs Gulbis. Uzņēmējs argumentējis, ka 2006. gadā tolaik vēl Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesas priekšsēdētāja Amola taisījusi lēmumu, izskatot Lemberga sūdzību par izmeklēšanas tiesneša lēmumu.

Attiecībā uz Gulbja pieteikto noraidījumu apgabaltiesa šodien norādīja, ka Amola pieņēmusi organizatoriska rakstura lēmumu, turklāt viņa nav izteikusi viedokli par faktiskajiem apstākļiem.

Lasi vēl

Komentāri (9)

  • -6
    Barons (Freiherr von ...) 02.02.2022, 15:03:45

    Tā tō būs būt.
    Katers būs saņemt tō,kō pelnijuš,le zinat.
    (Jedem das Seine,pa Vācisk)

  • -10
    Inkvizitors 02.02.2022, 15:12:01

    tad gatavojaties

  • -1
    Pilsēta 02.02.2022, 15:19:48

    Latvijas Mandela

  • -3
    Cita ventspilniece. 02.02.2022, 16:10:43

    Būtu prātīgi darīts,ja šī apelācijas tiesa pieliktu pāris gadiņu klāt pie jau nospriestā piecnieka...Kaut gan derēja visus piecpadsmit.
    Tas varbūt atradinātu mazo vīreli no niķa novilcināt procesu un tērēt nodokļu maksātāju naudu daudzu gadu garumā.

  • -3
    Staķis 03.02.2022, 09:41:02

    No kādas ģimenes tu nāc, ja esi mācīta citiem ļaunu novēlēt! Dzīvē viss iet uz riņķi un diemžēl tās emocijas ko esi citam novirzījis, tas nāks atpakaļ. Dievs dod tev to nepiedzīvot!

  • -1
    Partijas Biedrs 02.02.2022, 18:13:18

    Nu īstens ļeņinietis!
    Ūljānofs-Blanks arī pa cietumiem vien,pa cietumiem vien dzīvājās.

  • -11
    sdfg 02.02.2022, 18:40:49

    PIdarastu sazvērestība!

  • -2
    reku 02.02.2022, 19:16:48

    Bet,redz,kā vēl nerimstas!
    https://www.tvnet.lv/7444809/lembergs-ludz-tiesu-apcietinajumu-aizsat-ar-majas-arestu-vai-drosibas-naudu
    Dzīvelīgs,*****!
    Cerēsim ,ka tiesa atstās visu pa vecam.Lai tik sutinās uz nārām.

  • -1
    Krišs Daugulis 02.02.2022, 20:38:30

    Bordāns zināja...
    ...visa Latvija zināja!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: