No 2022. gada ieviesti vairāki būtiski uzlabojumi valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanā un pieejamībā, tostarp, apmaksāta krūšu implantu ievietošana sievietēm pēc ļaundabīga audzēja operācijas ar krūšu rekonstrukciju, informē Nacionālajā veselības dienestā (NVD).

No šī gada tiek apmaksāta krūšu implantu ievietošana sievietēm pēc ļaundabīga audzēja operācijas ar krūšu rekonstrukciju. NVD vērš uzmanību, ka šis pakalpojums ir pieejams gan tām sievietēm, kurām ir atklāts ļaundabīgs audzējs, gan pacientēm, kurām ārstēšana jau noslēgusies un ir veicama implantu ievietošana.

Šādas operācijas nodrošina divas slimnīcas Rīgā un divas reģionālās slimnīcas - Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca, Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca, Liepājas reģionālā slimnīca un Daugavpils reģionālā slimnīca. Par operācijas veikšanas iespējām jākonsultējas ar savu ārstējošo ārstu vai vēršoties kādā no iepriekš minētajām slimnīcām.

Turpmāk arī iedzīvotāji ar otrās grupas invaliditāti ir atbrīvoti no pacienta līdzmaksājumu veikšanas, saņemot valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus. Iepriekš šāds atbrīvojums attiecās tikai uz pacientiem ar pirmās grupas invaliditāti.

Pacienta līdzmaksājumi turpmāk nav jāveic arī gadījumā, ja pacientam ir nozīmēti izmeklējumi pēc vēža skrīninga jeb profilaktiskajām pārbaudēm, kas ir pieejamas iedzīvotājiem noteiktos vecumos.

Valsts apmaksātā vēža skrīninga programma ietver dzemdes kakla vēža un krūts vēža skrīningu, zarnu vēža skrīningu un prostatas vēža skrīningu.

Jau ziņots, ka labvēlīgs risinājums šogad paredzēts arī sievietēm un pāriem, kuri vēlas veikt medicīnisko apaugļošanu - palielināts vecums valsts apmaksātas medicīniskās apaugļošanas procedūras veikšanai.

Turpmāk pakalpojums ir pieejams sievietēm līdz 40 gadu vecumam. Iepriekš tas bija līdz 37 gadu vecumam. Lēmums par vecuma palielināšanu ir pieņemts, balstoties uz demogrāfisko politiku un citu valstu pieredzi. Vienlaikus ņemts vērā apstāklis, ka medicīniskās apaugļošanas pakalpojums Latvijā ir īpaši pieprasīts tieši 37 gadus jaunu sieviešu vidū.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: