Piedaloties projektā Kurzemes inovāciju granti studentiem (KInGS), studentei Andželai Katei Ivanovai ir iespēja būt reālā biznesā. Viņa komandā MobApp strādā kopā ar uzņēmēju Anriju Brencānu, kura darbības lauks ir mobilo aplikāciju izstrāde.

Ievadam pastāstiet, lūdzu, nedaudz par sevi, piemēram, ar ko jūs nodarbojaties?

Anrijs Brencāns: – Esmu uzņēmuma Fan Apps īpašnieks un vadītājs. Tas laikam ir iemesls, kāpēc esmu uzaicināts kopā ar, es gribētu teikt – kolēģi, Andželu.

Andžela Kate Ivanova: – Studēju Rīgas Stradiņa universitātē starta uzņēmējdarbības vadību, un šobrīd esmu pēdējā kursa studente.

Līdz šim šajā rakstu sērijā esam intervējuši studentu komandas, kas piedalās projektā KInGS un attīsta savas biznesa idejas. Jūsu komanda ir netipiska. Kāpēc tā?

Anrijs: Es teiktu, ka mūsu komanda ir tipiska un tie pārējie ir netipiski. (Smejas.) Jāsaka paldies projekta KInGS organizatoriem, iniciatoriem un fondu piesaistītājiem, tā ir iespēja studentiem attīstīt kompetences un strādāt reālā biznesa vidē. Un viens no projektu veidiem ir tāds, kur uzņēmēji, piesaistot studentus, saņem 50% finansējumu noteiktu aktivitāšu veikšanai. Jā, līdz ar to šī ir mūsu komanda – es esmu tās vadītājs un Andžela – dalībniece. Fan Apps ir neliels start-up uzņēmums, Ventspils biznesa inkubatora dalībnieks. Uzņēmums projektā iegūst studenta kompetences, varbūt var teikt arī – cita veida enerģiju, citas paaudzes skatījumu. Man ir ļoti būtisks šīs paaudzes redzējums uz lietām, kas saistītas ar tehnoloģijām, mobilajām aplikācijām. Andžela bija ieinteresēta piedalīties, un mēs esam atraduši kopsaucēju par to, kas tiek apgūts, kas tiek mācīts un kas tiek iemācīts arī man kā uzņēmuma vadītājam, jo es arī iegūstu zināšanas. Un tā mēs rullējam.

Kā sākās jūsu sadarbība? Kā jūs viens otru atradāt?

Anrijs: Esot Ventspils biznesa inkubatorā, mums, protams, regulāri notiek komunikācija ar inkubatora vadību. Mēs pārspriežam, kādi granti un atbalsts ir pieejams; kā var piesaistīt resursus, jaunas iniciatīvas. Man tika izstāstīts par projektu KInGS, kurā tiek iesaistīti studenti, un tas mani ļoti ieinteresēja. Pats esmu bijis students, esmu divus maģistrus pabeidzis – finanšu ekonomikā un sporta organizāciju pārvaldībā – un zinu, ko nozīmē šīs zināšanas. Es vēlējos atrast studentu, kam būtu interese darboties reālā biznesa vidē. KInGS projekta vadība arī palīdzēja to atrast. Varbūt Andžela varētu paturpināt.

Andžela: – Es uzskatu, ka mēs ļoti nejauši satikāmies. Par KInGS projektu izstāstīja mans brālis, kurš iepriekšējos gados bija piedalījies. Kādu dienu viņš man zvanīja un vaicāja, vai vēlos sastrādāties ar Anriju. Viņš izstāstīja konceptu, un es piekritu, jo tā bija lieta, kas mani uzrunā, es pat nešaubījos.

Kas tieši bija tas, ka tevi uzrunāja?

Andžela: – Divi aspekti nostrādāja. Ņemot vērā, ka es mācos par start-up uzņēmumiem un šis uzņēmums tāds ir, man uzreiz radās interese par to, kā biznesa procesi notiek reālajā dzīvē. Un otrs aspekts bija dizains, jo tas man ir tuvs sirdij. Es pašmācības ceļā apguvu, kā veidot dizainus.

Vai tu varētu mazliet plašāk paskaidrot, ko īsti nozīmē start-up un kādā nozīmē tiek runāts par dizainu?

Andžela:Start-up uzņēmums – tas ir jaunuzņēmums. Tātad uzņēmums, kas ir salīdzinoši nesen dibināts, bet kuram vēl nav pietiekami daudz finansiālo resursu, lai kļūtu par reālu uzņēmumu. Tātad tas ir pats sākuma process, kuram iziet cauri visi uzņēmumi. Savukārt, runājot par dizainu, šeit ir domāti mobilo aplikāciju dizaini. Piemēram, ieejot jebkurā lietotnē, tur priekšā būs kāds noteikts dizains. To neuzprogrammē kāds programmētājs, to veido dizaina komanda vai dizaina cilvēks, kas veic dažādas darbības, lai šis dizains būtu funkcionāls, efektīvs un lai to pēc tam var nodot programmētājam un gala rezultātā sanāktu laba, efektīva, forši lietojama mobilā aplikācija.

Jūsu komanda piedalījās KInGS projekta 4. ciklā un šobrīd turpina darboties 5. ciklā. Ko tieši jūs esat darījuši šajā laikā?

Andžela: 4. cikla ideja, galvenais uzdevums bija mobilo aplikāciju dizaina veidošana, kas balstīta uz iepriekš iegūtiem datiem un pētījumiem. Uzdevumi bija identificēt produkta aktuālos virzienus, saprast, kurā virzienā vispār iet. Pēc tam produktu skiču izveide, kas ir saskaņota un saistīta ar lietotāju pieredzi, un rezultātā radīt sešu mobilo aplikāciju dizainus dažādām industrijām.

Anrijs: Andžela ļoti precīzi noraksturoja, kas ir start-up, proti, uzņēmējdarbība agrīnā stadijā. Tas nozīmē, ka tie ir zināmi riski, tirgus izpēte, klientu vai savas nišas meklēšana. Uzņēmumam Fan Apps pamatauditorija ir sporta industrija – klubi, līgas, atlēti. Kad sākās kovida laiks un sporta industrija vairs nebija starp aktuālākajām, nolēmām, ka meklēsim citas nišas. Un tajā laikā tika pieņemts lēmums, ka varam ar KInGS projekta palīdzību patestēt citas auditorijas. Izvēlējāmies vairākus virzienus: izglītību, respektīvi, augstskolas un tehnikumus; tūrismu; pašvaldības; sportu; nevalstiskās organizācijas. Un tātad 4. ciklā tika izstrādāti freimi, dizaini šīm mobilajām aplikācijām, lai potenciālajiem klientiem varētu demonstrēt, kā tas varētu izskatīties. Identificējām, ka ir vērts darboties tālāk pašvaldību un nevalstisko organizāciju jomā. Līdz ar to jaunajā – piektajā – ciklā strādājam šajā virzienā.

Pieminējāt atšķirīgās paaudzes. Arī psihologi runā par to, ka cilvēkus var iedalīt paaudzēs, kuras mainās ātrāk nekā reālās paaudzes, balstoties uz tehnoloģiju lietošanas ieradumiem. Kāda ir jūsu pieredze – vai asi izjūtat, ka katrs piederat citai paaudzei?

Anrijs: Jājautā Andželai, es jau esmu no dinozauru paaudzes droši vien…

Andžela: – Jautājums, manuprāt, ir, vai mēs spējam komunicēt. Mūsu sadarbībā ar komunikāciju viss ir kārtībā. Nav tā, ka, nākot no divām dažādām paaudzēm, vairs nebūtu iespējams kopā strādāt. Taču paaudzes ir ļoti svarīgi analizēt, lai varētu izveidot mobilo aplikāciju, ņemot vērā tās tendences, kas parādās noteiktai paaudzei.

Anrijs: Pēdējos astoņus gadus esmu darbojies sporta tehnoloģiju jomā. Mani tas interesē, un es redzu, ka tie nav tikai dati un tehnoloģijas, bet tie ir cilvēki, kas to lieto, un produktam ir jābūt lietotājam draudzīgam. Mani dēli strādā šajā industrijā tehnoloģiju jomā, un mums ir daudz kopīgu interešu, tai skaitā biznesā. Līdz ar to esmu visu laiku tajā dzīvojis. No manis bieži vien tiek gaidīta komunikācija, projektu vadība, ekonomika – šīs lietas.

Kas ir visvērtīgākais, ko esat ieguvuši, piedaloties projektā KInGS?

Andžela: Tā ir iegūtā pieredze, zināšanas un pati iespēja strādāt ar reāliem projektiem. Man ļoti paveicās ar savstarpējo uzticēšanos un kopīgu problēmu risināšanu mūsu komandā.

Anrijs: – Esmu ļoti priecīgs par Andželas kvalifikāciju un straujo izaugsmi. Andžela, varbūt tu varētu pastāstīt, kas tev bija jādara papildus, lai varētu saprast biznesa vidi? Mēs no pirmās dienas mācījāmies būt biznesā. Un tu tajā iekāpi no skolas sola.

Andžela: – Jā, tā bija. Piemēram, man bija problēmas, kā iegūt kvalitatīvus, lietojamus datus, kā komunicēt ar mērķauditoriju, lai tā man pastāstītu savu īsto viedokli un reālās problēmsituācijas, jo man tas ir ļoti, ļoti svarīgi, veidojot dizainus. Iemācījos izveidot dažādas anketas un analizēt iegūtos rezultātus. Tas viss kopumā ir ļoti svarīgi: komunikācija, paša ieguldījums, papildu materiāli, ko tu lasi. Teorija un uzreiz iespēja to praktiski pielietot.

Anrijs: – Manuprāt, studentiem ir svarīgi iemācīties analizēt un pieņemt lēmumu. Proti, ne tikai apkopot informāciju, bet pateikt, kas ir būtiskākais un kādi ir secinājumi. Andžela to ļoti ātri apguva un saprata, ko es gribu panākt. Veidojām arī cikliskumu, regularitāti. Biznesā ir svarīgi, ka nav raustīšanās – rītā vai vakarā, vai tad, kad Anrijam pusvienos naktī kaut kas ienāk prātā. Mums ir zināma diena un laiks, kad mēs tiekamies.

Andžela, kādi ir tavi secinājumi no šīs gūtās pieredzes. Vai pēc studiju beigšanas tu vēlētos darboties šādā biznesā?

Andžela: – Viens no secinājumiem viennozīmīgi ir šāds: biznesa, ekonomikas studijas ir ļoti labs pamats kaut kam, bet šis kaut kas tev ir jāatrod. Man šķiet, ka šobrīd es esmu atradusi to, ko ļoti, ļoti vēlējos, jo uzskatu, ka mobilo aplikāciju dizainu veidošana ir man ļoti piemērota. Manuprāt, nākotnē tā būs lieliska kombinācija – biznesa zināšanas, iemaņas un prasme veidot mobilo aplikāciju dizainu.

Vai sevi redzi nākotnē kā uzņēmēju vai darba ņēmēju?

Andžela: Šobrīd noteikti gribētu būt darba ņēmējs, uzskatu, ka man nav pietiekamas pieredzes, lai veidotu pati savu uzņēmumu. Man ir iecere, un varbūt kādu dienu es izveidošu savu biznesu, taču tam ir vajadzīgi arī resursi, finansējums. Bet, iespējams, nākotnē tas var notikt.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    Lielais Kretīns 16.10.2021, 08:19:09

    Tulinas bus raksts, par to ka noķerts, kāds kurs "uzlauza" VB labu, bet visiem IT cilvēkiem būs skaidrs, ka nekāda uzlaušana nebija...

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: