No šodienas spēkā stājas jaunais Covid-19 pārvaldības regulējums, kas aizstās līdzšinējos Ministru kabineta "noteikumus Nr.360".

Noteikumi paredz vienkāršot epidemioloģisko prasību regulējumu, lai tas būtu vieglāk uztverams, vienlaikus nosakot pienākumu konkrētu profesiju pārstāvjiem obligāti vakcinēties pret Covid-19, kā arī palielinot pakalpojumu skaitu, ko iespējams saņemt tikai ar Covid-19 drošības sertifikātiem vai testiem.

Ar jauno regulējumu noteikts pienākums obligāti vakcinēties konkrētām profesijām - izglītībā strādājošajiem, tai skaitā pirmsskolas izglītības, pamatizglītības un vidējās izglītības un augstākās izglītības pakāpē nodarbinātajiem, neformālās izglītības un pedagogu profesionālās kompetences pilnveides programmās nodarbinātajiem, koledžās un augstskolās studējošajiem, kā arī pakalpojumu sniedzējiem, kas līgumattiecību izpildes laikā pakalpojuma sniegšanas vietā nonāk saskarē ar izglītojamiem.

Tāpat prasība noteikta arī veselības aprūpes pakalpojumu sniedzējiem, tostarp arī aptieku darbiniekiem, kas strādā ar klientiem, kā arī ilgstošā sociālajā aprūpē strādājošajiem. Jaunās vakcinēšanās prasības stāsies spēkā 15. novembrī.

Pārejas periodā no 11. oktobra līdz 15. novembrim tiem veselības, sociālās aprūpes un izglītības iestāžu darbiniekiem, kas būs sākuši vakcināciju, tests darba vajadzībām tiks apmaksāts no valsts budžeta. Pārējās nodarbinātības jomās darbinieki veiks testus paši par saviem līdzekļiem vai vienojas ar darba devēju par citu risinājumu.

Ņemot vērā, ka liela daļa pakalpojumu būs pieejami ar testiem un tos vajadzēs arī darbiniekiem, atvieglota ātro antigēnu testu veikšana - tos veikt varēs ne tikai laboratorijas, bet arī visas ārstniecības personas, un uzreiz izsniegt sertifikātus. Tāpat turpmāk par pilnu vakcināciju vairs neatzīs tikai vienas "AstraZeneca" potes saņemšanu.

Vienlaikus ar jauno regulējumu visi pakalpojumi iekštelpās, atskaitot pirmās nepieciešamības, piemēram, pasta pakalpojumi vai ārstniecības pakalpojumi, turpmāk būs sniedzami tikai drošajā vai daļēji drošajā zonā, kas paredz sadarbspējīgu Covid-19 sertifikātu vai negatīva testa rezultātu.

Nedrošajā jeb vidē, kur nav iespējams noskaidrot personas statusu, tiks sniegti tikai pamata pakalpojumi, piemēram, sabiedriskais transports, reliģiskās norises, kā arī pamata tiesības - privāta pulcēšanās, dalība miermīlīgos piketos. Nedrošajā vidē būs pieejami pakalpojumi ārā un individuālie, kurus sniedz vakcinēts vai pārslimojis pakalpojumu sniedzējs.

Vienlaikus ar regulējumu netiek grozīti noteikumi tirdzniecības sfērā - arī turpmāk visus tirdzniecības pakalpojumus varēs saņemt nedrošajā zonā. Ministru kabineta sēdē veselības ministrs Daniels Pavļuts atzina, ka ierobežojumi tirdzniecībā būtu nepieciešami, par tiem tuvākajā laikā paredzēts vienoties ar Ekonomikas ministriju (EM).

Drošajā zonā pakalpojumus turpmāk varēs saņemt arī ģimenes ar bērniem, ievērojot drošības prasības par masku vilkšanu un distancēšanos starp dažādu mājsaimniecību pārstāvjiem.

Privāta pulcēšanās ar jauno regulējumu netiek ietekmēta - arī turpmāk nedrošajā zonā iekštelpās varēs tikties 20 personas, kamēr ārā - līdz 50 cilvēkiem.

Tāpat darba devējs var noteikt darbiniekiem vakcinācijas prasību, ja darbinieks strādā tiešā saskarsmē ar klientiem, tiešā saskarsmē ar citiem darbiniekiem, kā arī vakcinācijas fakts ir nepieciešams uzņēmuma darbības nepārtrauktības nodrošināšanai.

Ministru kabineta sēdes laikā lielākā diskusija par jauno regulējumu izvērsās izglītības nozarē. Tika diskutēts par darba devēju tiesībām atlaist darbiniekus gadījumā, ja tie nevakcinējas, kā arī par iespējām laicīgi atrast aizvietotāju, kas, pēc jomas pārstāvju teiktā, nav vienkārši. Šim jautājumam sēdē tika rasts risinājums, uzdodot Labklājības ministrijas, Tieslietu ministrijas un Valsts kancelejas pārstāvjiem līdz noteikumu spēkā stāšanās datumam izstrādāt vadlīnijas, kas palīdzētu darba devējiem esošo likumu robežās rast risinājumu minētajām problēmām.

Lasi vēl

Komentāri (5)

  • -5
    Barons (Freiherr) 11.10.2021, 14:28:31

    To viss ir rihtig.Sen bij Laiks.
    Un tō Anti-vakser būšan vaidziks izbeigkt.

  • -5
    tiešām suns 11.10.2021, 17:43:00

    piekrītu.pilsonisks pienākums pret citiem un valsti kura dod bezmaksas zāles.

  • -2
    vilis speletajs 11.10.2021, 17:55:18

    Nu kur tad ir palikusi brīvprātīgā vakcinācija? Šodien darba vietā pateica, ka obligāti jāvakcinējas. Ja nevakcinēsies tad darba attiecības tiks pārtrauktas

  • -1
    Partijas Biedrs 11.10.2021, 18:02:26

    https://www.tvnet.lv/7358907/iedzivotaji-kuriem-nevar-veikt-vakcinaciju-pret-covid-19-var-sanemt-konsilija-lemumu

  • -5
    Pipars 11.10.2021, 19:29:19

    Ja jau vakcinetie ari slimo un pàrnesà virusu,tad par kàdu drošo vai daĺeji drošo zonu mes varam runàt???

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: