Ventspils Tehnikuma astoņiem pedagogiem septembrī norisinājās profesionālās pilnveides Erasmus+ mācību mobilitāte Austrijā, projekta ''Apmācība un prakse Eiropā'' ietvaros.

Mācību mobilitātes laikā pedagogi stiprināja profesionālās un pedagoģiskās prasmes, kā arī teorētiskās zināšanas, paplašināja sadarbības iespējas un smēlās idejas mācību procesa uzlabošanai.

Projekta partneris no Austrijas BVO Bildungsberatung&Vermittlungsagentur GmbH nodrošināja daudzpusīgu mācību mobilitāti, ļaujot iepazīt gan Austrijas profesionālo izglītību un nozaru specifiku, gan organizējot izzinošas profesionālās pilnveides aktivitātes.

Pirmo reizi pedagogiem bija neaizmirstama iespēja piedalīties un atbalstīt mūsu absolvenšu – Dzintas Prodnieces un Luīzes Lāces, kā arī visu Latvijas komandu sniegumu – jauno profesionāļu meistarības konkursā EuroSkills 2021, gūstot priekšstatu par audzēkņu sagatavošanas procesu un dalību starptautiska mēroga konkursā.

Profesionālo priekšmetu pedagogi pēc mācību mobilitātes brauciena dalījās savās pārdomās par iegūto pieredzi un gūtajām atziņām:

''Profesionālo skolu un Testēšanas centra apmeklējumi deva ierosmi ikdienas darba pilnveidošanai darbā ar izglītojamajiem. Eksaminācijas centrā guvu idejas kvalifikācijas eksāmenu organizēšanas pilnveidei. Apmeklējot EuroSkills 2021 konkursu, galvenokārt pievērsu uzmanību tehnisko profesiju konkursiem – mehatronikai, elektromontāžai un robotu programmēšanai. Redzētais noteikti palīdzēs sagatavot mūsu skolas izglītojamos gan vietēja mēroga, gan starptautiskiem konkursiem.'' Jānis Luksis

''Austrijā – gan valsts, gan arī uzņēmumi ir vienlīdz ieinteresēti, lai skolēni gala rezultātā kļūtu par augsta līmeņa profesionāļiem. Skolēnu kvalifikācijas eksāmeni tiek pieņemti atsevišķā iestādē, kas autotransporta jomā ir bagātīga ar dažādām iekārtām, modeļiem, stendiem un simulatoriem, kā arī automobiļiem, uz kuriem ir iespējams gan kvalificēties, gan mācīties. EuroSkills 2021 novērotas jomas/sfēras, kurām jāpievērš uzmanība, ja vēlas sagatavot audzēkni šim konkursam.'' Rihards Kohs

''Iespēja salīdzināt citas valsts izglītības sistēmu ar mūsējo. Apmeklēt ēdināšanas servisa skolu, kas aprīkota ļoti augstā līmenī ar plašām iespējām apmācīt jaunos speciālistus padziļināti savā specialitātē. Pārsteidza skolas un darba devēja ieguldījums jauno speciālistu apmācības procesā. EuroSkills 2021 – iespēja atbalstīt mūsu skolas dalībniekus, salīdzināt ar citu valstu konkursantiem, lai sniegtu ieteikumus nākamo konkursantu sagatavošanā.'' Uldis Ernstsons

Katrs pedagogs guva ne tikai neaizmirstamu pieredzi, zināšanas un idejas mācību procesa pilnveidošanai, bet varēja arī iepazīt Austrijas kultūru, dzīves veidu, iepazīt Austrijas pedagogu mācību pieejas un iegūt jaunus kontaktus turpmākas sadarbības veicināšanai.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: