Produktu kvalitātes konkursā Mana novada garša 2021 žūrijas augstu novērtējumu guvuši arī Ventspils un mūsu novada uzņēmēju pieteiktie produkti.

Pavisam konkursā, ko otro gadu organizē Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC), šogad tika pieteikti 167 Latvijas ražotāju produkti (pērn – 72). Konkursā, kas aizvadītās nedēļas nogalē norisinājās galvaspilsētā, pieteiktos produktus izgaršoja un vērtēja starptautiska žūrija, kurā darbojās pārstāvji no Beļģijas, Igaunijas un Lietuvas, kā arī Latvijā zināmi pavāri Andris Rūmītis, Žanis Raivo Beihmanis, Ingmars Ladigs, Aigars Lūkstiņš, Oksana Gapejeva, Jānis Kaļķis un Ina Poļiščenko. Produkti tika vērtēti astoņās kategorijās: piena produkti, gaļas produkti, zivju produkti, maize un miltu izstrādājumi, raudzētie dzērieni, ogas, augļi un dārzeņi, medus, kā arī inovatīvo produktu kategorija.

Konkursā savus produktus pieteica un žūrijas novērtējumu ieguva arī Ventspils un Ventspils novada ražotāji. SIA Windau Wines Brūkleņu dzirkstošais vīns novērtēts ar sudraba, bet Cidoniju vīns – ar bronzas medaļu. Tāpat divas medaļas nopelnīja Ugāles pagasta A.Šefanovska zemnieku saimniecība Bišudārzi – ar bronzas apbalvojumu novērtēts Kausētais siers, bet sudrabs ticis Kūpinātajam svaigpiena sieram. Savukārt SIA Miesnieks ticis gan pie zelta, gan sudraba, gan bronzas medaļas. Visaugstāk žūrija novērtēja Miesnieka Uzgriežamo asins desu, sudrabs ticis Sīpolu desai, bet bronza – produktam Svaigi kupāti.

Uzņēmuma valdes loceklis Dainis Reinsons lepojas ar konkursā iegūto novērtējumu, jo īpaši ar zelta medaļu, jo to katrā kategorijā piešķīra tikai vienam produktam. Uzgriežamo asins desu uzņēmumā ražo kopš 2012. gada. Tā produktu klāstā ienāca Eiropas apceļošanas rezultātā. Reinsons atzīstas, ka parasti ceļojumos, profesionālas intereses vadīts, cenšas iegādāties kādus gaļas produktus. Reiz, kad darbu uzņēmumā sāka tehnologs Valdis Šmēliņš, viņš kopā ar uzņēmuma vadītāju devās uz pasaules čempionātu hokejā. Polijā nopirkuši asinsdesu un sapratuši, ka ko tādu arī pašiem vajadzētu ražot. Vēlāk eksperimentēja, līdz izdevās ko līdzīgu pagatavot, un gadu gaitā, piestrādājot pie dažādām niansēm, produkts vēl uzlabots. Desa tiek ražota no sausā asins pulvera, tiek pievienota cūkas sirds, nieres, gaļa un speķa gabaliņi, kas izceļ produkta struktūru un vizuāli rada zīmējumu. Šo desu var ēst kā auksto uzkodu gan ar brūkleņu vai dzērveņu ievārījumu, gan mārrutkiem vai sinepēm, likt uz sviestmaizes vai pievienot salātiem. Reinsons neslēpj, ka Uzgriežamā asins desa nebūt nav pircēju iecienītākais produkts, jo latvieši ir diezgan konservatīvi un biežāk izvēlas ko tradicionālāku. Taču šo produktu iecienījuši gardēži, kas nebaidās pamēģināt jaunas garšas. Izcīnītā zelta medaļa dod cerības, ka arī citi pircēji intereses pēc varbūt vēlēsies to nogaršot.

Sīpolu desa ir pirmais produkts, kuru esošajā SIA Miesnieks ražošanas ēkā Ventspils novada Ventavā saražoja vācu tehnologi 1994. gadā, un to turpina ražot nu jau gadu desmitus, tādējādi tā kļuvusi par uzņēmuma klasiku. «Sākumā mums visiem bija acis platas – ko ar šo iesākt? Vai to jācep, jāvāra, jāsautē, jākūpina? Nē! To jāsmērē uz maizes un jāēd,» pamāca uzņēmuma vadītājs. Pirmos gadus, kad šo produktu sāka ražot, bijusi liela pretestība no uzraugošām institūcijām, kas lika tirdzniecības tīklos to novietot nevis pie gatavās produkcijas, bet pie pusfabrikātiem, un gribēja pat teju apturēt šī produkta ražošanu. Protams, piesardzība ir jāievēro, tāpat kā ar jebkuru pārtikas produktu. Sīpolu desa tiek ražota no labākās kategorijas gaļas.

Sīpolu desa, tāpat arī Svaigie kupāti ir pircēju iecienīti produkti. Kupāti, iespējams, pircējiem tīkami, jo tie ļoti ātri pagatavojami – pietiek, ja cepeškrāsnī tos apbrūnina, un vakariņas gatavas.

Uzņēmuma vadītājs piebilst, ka viņam «nebūtu kauns startēt» arī ar citiem uzņēmumā ražotajiem produktiem – konkursā varētu pieteikt jebkuru. Kopumā uzņēmumā tiek ražoti ap 60 dažādi gaļas produkti. Dienā tiek saražots 2,5-3 tonnas sadalīta svaigā gaļa, kas tiek realizēta gan veikalu tīklos, gan Kurzemes izglītības iestāžu ēdināšanas pakalpojumu sniedzējiem, gan Rīgas restorāniem, un aptuveni 1 tonna gaļas produktu – desas, kūpinājumi u.c. Uzņēmuma ražotnē strādā 20 darbinieku, bet kopumā, ieskaitot pārdevējus un autovadītājus, SIA Miesnieks nodarbina ap 70 cilvēku.

Lasi vēl

Komentāri (7)

  • -1
    tiešām suns 08.10.2021, 15:36:58

    pērku un pirkšu-ļoti patīk un garšo. paldies ,malači.

  • -1
    aga 08.10.2021, 17:31:55

    Tā asinsdesa ir laba gan. Pērku pa laikam. Citi produkti kvalitāte nav slikta, kvalitatīva gaļa bet stipri pieklibo nepieliktās garšvielas. Praktiski visas desas un produkti ir vienā garšā, nav unikālu produktu. Pārtikas tehnologs nekur nederīgs. Nepērku neko citu. Kaut kādai desai laikam Senču nevar nodabūt nost apvalku. Kā to lai ēd? Reinsons pats to desu uzēd ar ?

  • -2
    reku 08.10.2021, 17:34:12

    Asinsdesa viņiem iznāk diezgan smeķīga.Bet kāpēc no asins pulvera?Kur paliek svaigās asinis kautuvēs,kuru ir ne mazums?Vai tiešām papriekšu ražo no asinīm pulveri,ko likt desās?Atceros,kā laukos,kad kāva cūku vai citu lopu,vienmēr centās savākt maksimumu asiņu priekš desām un asins pankūkām.

  • 0
    aga 08.10.2021, 18:40:56

    No pulvera visticamāk tāpēc, ka tas ir ērtāk, kompakti. Ieliec plauktā un paņem cik vajag un kad vajag. Kur liksi tonnas ar asinīm? Tāpat par to savākšanu un uzglabāšanu ir kādam jāmaksā - jāiegulda resursi. Tik pat varbūt tur ir atkal kādas ķibeles ar pvd un citiem parazītiem. Produkts asinsdesa diezin vai ir topa prece Latvijā.

  • -7
    sranskis 09.10.2021, 01:00:40

    Reku- asinis pa kluso vampīriem notirgo!

  • -1
    krustmateflorence 10.10.2021, 16:38:32

    VISAS DESAS -KAITĒ AKNĀM-TĀPAT KĀ ALKAHOLS UN MEDIKAMENTI!

  • 0
    tiešām suns 10.10.2021, 17:29:09

    makam kaitē katrs pirkums.apmēram tā.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: