Saslimstības ar Covid-19 straujā pieauguma dēļ tuvākajās nedēļās stacionārajās ārstniecības iestādēs būs jāierobežo plānveida veselības aprūpes pakalpojumi, informē Veselības ministrija (VM).

Līdzīgi kā tas notika aizvadītajā ziemā un pavasarī, lai varētu nodrošināt nepieciešamo ārstēšanu Latvijas iedzīvotājiem, VM nākusi klajā ar pasākumu plānu, kas jārealizē šī mērķa sasniegšanai. Lai to īstenotu, tiks veiktas izmaiņas hospitalizācijas plānā, būs nepieciešama visu slimnīcu sadarbība pacientu ārstēšanā un notiks plānveida stacionāro un dienas stacionāru pakalpojumu ierobežošana slimnīcās.

Ņemot vērā prognozējamo pacientu skaitu, kuriem būs nepieciešama stacionāra ārstēšana akūtos gadījumos, pēc VM paustā, sagaidāms, ka stacionārajās ārstniecības iestādēs būs jāierobežo plānveida veselības aprūpes pakalpojumu sniegšana.

Sanāksmē ar slimnīcu pārstāvjiem uzsvērts, ka slimnīcām prioritāri ārstniecība jānodrošina neatliekamiem, akūtiem un Covid-19 pacientiem. Tāpat stacionārās ārstniecības iestādes pienākums ir sniegt palīdzību visiem pacientiem, kas minētās iestādes uzņemšanas nodaļā nogādāti ar Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta brigādēm vai ieradušies paši.

Lai to varētu nodrošināt, slimnīcas nepieciešamības gadījumā ierobežos vai pārtrauks plānveida stacionāro un dienas stacionāra pakalpojumu sniegšanu. Līdzīgi kā iepriekšējā Covid-19 uzliesmojuma laikā, slimnīcas nedrīkst pārtraukt pakalpojumus, lai nodrošinātu terapijas nepārtrauktību - ķīmijterapiju, bioloģiskos medikamentus, orgānu aizstājējterapiju, staru terapiju, veselības aprūpes pakalpojumu hematoloģijā, metadona un buprenorfīna aizvietojošo terapiju, pacientu veselības aprūpi, kuriem jāturpina vai jāpabeidz stacionārā neatliekamā kārtā uzsākta ārstēšana, uzsver VM.

Saskaņā ar VM pausto, tāpat nedrīkst pārtraukt invazīvo kardioloģiju un radioloģiju, onkoloģiskās, dzīvību glābjošas, kā arī tādas operācijas, kuru atcelšanas rezultātā var iestāties invaliditāte. Saglabājamo pakalpojumu vidū arī ir veselības aprūpes pakalpojumi saistībā ar šādu slimību grupu ārstēšanu - onkoloģija, HIV/AIDS, tuberkuloze, psihiatrija, lipīgās ādas slimības un seksuāli transmisīvās slimības, traumatoloģija un akūtās un subakūtās rehabilitācijas pakalpojumi personām, kurām šī pakalpojumu atlikšana var radīt invalidizācijas risku vai darbaspēju zaudēšanu, tajā skaitā bērniem, kuriem rehabilitācijas pakalpojumu atlikšana saistīta ar ievērojamu funkcionēšanas traucējumu pasliktināšanos.

Kā skaidro VM, ja slimnīcas secina, ka tās ar esošajiem resursiem nevar nodrošināt šo pakalpojumu sniegšanu, tām ir jāinformē Neatliekamās palīdzības dienests un ministrija. Šādā situācijā var tikt sasaukta Valsts operatīvās medicīniskās komisijas sēde, kuras pieņemtie lēmumi par turpmāko ārstniecības nodrošināšanu Latvijas iedzīvotājiem ir saistoši visām ārstniecības iestādēm.

Pašlaik nodaļas Covid-19 pacientu ārstēšanai atvērtas desmit slimnīcās - Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā, Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā, Daugavpils reģionālajā slimnīcā, Liepājas reģionālajā slimnīcā, Vidzemes slimnīcā, Rēzeknes slimnīcā, Jelgavas, Jēkabpils slimnīcās, Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā, kā arī Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā.

Vienlaikus, VM ieskatā, citu slimnīcu iesaiste jau šobrīd ir nepieciešama, lai varētu nodrošināt ārstēšanu stacionārā citu profilu pacientiem, kurus nevar uzņemt reģionālās un universitātes slimnīcas saistībā ar nodaļu pārprofilēšanu.

Līdz ar to Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests šobrīd pacientus nogādā tuvākajā pieejamajā ārstniecības iestādē. Tas nozīmē, ka, piemēram, terapijas vai ķirurģijas profila pacients no Rīgas var tikt stacionēts arī Pierīgā esošajās slimnīcās - Ogrē, Tukumā, Jūrmalā - nevis universitātes slimnīcā un pacients nevar izvēlēties stacionāru.

Lasi vēl

Komentāri (16)

  • -15
    Latvija pāri visām! 30.09.2021, 15:04:13

    Atkal atsāk medicīnas demontāžas ļauno klaunu cirku ar pozitīvi fuflotestētiem bezsimptomu "slimniekiem"...
    Noriebušies!

  • -6
    Pritchetts 30.09.2021, 15:49:46

    Pagaidām nekas nav destruktīvāk sabiedrībai kā antivaxeri. Nevajadzētu laist vispār nevienā veikalā ne aptiekā. Atdzīšos ka esmu ņirdzis sejā covid noliedzējiem un pierunājis vismaz piecus cilvēkus vakcinēties tīri balstoties uz to, ka pēc pāris gadiem ( ja nenomirs no vīrusa) viņiem pašiem par sevi būs kauns

  • -11
    Latvija pāri visām! 30.09.2021, 16:07:34

    Sabiedrības attīrīšanai no sārņiem ir noderīgi idiņi,
    kas ne tikai paši duras,
    (empātiski varu saprast režīma izmisumā ar darba zaudējumu iebaidītos vai naīvos, kas aizskrēja kovidticības dēļ, bet citus liek mierā)
    bet kauc uz tiem,
    kas nedur sev,
    jo tad, kad švakcīna šos pieveic,
    tādus nepavisam nav žēl.

  • -11
    Latvija pāri visām! 30.09.2021, 16:32:51

    Jau zinu vienu iedūrušos prominentu personu, kas iedrošināja citus uz t o par spīti blaknēm un nāvēm.
    Tagad pašam onkoloģijas recidīvs pēc remisijas. Un nevaru teikt, ka žēl cilvēku ar tādu attieksmi pret citiem...

  • -4
    Pritchetts 30.09.2021, 19:13:57

    Un tu esi palasījis kādas ir komplikācijas covid slimniekiem?
    Vakcīna ir veids kā mazināt slimības izplatīšanos - tas ir tik vienkārši, tieši tā kā rakstīts.
    viena tante teica ka vienam onkulim trakās vakcīnu blaknes, lai gan mužiks visu mūžu paciņu dienā vilcis, nekad nav sportojis, bet pie problēmām pēc mēnešiem vaino poti!?Visas trīs apstiprinātās vakcīnas ir rūpīgi pārbaudītas, un ir konstatēts - drošas un efektīvas, lai novērstu smagu Covid-19. Par stiprām un veselām ģimenēm!

  • -2
    Pipars 30.09.2021, 22:00:11

    AstraZeneca "Vaxzevria" vakcīnā izmantots šimpanzes adenovīruss. Šis adenovīruss ir līdzīgs vīrusam, kurš cilvēkiem izraisa saaukstēšanos, taču tajā ir veiktas divas būtiskas izmaiņas: tas nevar vairoties un tā genomā ietvertas ģenētiskās instrukcijas pīķa proteīna veidošanai, ko SARS-CoV-2 izmanto cilvēku šūnu inficēšanai. Šis adenovīruss neizraisa saslimšanu cilvēkiem.

    Sagaidāms, ka adenovīrusā ievietotais DNS posms, kas nosaka pīķa proteīna veidošanu, iekļūs saimniekšūnās, kur notiks tā transkripcija par mRNS, kas izkļūs no šūnas kodola un pēc tam tiks pārveidota par pīķa proteīniem šūnas citoplazmā. Sagaidāms, ka pīķa proteīnu noteicošais gēns netiks integrēts saimniekšūnas genomā, bet saglabāsies brīvā formā šūnas kodolā (episomāli), tādējādi tā ekspresija būs ierobežota.

  • -2
    Pipars 30.09.2021, 22:12:45

    Kà var but rupigi pàrbaudits,ja petijumi vel turpinas???
    "Pagaidām nav zināms, cik ilgstoša ir vakcīnas sniegtā aizsardzība. Klīniskajos pētījumos vakcinētās personas tiks apsekotas līdz 1 gadam pēc vakcinācijas, lai iegūtu plašāku informāciju par aizsardzības ilgumu.

    SARS CoV-2 vīruss ir jauns, un pagaidām vēl ir maz datu par imunitāti, kas cilvēkam rodas pēc inficēšanās ar šo vīrusu. Tāpat pašlaik nav pietiekamu zināšanu par to, cik ilga būs vakcīnas nodrošinātā imunitāte, un to, vai, ilgnoturīgas aizsardzības nodrošināšanai pret Covid-19, periodiski vajadzēs vakcinēties vēlreiz.

    Ilgtermiņa pētījumu dati par imunoģenētiku un vakcīnu iedarbību sniegs nepieciešamo informāciju, lai pieņemtu lēmumus par turpmākajiem vakcinācijas plāniem."

  • -7
    Tīģeris 30.09.2021, 19:54:53

    Jo vairāk savakcinēs ,jo pilnākas būs slimnīcas .Visus nesavakcinēs vienalga ,jo vēl nav puse ,un vakcinētie aplipina veselos .

  • -5
    Latvija pāri visām! 30.09.2021, 21:43:56

    Vakcīna ir veids kā mazināt slimības izplatīšanos
    ---
    Vakcīna varētu būt veids,
    nevis piespiedu eksperimentāls gēnu terapijas preparāts,
    kā smagās blaknes un letālie iznākumi ir daudz par daudz...

  • 0
    Pipars 30.09.2021, 22:11:07

    Nu,nu..
    "Apkopotie rezultāti, kas iegūti no četriem klīniskajiem pētījumiem Apvienotajā Karalistē, Brazīlijā un Dienvidāfrikā, liecina, ka vakcīna ir droša un efektīvi novērš Covid-19 saslimšanu personām no 18 gadu vecuma. Pētījumos kopumā bija iesaistīti aptuveni 24 000 cilvēku.

  • -4
    Latvija pāri visām! 30.09.2021, 22:34:42

    "Uzrādi rakstiski atbildot man, ka tu to arī māki izrēķināt, un pamato matemātiski, kamdēļ uzdrīksties lietot epidēmijas vai pandēmijas jēdzienus skatoties uz Latvijas konkrēto un reālo epidemioloģisko situāciju.
    Tu lieto jēdzienu “vakcīna” sakarā ar Covid-19 experimentālām gēnterapijām. Rakstiski pamato, kamdēļ tu lieto jēdzienu “vakcīna,” produktam, kas nav vakcīna. Vai jauciet injekciju ar “vakcināciju?

    Sakarā ar šīm injekcijām:

    Kura šo terapiju sastāvdaļa izraisa dziedinošu efektu cilvēka organismā?
    Kurš ražotājs, ārsts, jeb politiķis uzņemas atbildību par blaknēm?
    Kā tu pamato valsts resursu atturēšanu, izmantojot tavu ministra statusu, lai spiestu cilvēkiem piedalīties medicīniskajos eksperimentos?
    Kamdēļ tu uzskati, ka ir jātestē jebkurš Latvijas iedzīvotājs, pret slimību, kuru pārslimo 99,5% ar maigiem vai nemanāmiem simptomiem,
    kurai ir zināmas, efektīgas, un lētas zāles?"
    ----
    https://dainis.net/anitai-muizniecei

  • -2
    Ilze88 30.09.2021, 23:08:31

    STOPVACZISM, nu aizejiet uz slimnīcu un paskatieties, kā cilvēki reāli smok !!!!! Tikpat drosmīgi kā te tieciet slimnīcā bez maskas un parunājiet ar slimajiem !

  • -2
    Uzavnieks 01.10.2021, 07:22:55

    Ar tadiem aprobezotiem degeneratiem(skarbi,bet savadak tadus gruti nosaukt),kuri talak par savu degungalu neredz,nav jegas ielaisties sarunas.Virusa izplatibas zina esam tur esam tiesi del sadiem viltus zinu un sazverestibu teoriju biditajiem.Normali cilveki vakcinejas,jo apzinas virusa bistamibu.No manas pieredzes lielakie virusa noliedzeji nez kapec vairums ir ar zemu izglitibas limeni,pagastu dzeraji,gadijuma darbu daritaji un tamlidzigi kadri.Peksni sie visi palikusi zinatnieki un uztraucas par savu veselibu.Kad jaizpipe divas pakas diena un jadzer katras brivdienas lidz nemanai,tad kautka ilgtermina veseliba nerup.

  • -2
    Valters 01.10.2021, 07:30:08

    Ir runāts un redzēts, kā reāli (ja tā var izteikties) milzīgās sāpēs mokās vēža slimnieki. Ne tikai slimīcā, bet arī mājās.
    Tā ka nevajag te liekuļot un bāzt ausīs batonus!

  • -1
    Covid 19-24.ventspils.lv 03.10.2021, 19:18:18

    https://tautastribunals.eu/?p=60819&cpage=1#comment-84458

  • -1
    Latvija pāri visām! 04.10.2021, 14:27:45

    Visvairāk uzjautrina uzavniekam līdzīgie, kas radio, interneta un tv propagandas blēņas pārstāsta mats matā.:)
    Bet cilvēki no potes turpina mirt un tā ir realitāte. Satiekot katru paziņu, kas nedursies, viņš izstāsta par aizgājējiem viņam apkārt.
    Vīruss ir bīstams, ak vai, bet pote sanāk vēl bīstamāka par to, ne tā?
    Un ja vīruss paiet garām absolūtam vairumam, tad pote paliek iekšā, vai ne?

    Atklāts būtībā ir ļoti daudz,
    nu, ja kāds ekstremālis vēlas par katru cenu pārbaudīt,
    kā tieši viņa organisms reaģēs uz šo injekciju, uz priekšu.!)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: