Šīs vasaras karstajās un saulainajās dienās īpaši aktuāls ir jautājums par pareizu uzturēšanos saulē. Ventspils poliklīnikas dermatologs Mārcis Šepte norāda, ka cilvēkiem saulē būtu jāuzturas, jo tādējādi daļēji var uzņemt organismam tik nepieciešamo D vitamīnu, taču – tas jādara apdomīgi.

Lai gan daudziem vasara asociējas tieši ar zvilnēšanu pludmalē, tas var radīt ādas bojājumus, turklāt – dzīves laikā šie ādas bojājumi uzkrājas. Dermatologs M. Šepte atgādina, ka saule izstaro gan ultravioletos, gan infrasarkanos starus. Pirmie nodrošina siltumu, bet otrie – ir īpaši nelabvēlīgi mūsu ādai, it īpaši mazu bērnu ādai.

Jāņem vērā, ka saule visspēcīgākā ir laikā no plkst. 11.00 līdz 16.00. Pieaugušajiem no atrašanās saulē šajā laikā būtu jāizvairās, bet bērnus, kas jaunāki par diviem gadiem, tajā nevajadzētu vest nemaz. «Es atbalstu cilvēku uzturēšanos saulē, bet saule ir tāds brīnumlīdzeklis, ar ko mums jābūt ļoti uzmanīgiem,» norāda dermatologs, piebilstot, ka sauļošanās ir kaitīga, taču uzturēšanās saulē – pat nepieciešama, jo tādējādi caur ādu tiek uzņemta daļa no nepieciešamās D vitamīna devas. Viņš aicina atrašanos saulē organizēt no rīta – līdz plkst. 10.00 vai, vēlākais, plkst. 11.00, un vakarpusē – pēc plkst. 16.00. Tāpat jālieto un pietiekami bieži – ik pēc divām stundām – jāatjauno saules aizsargkrēms. Pieaugušiem cilvēkiem būtu jāizvēlas krēms ar saules aizsardzības faktoru jeb SPF vismaz 30, bet bērniem – 50. «Vienmēr saviem draugiem un pacientiem saku un arī pats esmu piemērs, jo vienmēr esmu bāls – ka sejai jābūt tikpat gaišai kā vēderam. Tas nozīmē, ka krēms ir lietots. Tā ka – bālums nozīmē veselību, un it kā veselīgais brūnums īsti nav veselība,» atzīst dermatologs.

Dzīves laikā uzkrātie, it kā nekaitīgie ādas bojājumi var radīt ādas vēzi. Ārsts stāsta, ka ir divu veidu ādas vēzis. Pirmais ir bazalioma, kas vienkāršoti ir nedzīstoša čūla. Ja vietā, kas atklāta saulei, – uz sejas, rokām vai muguras – rodas čūla, kas nesadzīst mēneša laikā, ir vērts to parādīt dermatologam. Otrs ādas vēža veids ir tumšie veidojumi. Šajā gadījumā būtu regulāri jāapskata dzimumzīmes uz ķermeņa un jāizvērtē, vai tās nav mainījušās. «Jebkura dzimumzīme, kas pieaugušā vecumā ir mainījusies, ir jāparāda ārstam. To raksturam nevajadzētu mainīties,» uzsver M. Šepte.

Aicinām baudīt vasaru un saulaino laiku, taču atcerēties regulāri uzklāt saules aizsargkrēmu, un dienas vidū labāk izvēlēties kādu ēnaināku vietu! Lai skaista turpmākā vasara!

Lasi vēl

Komentāri (7)

  • -1
    The Plant Preserv-a-tron 20.07.2021, 18:03:37

    Mārcis Šepte

  • -1
    The Plant Preserv-a-tron 20.07.2021, 18:04:10

    Mārcis Šepte

  • -1
    The Plant Preserv-a-tron 20.07.2021, 18:05:51

    Mārcis Šepte

  • -4
    Latvija pāri visām! 20.07.2021, 20:52:54

    Vismaz viens dakters,
    kas runā par savā nozarē svarīgo, nevis reklamē nošpricēties.

  • 0
    Inta 25.07.2021, 10:19:14

    Ja ir ādas problēmas,neejiet pie Šeptes-pēc pieredzes vairāk par gadu kā uz darbu gāju pie viņa,bez rezultātiem.Viena vizīte pie Samkova un viss kārtībā.

  • 0
    Kaudzīte (brālis) 25.07.2021, 13:36:55

    dr.Zirne doktorātā "Bini" arī ir zinoša.

  • 0
    Barons (Freiherr) 25.07.2021, 20:54:20

    Int Kundz.
    Aber,ja dabut Tripper,tad varet izārstet?
    Vai bus iet pe Dakter Šept kung oder prōvet pašam špriccet Bicillin,ko?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: