22. jūnijā, bija pieejams Rīgas apgabaltiesas pilnais spriedums Aivara Lemberga krimināllietā. Saīsināto spriedumu Rīgas apgabaltiesa paziņoja 22. februārī, kad Aivaram Lembergam tika nepamatoti piemērots vissmagākais drošības līdzeklis - apcietinājums.

Lai gan Ventspils pilsētas dome nav kompetenta vērtēt pilno tiesas spriedumu Aivara Lemberga krimināllietā, vienlaikus Ventspils pilsētas dome visus aicina respektēt Latvijas Republikas Satversmes 92. pantā nostiprināto nevainīguma prezumpciju, kas paredz, ka ikviens uzskatāms par nevainīgu, iekams viņa vaina nav atzīta saskaņā ar likumu, un apzināties, ka šis ir tikai pirmās instances tiesas spriedums, kas šobrīd nav stājies likumīgā spēkā. Diemžēl jāmin, ka pēdējo četru mēnešu laikā pēc saīsinātā sprieduma nolasīšanas atsevišķi mediji un sabiedrībā zināmas personas publiskajā telpā radīja iespaidu, ka Aivars Lembergs ir jau notiesāts un izcieš sodu.

Jau 2021. gada 24. februāra ārkārtas sēdē Ventspils pilsētas dome pieņēma lēmumu, ka no saīsinātā sprieduma neizriet apcietinājuma piemērošanas pamatojums un tā nepieciešamība demokrātiskā tiesiskā valstī, kā arī Aivara Lemberga personības pienācīgs izvērtējums, papildus vēršot uzmanību uz to, ka tiesvedība pirmās instances tiesā kriminālprocesā ilga vairāk kā 10 gadus, bet tiesa šajā laikā nesaskatīja kriminālprocesuālu pamatu apcietināt Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāju Aivaru Lembergu, un nav saprotams objektīvs pamats šādai tiesas pozīcijas maiņai, ko, iespējams, sekmēja atsevišķu šobrīd valstī politiski ietekmīgu personu izteikumi plašsaziņas līdzekļos.

Nešaubīgi Aivars Lembergs spriedumu pārsūdzēs augstākās instancēs, lai gan kārtējo reizi nebeidz pārsteigt absurdās nianses šīs lietas sakarā - pirmās instances spriedums pēc 12 gadu ilgas tiesvedības, ko tiesa teju uz 2000 lapām rakstīja četrus mēnešus, ir pārsūdzams apelācijas instancē 20 dienu laikā, kas nozīmē, ka šajās pārdesmit dienās ir ne tikai jāizlasa spriedums, bet arī jāsagatavo apelācija.

Turklāt Ventspils pilsētas dome atgādina, ka Aivaru Lembergu lielākajā daļā apsūdzību jau attaisnoja, t.sk. dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošanā un valsts amatpersonai noteikto ierobežojumu pārkāpšanā, un līdz ar saīsinātā sprieduma nolasīšanu arī atcēla iepriekš piemēroto drošības līdzekli - aizliegumu pildīt Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja pienākumus.

Vienlaikus, iepazīstoties ar tiesas spriedumā minētajiem Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja Aivara Lemberga apcietināšanas tiesas zālē motīviem, par kuriem Ventspils pilsētas dome jau iepriekš ir paudusi savu neizpratni, ikviens var pārliecināties, ka apcietinājums ir nesamērīgs un nepamatots, kā arī nav pienācīgi vērtēta Aivara Lemberga personība.

Ventspils pilsētas dome cer, kas pilnais spriedums kalpos par pagrieziena punktu tam, lai augstākas instances tiesa izlemtu jautājumu par Aivaram Lembergam nepamatoti piemērotā drošības līdzekļa - apcietinājuma, pārskatīšanu, aicinot tiesu to pēc iespējas ātrāk atcelt, lai Aivars Lembergs varētu pilnvērtīgi piedalīties pašvaldības darbā un varētu pienācīgi turpināt pildīt Ventspils pilsētas domes deputāta pienākumus, ko ventspilnieki 5. jūnija pašvaldību vēlēšanās ir viņam uzticējuši, paužot nepārprotamu atbalstu: Aivars Lembergs vēlēšanās bija vēlētāju visvairāk atbalstītais kandidāts, jo saņēma vislielāko balsu skaitu no visiem 88 deputātu kandidātiem Ventspils pilsētā - 6 536 ventspilnieku balsis, t.sk. 2 526 plusus.

Lasi vēl

Komentāri (43)

  • -2
    Gunārs Pētersons 28.06.2021, 16:15:13

    Piedodiet, atvainojiet, dārgā dome, bet kā ar šo? Šie visi izteikumi ir absolūti meli?

    https://www.lsm.lv/raksts/zinas/latvija/tiesnese-lembergs-kriminalprocesu-apzinati-vilcinajis-tapec-apcietinajums-ir-pamatots.a410137/

    Lietas materiālos esot pierādījumi tam, ka Lembergs organizējis prokurora izsekošanu, kā arī par prokuroru prettiesiski vākta informācija, tādā veidā mēģinot ietekmēt kriminālprocesa virzību.

    "Šādas darbības apsūdzētajam Aivaram Lembergam bija iespējams veikt, izmantojot viņa ietekmi uz atsevišķām amatpersonām tiesībsargājošās iestādēs kā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā, Drošības policijā, Valsts policijā," stāstīja Jansone.

    P.S. Bravo Pēterim par šo informatīvi analītisko pārpublicējumu! Lieliski kopēts! Izcili!

  • -2
    Artis no Puzes 28.06.2021, 16:29:13

    Avīze pārvēršas par melnā humora lapeli... Tāpēc vien ir interesanti šādi raksti.

  • 0
    Vpr 29.06.2021, 10:06:21

    https://www.ventasbalss.lv/upload/newspapers/2535/715x1000_9dde84e626f80bda7d57fd3879ee2652.jpg?1624899645

  • -2
    Vadims Kevrelis 28.06.2021, 16:33:48

    Ja jau Dome nav kompetenta vērtēt tiesas spriedumu tad kāpēc Dome komentē piemēroto drošības līdzekli kā apcietinājums.

  • 0
    Vpr 28.06.2021, 16:40:36

    Kognitīvā disonanse – tas ir redzes viedokļa izmaiņas process, kurš tiek adaptēts tā, lai tas atbilstu viņa rīcībai. Sarežģītākā valodā runājot, – kognitīvās disonanses teorija, tas ir diskomforts, kas rodas cilvēkam esot pretrunās ar to, kam viņš ir ticējis, viņa dzīves vērtībām un viņa pierasto uzvedības modeli. Esošā situācija neapmierina cilvēku, un viņam uzrodas neapzināta vēlēšanās izveidot savus uzskatus un zināšanu sistēmu, kas nav pretrunīga un ir saskaņota ar viņa pārliecībām.

  • -12
    herberts 28.06.2021, 20:02:29

    Īstais humors sāksies tad kad ECT pasludinās savu verdiktu sakarā ar LR tieslietu darboņu brīnumdarbiem. Būs interesanti, godājamie komentētāji, Lemberga kunga kvēlie fani un piekritēji.

  • -3
    Katram savs 28.06.2021, 20:04:59

    Ja vien līdz tam laikam šis čokā novilks...Visādi var gadīties,var viņu kārtīs nospēlēt...

  • -14
    Marta P 29.06.2021, 17:14:23

    Būs, būs interesanti! Jo ļoti ticams, ka taisnība uzvarēs, uzvarēs tiesības uz aizstāvību.. un tiklīdz uzvarēs tiesības uz aizstāvību, tad arī viss tiks attaisnots, jo citādi jau tā neliegtu to aizstāvību!

  • -2
    Ina Fominova 28.06.2021, 21:53:46

    Kas ir Dome ? Konkreti vajadzetu, ar personu vardiem un uzvardiem, Dome, lai jusu murga netiktu iesaistiti tie, kas nebut neuzskata, ka Dome nav kompetenta, lai izvertetu pilno spriedumu, bet ir kompetenta, lai izvertetu piemeroto drosibas lidzekli. Lai veleteji redzetu, par ko vini ir balsojusi, cik divkosigi ir tie cilveki, par kuriem velets. Normala civilizeta valsti tads mers jau pirms 12 gadiem pats butu atkapies, pie pirmo aizdomu rasanas, pie kriminallietas uzsaksanas, un tad, kad vina kriminallieta butu izskatita un spriedums izsludinats , ja vins tiktu attaisnots, tad ari varetu ar tiru sirdsapzinu baloteties, nevis zobiem un nagiem iekeries turetos mera kresla, ignorejot tiesas lemumus, generalprokuroa rikojumu, ministra paveli, vienlaukus izmantojot pasvaldibas resursus, piemeram, pasvaldibas apmaksato laikrakstu Ventas Balss, ietekmejot iedzivotaju viedoklus un ari izveli velesanas.

  • -1
    domāju 01.07.2021, 10:16:41

    Ja cilvēkam ir ambīcijas kaut ko izdarīt politikā, tad pie mūsu ilgās izmeklēšanas, ilgajiem tiesas procesiem, viņš nekad neko nevarētu sasniegt. Labi, ka vismaz ST to saprot un ļauj visu rangu deputātiem, ieskaitot Saeimas, neskatoties uz krimināllietām, strādāt līdz tiesas spriedumam.

  • -1
    Ina Fominova 28.06.2021, 22:04:35

    Es domaju, ka tie, kas paslepusies zem "Ventspils Dome" loti labi zina, cik daudz no Ventspils mera pienakumu pildisanas laika Lembergs ir noterejis vizinoties ar Ventspils pasvaldibas policijai piederoso automasinu uz un no tiesas sedem visus sos 12 gadus, un tie labi zina ari, cik ciniski un nekaunigi Lembergs ir vilcinajis so kriminallietas izskatisanu visiem iespejamiem lidzekliem, piesakot noraidijumus, mainot advokatus, beigas vel apelejot pie iedzivotaju jutam - luk, ka vini ir vilkusi tiesas procesu. Taja pasa laika gan "Ventspils Dome", gan ari mes visi labi zinam, ka si vilcinasana ir novedusi pie noilguma vina parkapumos. Tapec es uzskatu, ka ir vienkarsi bezkaunigi aicinat iedzivotajus respektet Satversmi, jo ta vien liekas, ka tas ir pedejais salmins, pie kura keras visa si shemu mafija, ertos kreslos sasedusies, glaunos autinos vizinoties, trekni dzivojot no pilsetnieku nodoklu naudas.

  • 0
    Nobody 29.06.2021, 01:28:39

    Nu šīs Domes autoriem būtu jāievēro likums "Par tiesu varu" un nav jāpieņem lēmums tiesas vietā:
    no teksta:
    "par Aivaram Lembergam nepamatoti piemērotā drošības līdzekļa - apcietinājuma, pārskatīšanu."
    Neskrien ratiem pa priekšu! tēvi teica.

  • -15
    Marta P 29.06.2021, 17:16:04

    izteikt viedokli tagad ir pretlikumīgi !? Izklausās pēc tiesiskuma pamatprincipiem jaunajā griezumā!

  • -2
    A.n.i.t.a 29.06.2021, 05:09:48

    Visaugstāko un nenopērkamo Tiesu neviens nav atcēlis. Kad Karmas trauks būs pilns , notiks tas ,kas notiek ar jebkuru cilvēku uz šis planētas,protams, katram savā laikā.

  • 0
    Skuja ,Vilis 29.06.2021, 15:51:30

    Pilnīgi pareizi!
    Tā madama baltā palagā ar izkapti var atnākt pakaļ lembergam arī uz cietuma kameru.

  • 0
    krustevsSvimpis 29.06.2021, 07:29:40

    Ka “dome” var ko aicināt ?! Ka tad ar tiesas neaizskaramību ?! Ja jau “ dome” veic šādus un tamlīdzīgus paziņojums tad tas ir nekas ka cenšanās ietekmēt tiesu . Atieciba uz AL “ nevainigumu” tad viņam ir visas iespējas ar advokātu palīdzību nevis Ventspils domes palīdzību to pierādīt tiesai .

  • -16
    Marta P 29.06.2021, 17:17:33

    Dome bieži aicina arī ievērot drošības pasākumus -tas arī pretlikumīgi?

  • 0
    krustevsSvimpis 30.06.2021, 02:26:04

    Ne nav !!! Varas ,valdibas , pašvaldības strukturam ir nepieļaujami dot jebkādus norādījumus vai "ieteikumus "tiesai iztiesājot lietu

  • -1
    Alberts koks 29.06.2021, 10:20:48

    Aicinu Ventspils domi iestāties un pieprasīt respektēt nevainīguma prezumpciju arī pret pārējiem izmeklēšanas izolatorā esošiem un pirmās tiesas instancē notiesātajiem ventspilniekiem.

  • 0
    Alberts koks 29.06.2021, 10:46:21

    Tam kurš lika mīnusiņu - Jūs esat pret to ka izlaiž Aivaru?

  • -1
    tiešām suns 29.06.2021, 10:31:15

    piekrītu albertam -visi ir vienlīdzīgi mūsu valstī. lai mūsu dome apgadā tur visus ar kompjūteriem .

  • 0
    peteronkuls 29.06.2021, 17:05:42

    Zem šitādām deklarācijām cilvēki parasti parakstās un tad iesniedz adresātam. Bet zem šī teksta neviens ar savu vārdu parakstīties, acīmredzot, negrib. Pat neviens no vergu grupējuma ar nosaukumu Ventspilij un Latvijai. Neviens žurnālists. Neviens domes deputāts. Neviens. Teksta autors ,visticamāk, ir kāds domes ierēdnis, kam pavēlēts uzrakstīt, tādā veidā tērējot administratīvos resursus privātpersonas problēmu risināšanai.

  • -10
    Marta P 30.06.2021, 13:22:22

    Dome - deputātu kopums. Vai tad tas neskaitās kā paraksts? Ja kāds iebilstu, tad jau būtu atsaucies..

  • 0
    tiešām suns 29.06.2021, 18:06:08

    DOME -RESPEKTĒJIET VISPIRMS TIESAS LĒMUMU,RESPEKTĒJIET MŪS-VENTSPILNIEKUS,RESPEKTĒJIET PROKURATŪRAS LIKTO,IEMĀCIETIES RESPEKTĒT VISU TO KAS JUMS APKĀRT.

  • -11
    Marta P 30.06.2021, 13:24:16

    Kas tad tieši no tā netiek respektēts? Īpaši - kas Ventspilniekiem būtu jārespektē, lai tu Talsos justos respektēts? Jāmaina Talsu novada domes sastāvs uz mūsējo? Jāpievieno Talsu novads Ventspils pilsētai? Uz šitādām bīdīšanām Levits nasks.

  • 0
    Ragnar 29.06.2021, 18:32:19

    Nosmirdēja pēc padomju laikiem. Toreiz līdzīgas vēstules parakstīja darba ļaužu kolektīvi. Vecie komuņagas,nav tā kā laiks pensijā?

  • 0
    Oskars123 29.06.2021, 20:37:01

    Skumīgākais ir tas, ka ar visu šo bakstīšanos viņi aizkavē "mīļo ventspilnieku" attīstību. Ejiet atpūsties, jūs esat pelnījuši! Par nevainīguma prezumtāciju var spriedelēt pirmstiesas izmeklēšanā!

  • -11
    Marta P 30.06.2021, 13:34:54

    Ventspils un ventspilnieku attīstību kavē viskautkādi kundziņi, kas ielien vadošos krēslos un atceļ visu, kas tiek darīts pilsētas attīstībai, piemēram, ražošanas ēku celtniecību, iztirgo kultūrvēsturiskas ēkas un priekšmetus pa lūžņu cenām utt.

  • 0
    Ēriks Leimanis 29.06.2021, 22:40:24

    Patiešām,baigi nosmirdēja pēc PSRS..tikpat kā kāds būtu ierāvis tīklos.

  • -8
    Pipars 30.06.2021, 08:48:10

    Iz NRA
    Tiesas nolēmums aizstāvības ieskatā ir nepamatots, savukārt tajā ietvertie argumenti ir tendenciozi un nepierādīti. Tā, piemēram, tiesa norāda, ka laikā, kad Aivaram Lembergam bija noteikts drošības līdzeklis - aizliegums pildīt Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja amatu (patiesībā viņam šāds drošības līdzeklis noteikts nebija, jo bija noteikts tikai aizliegums pildīt Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja pienākumus), viņš ir realizējis pašvaldības deputāta pienākumus (kas viņam aizliegts nebija). Līdz ar to ir redzams, ka drošības līdzekļa mērķis ir liegt Aivaram Lembergam veikt politisko darbību un īstenot vēlētāju deleģēto gribu. Tāpat tiesa spriedumā norāda, ka tā ņem vērā Aivara Lemberga ietekmi uz Ventspils pilsētas pašvaldības amatpersonām, kas tiešākajā veidā norāda uz to, ka drošības līdzeklis noteikts ar mērķi liegt viņam īstenot vēlētāju deleģētās tiesības un pienākumus.

  • -12
    Marta P 30.06.2021, 13:44:00

    Bet vai tad tur kas nepatiess pateikts?

  • 0
    Ina Fominova 30.06.2021, 21:48:06

    Baigais ierindas pasvaldibas deputats, kas brauka uz savam tiesas sedem Riga ar dargu Ventspils pasvaldibas policijas auto. Tu tak neteiksi, ka vins bija vienkars ierindas pasvaldibas policists ?

  • -4
    Marta P 01.07.2021, 14:30:19

    Tas ir pašvaldības auto, un viņš attiecīgi tās pašvaldības deputāts un pat priekšsēdētājs..
    Un vai tad tiesas sēdes bija Rīgā? tač te pat Ventspilī... kad vēl bija tā pulcēšanās pie tiesu nama - tas bija tepat.

  • 0
    Ina Fominova 02.07.2021, 01:13:48

    Marta P. - vins pats gan atzina, ka ir tikai parasts pasvaldibas deputats, jo visas iespejamas tiesibsargu instances vinam bija liegusas pildit domes priekssedetaja pienakumus, ka ari ministrs vinu bija atstadinajis, tacu vins nepaklavas, nu, un tiesa pamatojoties tiesi uz to, ka vins nepaklaujas un nerespekte nevienu, bet dara visu, kas pasam tik, tad mnu ari noteica vinam so drosibas lidzekli apcietinajumu.
    P.s. Bet te nu mes redzam visas vina shemas - kapec auto netika iegadats prieks Ventspils domes ? Un lietots mera vajadzibam ? Kapec Blumberga lietotais auto netika iegadats domes vajadzibam ? Kapec kungu auto tika pirkti pasvaldibas policijai ? Vai dome vairs bez shenosanas neko nemak ? Vai bija kauns pirkt tik dargu auto vienkarsam deputatam ? Un ja nu opozicijas deputati ari tad pieprasa ? Un cik vel pasvaldibas policijas auto lieto domes kungi ? Vai citu pasvaldibas iestazu auto ? Vitolins ? Osenieks ? Abele ? Lemberga ? Kam pieder auto, ar ko tie brauc ?

  • -2
    Marta P 02.07.2021, 14:50:34

    Un kādas tad ir tās lielās shēmas, ko "visi redz"? Ka pašvaldība netērē līdzekļus katram iegādājoties trasportlīdzekli, bet to iegādājas kāda pašvaldības iestāde, un to izmanto dažādi darbinieki atbilstoši vajadzībai un noteikumiem? UUU...tikai ne to, tikai ne ietaupīt līdzekļus un loģiski izmantot - tā laikam ir jūsu lielākā baile, jo par ko tad sūdzēsieties, vai ne?

  • 0
    Ina Fominova 03.07.2021, 01:20:22

    Marta P. -ta ir shema, kad , piemeram, tas A8, kuru izmantoja Lembergs personigi, tika iegadata par naudu, kas bija pasvaldibas policijas uzturesanai , nevis Lemberga uzturesanai, pareizak, vizinasanai. Tiesi tapat ar Blumberga auto. Ta ir nauda, kas domata pasvaldibas policijai !!! Pieleca ? Par to naudu vareja vairakus pasvaldibas policijas klases auto iegadaties un nodrosinat vairak patrulmasinu pilsetas ielas. Es saprotu, ka tu Marta P ari barojies no pilsetas budzeta un, ka redzams, jus tur visi esiet pieradusi, ka ta ir jusu nauda, nevis pilsetnieku nauda. Ka jus gribiet, ta to terejiet, bet es ceru, ka vienreiz tai shemotaju mafijai gals ir pienacis, un turpmak viss tiks darits likuma noteiktaja kartiba, piemeram, Blumbergs vares iegadaties pats savu personigo auto vai iet uz darbu ar kajam. Un nauda, kas paredzeta policijai, tai ari tiks izlietota.

  • -2
    Marta P 05.07.2021, 17:41:47

    Pašvaldībai tas maciņš ir viens... Tā pat kā ģimenei. Kāda īsti atšķirība, vai vīrs sievai nopērk auto, lai tā vadātu bērnus uz skolu un treniņiem, vai iedod naudiņu, lai tā nopirktu auto, lai vadātu tos pašus bērnus uz treniņiem? Var būt nav labākais salīdzinājums, bet tomēr - pašvaldība ir viena, pašvaldības budžets ir viens, kā tas tālāk tiek sadalīts un saimniekots - tas tiek lemts domes sēdēs. To lemj visi deputāti.
    Tas, ka par pašvaldības naudu tiek iegādāts auto, ar kuru var darba vajadzībām braukāt pašvaldības darbinieki - tikai normāli, sliktāk būtu, ja katrs kantoris pirktu savus auto, nevis kopīgos, lai var visi braukt.

  • 0
    Nobody 01.07.2021, 02:56:49

    Mums tak Lembergs šeit tika saukts par mēru (pirms iesēdās aiz restēm), tātad Mērija, nevis Dome! Nu tik griež to kažoku uz kuru pusi vajag.

  • -6
    Marta P 01.07.2021, 14:44:43

    Sarunu valodā jau sauc dažādi. Bet pie kažoku mētāšanas uz otru pusi būtu jāpiesauc JKP, kā tie te rāda savu patieso seju "jokojoties" un sakot, ka Eiropas fondu naudas saņems tikai viņu pašvaldības. Tātad nekāds sakars to saņemšanai nebūs ar projektu vajadzību, kvalitāti, lietderību utt. vnk tīri pēc politiskās piederības.

  • -3
    Latvija pāri visām! 05.07.2021, 21:19:29

    Cik navdiņas nav pēdējo pāris gadu laikā savā labā apguvis kariņa&levita noziedzīgais grupējums ( miljardi aizdevumu it kā LR vārdā, no kuriem milzu summas - bez pēdām ) ,tribunāliem un tiesām būs ilgi jāšķetina, bet te skan tik jau garlaicīgā vecā plate par Aiviņa hm baisajiem noziegumiem iegrābjoties padlaiku mantojumā...

  • -3
    Latvija pāri visām! 05.07.2021, 21:21:36

    P.S. Ar to uzpurni Aiviņš gan muļķīgi izskatās...
    Būtu teicis, ka pārliecība un veselība neļauj vilkt uzpurni, varētu tā saucamo tiesu irsināt bezgalīgi.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: