Noslēgusies pētījumu centra SKDS veiktā aptauja Attieksme pret satiksmes drošību Ventspilī , kuras ietvaros respondentiem bija jāatbild uz dažādiem jautājumiem par to, kāda ir viņu pārvietošanās pieredze Ventspils pilsētas ielās.

Lai izpētītu iedzīvotāju pārvietošanās paradumus un pārvietošanās pieredzi Ventspils pilsētā, respondentiem tika uzdots jautājums par to, vai pēdējā gada laikā viņi ir vadījuši automašīnu Ventspilī.

Šāds vai līdzīgs jautājums aptaujās iekļauts jau kopš 2006. gada, un šajā laikā to respondentu skaits, kuri snieguši atbildi, ka ir to darījuši, palielinājies par 10%. 2006. gadā to apgalvoja 47%, bet 2021. gada martā – 57% respondentu. Vislielākais pieaugums vērojams pēdējo 4 gadu laikā – 7%.

Aptaujas rezultāti liecina, ka pēdējā gada Ventspilī pie automašīnas stūres biežāk sēdušies vīrieši – to apgalvo 74% no respondentiem vīriešiem. Dāmas šādu atbildi sniegušas retāk – tikai 41%.

To, ka pēdējā gada laikā vadījuši automašīnu, visbiežāk apgalvo respondenti vecumā no 25 līdz 34 gadiem. Vērtējot pēc respondentu dzīvesvietas konkrētā pilsētas mikrorajonā, ar automašīnu visbiežāk braukuši Jaunpilsētas centrā dzīvojošie - 69%, kā arī Ganību ielas rajonā un Gāliņciemā dzīvojošie – abos gadījumos to minējuši 63% respondentu.

Interesanti fakti

  • Eiropas Savienībā uz 1000 iedzīvotājiem vidēji 531 automobilis. Visaugstākais rādītājs ir Luksemburgā - 690 automašīnas uz 1000 iedzīvotājiem, bet Latvijā tas ir viens no zemākajiem – tikai 329 automašīnas uz 1000 iedzīvotājiem (pēc Eurostat)

  • Latvijā gandrīz pusei no visām mājsaimniecībām (48.8%) nepieder auto, savukārt vairāk nekā 31% Francijas ģimeņu ir divas automašīnas (Eiropas Autoražotāju asociācijas dati)

  • Uz 2021.gada 1.janvāri Ventspilī bija reģistrētas 12969 vieglās automašīnas (pēc CSDD datiem). Tas ir par 201 automašīnu vairāk nekā uz 2020.gada 1.janvāri vai vidēji 0,35 automašīnas uz vienu pilsētas iedzīvotāju.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: