Ik gadu 12. maijā tiek atzīmēta Starptautiskā māsu diena. Šodien ikvienam ir lieliska iespēja pateikt paldies medicīnas māsām par ieguldīto darbu, gādājot par pacientu veselību, un apsveikt šīs profesijas pārstāves. Ventspils poliklīnikas medmāsas arī pelnījušas atzinīgus vārdus, turklāt ne tikai savos profesionālajos svētkos.

Medicīnas māsas ir speciālistes, kas ieguvušas sākotnējo medicīnisko izglītību un veic ārsta vai feldšera norādījumus, un viņu profesionālā misija ir rūpēties par visu vecumu cilvēkiem, jo tieši māsām iznāk ļoti cieši sadarboties ar pacientiem. Ģimenes ārstes Annas Matvejevas uzticīga palīdze ir medmāsa Signe Lode, kura Ventspils poliklīnikā strādā jau astoto gadu. Izvēle par labu medicīnas profesijai Signei nāca viegli, jo doma par to bijusi jau kopš bērnības – Signei paticis viss, kas bijis saistīts ar mediķiem. «Jau tad, kad mācījos pamatskolā, es zināju, ka dzīvi saistīšu ar medicīnu. Sākumā bija doma kļūt par ārstu, bet pamazām sapratu, ka mani ļoti saista medmāsas darbs,» pauž Signe. Savulaik arī viņas mamma mācījusies par mediķi, taču uzsāktās mācības nav pabeigusi. Signes māsa arī ir medicīnas māsa, ģimenē tāpat ir farmaceiti, tāpēc Signes saistība ar medicīnu nav uzskatāma par nejaušību. 2012. gadā Signe absolvēja Latvijas Universitātes Rīgas medicīnas koledžu.

Savukārt ģimenes ārstes Tatjanas Izgaginas lielais atbalsts ir viena no viņas medmāsām Aļona Zeltiņa. Līdzīgi kā kolēģei Signei, arī Aļonas izvēle par labu medicīnai bijusi ļoti apzināta, nekad nav spējusi iedomāties sevi kādā citā profesijā. «Man vienmēr ir gribējies strādāt ar cilvēkiem, palīdzēt viņiem. Pēc dabas esmu diezgan noslēgta, bet, ja kādam varu sniegt savu palīdzību, tas man palīdz kļūt atvērtākai,» stāsta Aļona, pamatojot savu profesijas izvēli. Tāpat mamma viņu ļoti atbalstījusi, kad meitai pienāca laiks izvēlēties savu nākamo profesiju. Aļona pabeigusi Liepājas Medicīnas koledžu, un Ventspils poliklīnikā strādā jau sešus gadus. Lai arī pirms tam darba pieredze abām medmāsām bijusi saistīta arī ar citām medicīnas iestādēm, gan Signe Lode, gan Aļona Zeltiņa stāsta, ka nekad nav nožēlojušas savu izvēli strādāt Ventspils poliklīnikā. «Jūtu, ka šī ir tā vieta, kur man ir jābūt,» uzskata Signe.

Jaukākie brīži medmāsu darbā ir saistīti ar iespēju sniegt profesionālu aprūpi pacientiem. Diemžēl reizēm iznāk piedzīvot arī rūgtākus darba brīžus, negatīvu attieksmi no pacientu puses, bet «neviens darbs jau nemēdz būt bez savas garoziņas», nosaka Aļona. «Saprotam, ka cilvēkam, kurš saslimis, visa uztvere kļūst saasinātāka, varbūt vairāk izpaužas kaut kāda nepatika, kas liek viņam būt ērcīgam, taču pārsvarā pacienti tomēr ir jauki un atsaucīgi, un tas motivē mūs strādāt un gādāt par viņiem,» uzsver Signe. Lai arī Covid-19 ieviesis neskaitāmas izmaiņas mūsu dzīvē, Ventspils poliklīnikas ģimenes ārstu medmāsas, tāpat kā iepriekš, turpina pildīt savus tiešos pienākumus – palīdzēt ģimenes ārstam, aizpildīt visus nepieciešamos dokumentus, veikt vienkāršas medicīniskās manipulācijas, rūpēties par pacientu komfortu. «Jā, kovida laiks ir padarījis cilvēkus nervozākus, uzvilktākus, pieaudzis darba apjoms, bet, neskatoties ne uz ko, mēs turpinām katru dienu nākt uz darbu un pildīt savus pienākumus pēc vislabākās sirdsapziņas,» atzīst Aļona.

Lai piepildītu sevi ar darbam vajadzīgo enerģiju, ikvienam ir vajadzīga kvalitatīva atpūta un saistoša brīvā laika pavadīšana, tādēļ daudzi savos brīvbrīžos izvēlas būt aktīvi un uzturēties maksimāli daudz svaigā gaisā. Piemēram, viens no medmāsas Signes vaļaspriekiem ir skriešana. Ventspilniece piedalījusies arī taku skrējienā Stirnu buks, kas prasa nopietnu gatavošanos šīm sacensībām. «Skriešana man palīdz atslēgties no ikdienas stresa, sakārtot domas, galu galā tā palīdz arī sevi uzturēt formā. Kādreiz man ļoti patika skriet krosus, garos gabalus, neesmu sprinta skrējēja. Un tā pamazām esmu aizskrējusi arī līdz Stirnu bukam. Dalība Stirnu bukā liek man saņemties, gatavoties sacensībām, jo šis taku skrējiens ir pietiekami sarežģīts un izaicinājumiem piepildīts, bet man tas ļoti patīk,» par savu brīvo laiku stāsta Signe. Savukārt Aļonas Zeltiņas brīvo laiku šobrīd aizpilda bērnu audzināšana. «Tikko viņi paaugsies, es tāpat ļoti gribētu pievērsties skriešanai. Man arī vienmēr patikušas sportiskas aktivitātes,» saka Aļona.

Medmāsu profesija ir ļoti nozīmīga un neatsverama sabiedrības labklājībā. Steigā nereti aizmirstam pateikt paldies cilvēkiem, kuri mūsu ikdienā ir ne vienmēr klātesoši, taču bez viņiem iztikt mēs arī nevarētu. Lai 12. maijs, kad tiek atzīmēta Starptautiskā māsu diena, kļūst līdzcilvēkiem kā atgādinājums par to nozīmīgo darbu, ko medmāsas veic veselības aprūpē.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • -4
    Latvija pāri visām! 12.05.2021, 19:12:19

    Uzpurņus bildē gan varēja noņemt.

    Apnikušas pēdējā laika slavas dziesmas medicīnai.
    Un afēras viltus pamatojums,
    ko ar vaimanām TêVê uzvedumos uztur paši nopirktie mediķi - tūlīt, tūlīt medicīna sabrukšot... Tāpēc vajagot ar lokdauniem un uzpurņiem močīt citus cilvēkus.
    Johaidī, lai brūk uz velna paraušanu! Iztiku cilvēkiem nopelnīt un dzīvi dzīvot ir svarīgāk,
    nekā uztraukties par neesošām mediķu problēmām, kuri tagad pelna lielo rubuli.
    Daudzi no mediķiem, protams, ir tādi paši afēras upuri kā mēs, un cenšas godīgi darīt savu darbu,
    bet citi par lielu naudu sadarbojas ar c-19 afēristiem.

  • 0
    ivarss 13.05.2021, 09:25:51

    Cik nācies reāli saskarties, vislielāko paldies ,es gribu izteikt Dr.N. ČERNENKO Medmāsām,viņas ir ir visaugstākās kategorijas medicīnas darbinieces, jo pati ārste ir visaugstākās kategorijas mediķe.
    Lai Dievs viņas bagātīgi svētī un atalgo ,pa viņu smago darbu.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: