Kādas 9-stāvu mājas dzīvokļu īpašnieki nolēmuši nomainīt pārvaldnieku. Jaunajam apsaimniekotājam māja tikusi ar lieliem parādiem un tehniskām problēmām. Otro mēnesi 9-stāvu māja atrodas starp diviem apsaimniekotājiem – iepriekšējais nenodod lietas, bet tagadējais nevar pilnvērtīgi apsaimniekot namu.

17 gadus – no 2004. līdz 2020. gada beigām – 9-stāvu māju Inženieru ielā 85, kurā ir 144 dzīvokļi, apsaimniekoja nekustamā īpašuma aģentūra Ventspils nami. Pagājušā gada beigās neapmierinātie iedzīvotāji nolēma nomainīt pārvaldnieku. Un kopš šā gada 1. marta dzīvojamā māja pēc īpašnieku vairākuma lēmuma pārgāja pie cita apsaimniekotāja – SIA Pārvaldnieks V. Mājas iedzīvotāji dalījās ar savām pretenzijām attiecībā uz iepriekšējo pārvaldnieku.

Mājas iepriekšējo gadu apsaimniekošanas rezultāti labi redzami vairākās fotogrāfijās, ko iesnieguši iedzīvotāji.

Attēlos spilgti redzams, ka pagrabos un bēniņos, kur ierīkotas visas galvenās komunikācijas – ūdensvada un kanalizācijas caurules, apkures sistēma – bijušais pārvaldnieks, visticamāk, savu kāju nav spēris visus 17 gadus.

Pārbāzts ar atkritumiem un antisanitāri apstākļi – tas ir mazākais.

Sliktā tehniskā stāvoklī ir visas komunikācijas, kas nodrošina mājas dzīvotspēju. Caurules, to ventiļi un cita armatūra, šķiet, nav mainīta kopš mājas ekspluatācijas sākuma, bet mājai ir jau 38 gadi.

Apkures caurules nav izolētas, tās nav iespējams noslēgt avārijas gadījumā. Kanalizācijas caurules tek.

Tikpat bēdīgā tehniskā stāvoklī ir arī lifti. To ekspluatācijas termiņš ir 25 gadi, bet faktiski tie tiek lietoti kopš brīža, kad māja tika nodota ekspluatācijā. Bēniņi ir tikpat piebāzti kā pagrabi. Ventilācijas šahtu lūkas pārpildītas ar baložu mēsliem, visur mētājas beigtu putnu ķermeņi. «Pirms tam, kad mūsu māja pārgāja Ventspils namu pārvaldībā, tā bija paraugmāja un pie mums nāca ekskursijās no citām mājām,» ar skumjām atceras iedzīvotāji.

Par pēdējo pilienu viņu pacietības traukā kļuva pretdūmu sensoru uzstādīšana kāpņu telpās. «Viens sensors maksā mazāk par 6 eiro, bet pārvaldnieks no mums paņēma 43 eiro 41 centu par katru sensoru!» pastāstīja mājas iedzīvotājs Nikolajs. Tā kā mājā ir tehniskas problēmas ar komunikācijām, sensoru uzstādīšana iedzīvotājiem šķita pilnīgi nevietā un turklāt nepamatoti dārga. Pagājušā gada beigās iniciatīvas grupa sarīkoja nama iedzīvotāju rakstisku aptauju, un par pārvaldnieka maiņu izteicās vairāk nekā 75% dzīvokļu īpašnieku.

Vislielākā problēma, kas tikusi mantojumā jaunajam apsaimniekotājam, – mājas parāds 27 243,90 eiro apmērā. «Māja faktiski atrodas parādu gūstā,» konstatē Pārvaldnieka V pārstāve Larisa Ulmane. Pirms vairākiem gadiem veikts kosmētiskais remonts kāpņu telpās, par kuru mājas īpašnieki joprojām ir parādā bijušajam pārvaldniekam vairāk nekā 19 000 eiro. Turklāt mājai ir parāds arī par kārtējiem rēķiniem – par liftu tehnisko apkalpošanu un remontu, starppaneļu šuvju remontu, santehnikas darbiem, lielgabarīta atkritumu izvešanu, saimnieciskajiem darbiem, zemes nomu un apsaimniekošanas pakalpojumiem.

Iedzīvotāji saka, ka viņiem nav bijis zināms par tādiem parādiem. «Visās atskaitēs, kuras pārvaldnieks izlika publiskajai apskatei, saldo vienmēr bija pozitīvs,» norāda mājas iedzīvotāja, bijusī grāmatvede Zoja. Turklāt pirms kāpņu telpu remonta tika speciāli palielināta maksa par mājas apsaimniekošanu. Brīdinot iepriekšējo pārvaldnieku par uzteikšanu divus mēnešus iepriekš, iedzīvotāji lūdza pilnu finansiālo informāciju par naudas plūsmu, lai saprastu, kā radies norādītais parāds. Taču Ventspils nami neuzrāda nepieciešamos dokumentos, pieprasot vispirms dzēst parādu. Aģentūra iesūtījusi vienošanās projektu par savstarpējiem norēķiniem, kuru jaunais pārvaldnieks nevēlas parakstīt, kamēr nesaņems līgumu, tāmju un maksājumu grafiku kopijas, kas pamatotu norādīto parādu.

Ventspils namu pārstāve Lana Koščejeva apgalvo, ka dzīvokļu īpašnieki no Inženieru ielas 85 kopsapulcē tika informēti par komunikāciju reālo tehnisko stāvokli pagrabos un bēniņos. Viņai par izbrīnu, mājas iedzīvotāji izvēlējās kāpņu telpu kosmētisko remontu, nevis kārtības ieviešanu pagrabos un bēniņos ar ārējo konstrukciju un iekšējo komunikāciju remontu. «Pietiekamu finansiālu uzkrājumu mājai nebija, taču iedzīvotāji vēlējās remontēt kāpņu telpas ar atlikto maksājumu,» pastāstīja Koščejeva. «Lēmumu pieņem dzīvokļu īpašnieki, mēs tikai pildām viņu uzdevumus,» piebilda sieviete.

Ventspils namu pārstāve piekrīt, ka nepieciešams apsēsties pie pārrunu galda, lai meklētu risinājumus šajā situācijā, taču sākumā mājas īpašniekiem esot jāsamaksā parāds. Patlaban abu apsaimniekošanas kompāniju juristi pēta dokumentus un gatavo priekšlikumus iespējamiem risinājumiem. Ulmane atzīst, ka Pārvaldniekam V tā ir pirmā šāda veida pieredze – pārņemt pārvaldījumā māju tik sliktā tehniskā stāvoklī. «Šim stāstam ir jākļūst par mācību stundu arī dzīvokļu īpašniekiem, kuri pārāk uzticējās apsaimniekošanas uzņēmumam, novirzot uz to visu atbildību par sava mājokļa ekspluatāciju,» viņa uzskata. Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likums uzliek atbildību par māju apsaimniekošanu, toskait par dzīvojamās mājas uzturēšanu (fiziskā saglabāšana) gan pārvaldniekam, gan arī dzīvokļu īpašniekiem.

Viena dzīvojamā māja – divi pārvaldnieki

Publicētais raksts par pārvaldnieka maiņu 9-stāvu mājā Inženieru ielā 85 guvis negaidītu turpinājumu.

Pēc raksta publicēšanas Ventas Balsī redakcijai atkal piezvanīja iedzīvotāja no Inženieru ielas 85 un informēja par negaidītu pavērsienu notikumu gaitā. Bijušā apsaimniekošanas kompānija Ventspils nami informēja iedzīvotājus par to, ka «saskaņā ar aptaujas veidā balsojumu, kas risinājās no 27. janvāra līdz 10. februārim, un šā gada 17. februāra protokolu, dzīvokļu īpašnieku kopība no Inženieru ielas 85 pieņēma lēmumu turpināt sadarbību ar SIA Ventspils nami

Tiek informēts, ka balsojumā piedalījās 82 dzīvokļu īpašnieki (no kopumā 144 dzīvokļiem), par līguma nepārtraukšanu ar mājas apsaimniekotāju nobalsoja 72 dzīvokļu īpašnieki, par līguma laušanu nobalsoja 68 dzīvokļu īpašnieki, savukārt 4 anketas tika atzītas par nederīgām. Lūk, tik dīvaina matemātika sanāca.

Ventspils namu pārstāve, kas ir atbildīga par saziņu ar sabiedrību, Kristīne Bišofa papildus informēja, ka 2020. gada 23. decembrī kompānija saņēma Inženieru ielā 85 dzīvokļu īpašnieku balsojuma protokolu par pārvaldnieka nomaiņu. «Paralēli tika saņemtas vēstules no vairākiem dzīvokļu īpašniekiem par to, ka balsojums tika veikts ar viltu un spaidiem, tādēļ viņi lūdz vērsties policijā situācijas noskaidrošanai. Lai pārliecinātos par balsošanas rezultātiem, Ventspils nami veica atkārtotu balsojumu, kā rezultātā lielākais vairums bija pret pārvaldnieka maiņu. Līdz ar to nams Inženieru ielā 85 paliek Ventspils namu apsaimniekošanā,» informē Bišofa. Kā augstāk norādīts, atkārtota balsošana notika šā gada janvārī un februārī.

Šī informācija pārsteidza daudzus mājas iedzīvotājus. Vēl vairāk bija pārsteigti daudzi iedzīvotāji, saņemot pa e-pastu – pirmo reizi pa visiem sadarbības gadiem ar Ventspils namiem – marta un aprīļa rēķinus par nama apsaimniekošanu. Kā jau bija minēts, 75% mājas dzīvokļu īpašnieki jau parakstīja līgumu par mājas apsaimniekošanu ar kompāniju Pārvaldnieks V no šā gada 1. marta. Kompānijas pārstāve Larisa Ulmane informē, ka Pārvaldnieks V noslēdzis līgumus un jau veic norēķinus ar uzņēmumiem Ūdeka. Ventspils siltums, Latvenergo, Ventspils labiekārtošanas kombinātu par attiecīgu komunālo pakalpojumu sniegšanu mājas iedzīvotājiem.

«Lai pieņemtu lēmumu par pārvaldnieku, nepieciešami 75% dzīvokļa īpašnieku balsu. Lēmumu pieņemšanai citos jautājumos nepieciešami 50% balsu pluss viena balss,» atgādina Ulmane. Pēc balsošanas rezultātiem, par kuriem runā Ventspils nami, par sadarbību starp bijušo pārvaldnieku un māju Inženieru ielā 85 nav savākti ne 75% dzīvokļa īpašnieku balsi, ne 50% plus viena balss.

Lasi vēl

Komentāri (17)

  • -7
    Pilsēta 22.04.2021, 17:55:14

    No raksta saprotu, ka Ventspils nami no visas pilsētas veda atkritumus un būvgružus un lika tos nama bēniņos un pagrabos.

  • 0
    tiešām suns 22.04.2021, 18:20:01

    es no raksta sapratu konkrēti-vienkārši cilvēki saskaroties ar jebkuru problēmu ir beztiesiski un panākt taisnību ir grūti,tomēr vēlu labu iznākumu.

  • 0
    Decembris 22.04.2021, 18:24:00

    Novēlu mājas iedzīvotājiem beidzot atbrīvoties no afēristiem-Ventspils namiem!

  • -2
    aga 22.04.2021, 19:24:08

    Iedzīvotājiem griezties pie J.Jūrmalnieka pēc palīdzības.

  • -2
    Alberts koks 22.04.2021, 19:33:25

    No vilka bēgsiet Lācim nagos ieskriesiet.

  • -4
    sranskis 22.04.2021, 19:42:07

    Jautājums- kur 144 dzīvokļu īpašnieki bija līdz šim, ja tā māja novesta šādā stāvoklī? Viņi neredzēja, neskatījās uz to, kas notiek un nevienam nekā neprasīja?

  • -3
    Inta 22.04.2021, 19:46:52

    Nepietika pacietības izlasīt visu vienpusējo rakstu.BET zinu,ka ir daži mājas iedzīvotāji,acīmredzot,kaut kā ieinteresēti dabūt par apsaimniekotāju tieši Pārvaldnieks V .Droši vien,nezinu-nevaru apgalvot -Pārvaldnieks V grāmatvede vai cita ieinteresēta persona personīgi apstaigāja visus dzīvokļus,izdalot aptaujas lapas un solot un stāstot,ka apsaimniekošanas maksa būs zemāka un cik Pārvaldnieks V ir brīnišķīgs. Aizmirsa piebilst,ka Ventspils namiem apsaimniekošanas maksa ir 0.43€/m2,bet Pārvaldniekam V-0.55€/m2.Un tagad Pārvaldnieks sevi pozicionē par vispārējās labklājības,kārtības cīnītāju.Smieklīgi!

  • 0
    Lustiņš 22.04.2021, 20:26:30

    Prasiet no Ventspils namiem, lai sakārto. Ja nepilda - meklējiet jaunu pārvaldnieku. Tikai ne demogogu SIA pārvaldnieks V .

  • -16
    Soross 22.04.2021, 19:47:43

    Kā mēru novāca no trases, tā sākas pilsētā bardaks un nejēdzība. Vai arī šis faktors tur ņi pri čom?

  • 0
    Zane Jehamoviča 22.04.2021, 21:04:22

    Manà 1.kāpņu telpā nekādi gruži nebija, kāpņu telpas vecākā subotņikus rīkoja, mums bija kārtība. Ko pārējās 3 darīja? Tās arī liftiem uzkrājumu negribēja veidot, jo 1.kāpņu telpa nobalsoja septembrī par uzkrājuma veidošanu liftiem, bet pārējās aģitēja, ka liftiem naudu nevajaga jo problēma 1.kāpņu telpas liftam. Ulmane vispār dzīvesbiedre tam liftu apkalpotājam. Varbūt tam liftam problēmas tādēļ radās, lai māju pastumtu Ulmanes rokās.

  • 0
    qwerty 22.04.2021, 21:41:13

    Tas ir tādēļ ka ir tikai īpašnieki,taču nav saimnieki!

  • 0
    Nobody 22.04.2021, 21:59:18

    Kad par šo u.c. katastrofu māju privatizāciju no katra valsts/pašvaldība izspieda naudu, sertifikātus, visādus inventarizācijas, nodevas, notāru, zemesgrāmatu u.c. maksājumus visi nez kāpēc nesūdzējās.
    Vēl būs pašiem jāmaksā par nojaukšanu.

  • 0
    Nobody 22.04.2021, 22:01:41

    Starp citu, privatizācijas nauda pašvaldībai ir jāiegulda uzlabojumos. Bet 90- tajos 10% no visiem privatizācijas ieņēmumiem tika izmaksāti kā prēmija par darbu Ventspils pilsētas domes Privatizācijas komisijas nedaudzajiem. Bedrīte, Skusāns u.t.

  • 0
    Kriska 23.04.2021, 08:58:30

    Cik es zinu, šī māja bija tā saucamā kooperatīvā māja un ar to vēl vairāk brīnos par nekārtību. Kā padomju laikos. Lai savestu kārtību, protams jāpalielina apsaimniekošanas maksu. Un ar ko sākt - pašiem iedzīvotājiem jābalso tajās izdalītās lapelēs. Sapulšu vairs nerīko, jo nenāk cilvēki. Paši vainīgi

  • -1
    Jojo 23.04.2021, 11:18:27

    Tiesāt vajag bijušo saimnieci kas pārdeva Ventspils namus Lietuviešiem mums arī bija saskarsme ar viņas tagad arī esam Pārvaldnieks V

  • 0
    tiešām suns 23.04.2021, 12:07:37

    inta malace-tīra patiesība....bet pamēģiniet atdzīt no siles kur var leksēt cik grib...

  • -1
    Kriska 25.04.2021, 13:14:03

    Ko jūs daudz gribat par 36 centiem par 1m2. Es vienā dzīvoklī maksāju 45 centus, un otrā 50 centus par 1m2. Un mājās viss kārtībā - pagrabi , bēnini iztīrīti, caurules noizolētas, Fasādes pakāpeniski nosiltināja bez kredītiem.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: