Dūmi no Ventspils galdnieka jaunā skursteņa pilsētas centrā traucē iedzīvotājiem atvērt logus. Vecais skurstenis, ko šopavasar nojauks bija par gandrīz 10 metriem garāks.

 Mēbeļu ražotāji Andreja ielas pagalmā savu darbu uzsākuši kaut kad pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados. Pērn uzņēmums iegādājās jaunu apkures katlu un rudenī to uzstādīja speciāli šim nolūkam uzbūvētā katlu mājā, par aptuveni 30 metriem tuvāk Jūras ielai. Protams, tika uzbūvētas arī skurstenis, tiesa gan krietni īsāks nekā tā priekšgājējs.

Tieši skurstenis ir pamats tuvējo māju iedzīvotāju sūdzībai. «Tagad austrumu un dienvidu vēji (šogad bieži brāzmaini) melnos smacējošos dūmos ietin gan Jūras ielas 10, gan Kuldīgas ielas 23 pagalmu, gan visu ēkas fasādi. Dūmenis ir ļoti zems, 3.-4. stāvu logu augstumā. Logus praktiski nevar atvērt, arī pa ventilācijas šahtām ieplūst kodīgie dūmi,» raksta viena no mājas iedzīvotājām.

Uzņēmuma SIA Ventspils galdnieks valdes loceklis Valdis Siņavskis paskaidro, ka katlu mājas projekts, tai skaitā skursteņa augstums apstiprināts Ventspils domes arhitektūras un pilsētbūvniecības nodaļā. Nekādu iebilžu nav bijis. Jaunais katls kurināms ar malku.

Taupības nolūkos intensīvāka kurināšana notiekot rīta stundās, vēlāk vien siltuma uzturēšana. Siņavskis rēķina, ka šosezon būšot izkurināti kādi 50 kubikmetri malkas. Uzņēmējs salīdzina, ka dažā prāvākā privātmājā apkurei šoziem patērēti ap 30 kubikmetru kurināmā. Tā kā pēc uzņēmumu mērauklas Ventspils galdnieka kurtuvē patērētās malkas un tātad arī attiecīgi dūmu daudzums bijis visai pieticīgs.

Diemžēl vēja virziens un atmosfēras spiediens dažkārt ietekmē no skursteņa izplūstošo dūmu virzību. Dūmi nevis ceļas gaisā un izklīst, bet tiek spiesti pie zemes.  Taču tā bijis arī, darbojoties vecajam skurstenim. Jāpiekrīt, jo arī privātmāju rajonos intensīvas kurināšanas laikā dūmu sega bieži vien pārklāj apkārtni un nemaz nedomā izklīst. Šādos gadījumos skursteņa augstums nav noteicošs.

Ventspils domes būvniecības administratīvās inspekcijas vadītāja Ingrīda Eklone sūdzību uzskata par nepamatotu. Uzņēmums šajā vietā darbojas jau ilgus gadu desmitus, projekts visās instancēs ir saskaņots, un būtībā nekas nav mainījies, vien skurstenis ir nedaudz pārvietots. Turklāt lai skurstenis būtu augstāks par 5-stāvu dzīvojamajām ēkām, tam būtu jāsniedzas vismaz 25 metru augstumā, vizuāli bojājot ainavu.

Iedzīvotājiem ir tiesības iesniegt prasību tiesā. Taču Eklone šaubās par iespēju kaitējumu izmērīt un pierādīt. Arī vides uzraudzības nodaļas vadītāja Ilga Zīlniece atzīst, ka  likumiskas prasības šajā gadījumā nav pārkāptas.

Foto: Juris Ģigulis

Jaunais skurstenis, kā raksta iedzīvotāja, ar savu dūmu grīstēm apdraud gan Jūras ielu 10, gan Kuldīgas ielu 23. Tiesa, otrdienas pēcpusdienā Ventspils galdnieks sildās pavasarīgās saulītes staros – dūmi nekūp.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: