Esam ļoti gandarīti – tā par prestižā starptautiskā festivālaSaxophonia konkursā iegūto 3. vietu saka jaunais mūziķis Roberts Martinovskis, viņa pedagogs Ziedonis Zaikovskis, audzēkņa koncertmeistare un mamma Vineta Martinovska.

Kā mūziķu dzimtas atvase Roberts pašsaprotami sāka mācīties mūzikas skolā, un viņa pēdās iet arī jaunākie brāļi. Pabeidzis klavieru klasi, pēdējā gadā gribējies iemācīties kaut ko jaunu un sācis apgūt arī saksofona spēli – šis instruments piesaistījis ar savu skanējumu. Šobrīd puisis ir Mūzikas vidusskolas 3. kursā, bet jau pirmajā gadā piedalījās Saxophonia konkursā, kur ieguva 3. vietu jaunākajā grupā.

Viņš pats un arī Zaikovskis uzskata, ka liels pluss ir tas, ka iepriekš mācījies klavierspēli. «Sākot spēlēt citu instrumentu, tev jau ir muzikālie pamati,» atklāj Roberts, un pedagogs piebilst, ka labākie saksofonisti lielākoties vispirms mācījušies spēlēt klavieres, flautu vai vijoli. Lai sasniegtu labu izpildījumu, nepietiek ar divām oficiālajām mācību stundām nedēļā, tādēļ puisis ļoti nopietni un daudz strādā patstāvīgi – klausās augstas klases profesionāļu izpildījumu gan ierakstos, gan koncertos, piedalās meistarklasēs. Viņu ļoti atbalsta tuvinieki. Pēdējā laikā viņu vairāk saista klasiskais un eksperimentālais džezs, funk mūzika.

Šogad Roberts Saxophonia konkursā startēja jau vecākajā grupā, kurā konkurēja ar deviņiem jaunajiem mūziķiem. Viņš izlozējis pirmo kārtas numuru, tādēļ nav bijis ne daudz laika gatavoties, ne uztraukties. Martinovskis bija viens no diviem konkursantiem, kas spēlēja uz diviem dažādiem instrumentiem – tenora un alta saksofona, un tas ir ļoti grūti. Pedagogs atzīst, ka audzēknim tas lieliski izdevies, un kā vienu no iemesliem min fizisko sagatavotību (Roberts trenējas basketbolā): «Saksofona spēle prasa lielu piepūli, un viņam noteikti palīdzēja sportiskā izturība, cīņas spars.»

Diemžēl rezultāts atkarīgs ne tikai no mūziķa talanta, bet arī no instrumenta, uz kura spēlē. Pārējiem dalībniekiem bijuši ļoti profesionāli instrumenti (tādi maksā, sākot no 4000 latu) ar plašu skanējumu, ventspilnieks spēlējis uz 20 gadu veca skolas un Zaikovska aizdota instrumenta. Tātad Roberts izdarījis maksimālo. Pašlaik, atklāj pedagogs, viņi meklējot sponsorus, lai varētu jauno mūziķi pieteikt kādam starptautiskam konkursam.

Neraugoties uz augstajiem panākumiem mūzikā, Roberts vēl nav pārliecināts par tālākiem plāniem. Viņš mācās 1. ģimnāzijas 12. klasē, un viņu saista arī fizika. Ja arī puisi iegūs citu profesiju, saksofona spēle, tāpat kā basketbols, noteikti būs viņa vaļasprieks, un, kas zina, dzīve var ieviest korekcijas. 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: