Krievu biedrības Latvijā Ventspils nodaļa pārtapusi par patstāvīgu organizāciju ar juridiskās personas statusu. Ventspils Krievu biedrības dibināšanas konferencē pieņemti statūtu dokumenti un ievēlēta valde.

Apskati fotogrāfijas no pasākuma!

Ventspils Krievu biedrības juridiskais statuss palīdzēs veiksmīgāk risināt kopienas aktuālos uzdevumus, toskait arī finansējuma piesaistīšanu, uzskata tās aktīvisti. Līdz šim Ventspils krievu kopienas darbību organizēja Krievu biedrības Latvijā (KBL) Ventspils nodaļa, kas radusies pirms 15 gadiem.

Pēc KBL nodaļas iniciatīvas pilsētā sāka notikt Krievu kultūras dienas, sāka svinēt nacionālos svētkus Svjatki un Masļeņica, 8. martu un 9. maiju. Visu šo laiku KBL nodaļu vadīja Raisa Ovčiņņikova. Dibināšanas konfenecē viņa atskaitījās par padarīto darbu un nodeva krievu diasporas vadību savam darba turpinātājam – pilsētā pazīstamam uzņēmējam un sabiedriskajam darbiniekam Igoram Sazanovam, kurš tika ievēlēts par jaunās organizācijas priekšsēdētāju. 113 kongresa delegātu pieņēma Ventspils Krievu biedrības statūtus un manifestu, kā arī rezolūciju par krievu valodas saglabāšanas svarīgumu kā starpnacionālās saziņas līdzekli.

Konferences delegāti un viesi, kas uzstājās, novēlēja jaunajiem krievu kopienas līderiem koncentrēties uz savas vides sakārtošanu, nevis uz sakariem ar etnisko dzimteni – Krieviju. «Krievi nav ciemiņi Latvijā, bet viena no valsti veidojošajām nācijām,» atgādināja Ventspils domes deputāts Aleksandrs Mirvis. Viņš tāpat novēlēja Krievu kopienai neļauties politikai un neļaut politiķiem manipulēt ar sevi. Savukārt Ventspils pareizticīgo dievnama mācītājs Vadims Demčenko pozitīvi novērtēja to, ka Krievu biedrība veidota uz garīgiem principiem. Mācītājs izteica cerību, ka Ventspils krievu iedzīvotāju apvienošanās vienotā organizācijā veicinās pilsētas garīgo atdzimšanu. Daudzi delegāti novēlēja, lai Ventspilī atvērtu Nacionālo biedrību namu. Kā piemērota vieta tam tika minēts bijušais Skolēnu jaunrades nams.

Ventspils Krievu biedrību nodibināja vairāk nekā 140 ventspilnieku. Konferences delegātu vidējais vecums bija 46 gadi. Visjaunākajam delegātam vēl nav 18, bet visvecākajam jau ir 90 gadu. Pusei delegātu ir augstākā izglītība un viņi ir Latvijas pilsoņi, aptuveni trešdaļa ir inženiertehniskie darbinieki vecumā no 25 līdz 50 gadiem.

Starp Ventspils Krievu biedrības dibināšanas konferences delegātiem bija pedagogi, pensionāri un uzņēmēji.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: