No diviem piedāvātajiem epidemioloģiskās situācijas stabilizēšanas scenārijiem valdība otrdien konceptuāli pauda atbalstu mērenākajam scenārijam, ar kuru valsts pārvaldē un privātajā sektorā strādājošajiem nāksies strādāt attālināti, bet klātienē atļaujot strādāt ražojošajiem uzņēmumiem.

Otrs piedāvātais scenārijs - "D" - paredzēja lielākus ierobežojumus jeb lokdaunu. Gala lēmumu par "A" scenāriju plānots pieņemt valdības sēdē ceturtdien, 11. martā.

Slimību profilakses un kontroles centra pārstāvis Jurijs Perevoščikovs, komentējot valdības pieņemto lēmumu, žurnālistiem sacīja, ka jebkurš pasākums, kas stiprinās sociālo distancēšanos, ir pamatu pamats un ir atbalstāms.

"Ja mēs redzam, ka mūs pretinieks paliek spēcīgāks, mums vajadzētu mainīt taktiku vai stiprināt savus spēkus. Ar vakcināciju mēs stiprinām savu imunitāti, bet tas neiet tik ātri, kā mēs vēlētos. Mums vajadzētu mazliet mainīt savu taktiku, lai apkarotu šo ienaidnieku, šo vīrusu," pauda epidemiologs.

Lai arī variants "C", kas paredz mīkstināt ierobežojumus, tādējādi prognozējami būtiski pasliktinot epidemioloģisko situāciju, netika iekļauts starp izvēles variantiem, tomēr izglītības un zinātnes ministrei Ilgai Šuplinskai un labklājības ministrei Ramonai Petravičai tieši šis variants šķita atbilstošākais. Tiesa, ministres līdz ar pārējiem kolēģiem atbalstīja variantu "A" par mērenākiem ierobežojumiem.

Operatīvā vadības grupa izstrādāja kopumā četrus scenārijus, tomēr valdībai tika piedāvāts lemt par diviem - scenāriju "A", kas tostarp paredz priekšlikumus ekonomikas funkcionēšanai Covid-19 apstākļos, un scenāriju "D", kas paredz priekšlikumus maksimāliem piesardzības pasākumiem.

Operatīvās vadības grupas vadītājs, Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis aicināja ministrus atbalstīt "A" variantu, kas stātos spēkā jau no nākamās nedēļas. Viņš atzina, ka gadījumā, ja ieviešot "A" variantu, epidemioloģiskā situācija trīs nedēļu laikā uzlabosies, tad varētu lemt par pakāpenisku ekonomikas atvēršanu. Savukārt gadījumā, ja saslimstība ar Covid-19 augs, tad valdībai būtu jālemj par "D" variantu, kas paredz smagākus ierobežojumus jeb lokdaunu.

Valdības konceptuāli atbalstītais "A" scenārijs paredz, ka vīrusa izplatības mazināšana tiks balstīta uz attālinātu darbu. Vienlaikus darbu klātienē turpinās ražojošo nozaru uzņēmumi, kas kopumā nodarbina ap 221 000 cilvēku jeb 25% no valstī nodarbinātajiem. Ražojošie uzņēmumi varēs turpināt darbu, ievērojot maksimāli iespējamu darbinieku distancēšanos, ieviešot Covid-19 drošu nozares protokolu, piemēram, darbu maiņās.

Citās nozarēs darbu klātienē varēs atļaut tikai ar iestādes vadītāja atļauju, savukārt klātienes pakalpojumus varēs sniegt tikai ar iepriekšēju pierakstu.

Šī scenārija īstenošanas gadījumā rosināts piešķirt 60 eiro atbalstu katram strādājošajam par attālinātā darba veikšanu, šo summu neapliekot ar iedzīvotāju ienākuma nodokli.

"A" scenārijs paredz aizliegt apmeklēt publiskas vietas, nodrošināt viesnīcu uz Covid-19 pozitīva testa pamata, veicināt izmitināšanas programmas pieejamību, sedzot 80% no izmaksām, tostarp ēdināšanai, kā arī nodrošināt stingru inficēto un kontaktpersonu uzraudzību.

"A" scenārijs paredz mazināt maksimāli pieļaujamo pasažieru skaitu līdz 30% no transporta ietilpības, kā arī rosināts atteikties no pašvaldību stāvvietu maksas privātam transportam.

Šajā scenārijā paredzēta pūļa testēšana un mērķtiecīgs skrīnings nolūkā ātri identificēt Covid-19 perēkļus, lai tos lokalizētu, kā arī identificēt riskus konkrētos segmentos.

"A" scenārijs paredz bērnudārzu nodrošināt to bērnu vecākiem, kuri nevar strādāt attālināti.

Tāpat paredzēts savlaicīgi gatavot vienotu ierobežojumu mazināšanu un nozaru drošas, pakāpeniskas atvēršanas secību un plānu, balstoties uz nozaru nozīmīguma, epidemioloģisko un ekonomisko analīzi. Līdz šim identificētās jomas, kuras iekļaujamas analīzē ir aktīvās atpūtas vietas, amatiermāksla un mākslinieciskie kolektīvi, bērnu nometnes, ēdināšana, fotopakalpojumi klātienē, izglītība, pieaugušo profesionālā tālākizglītība, izklaides vietas, kultūrvietas un izstāžu vietas, organizētie tūrisma pakalpojumi, kultūras pasākumi, skaistumkopšanas un labsajūtas pakalpojumi, sporta inventāra noma iekštelpās, sporta nodarbību vietas un tirdzniecības vietas.

"A" scenārijs paredz, ka Covid-19 gadījumu skaits līdz 1.maijam jeb 55 dienās varētu sasniegt 27 389, hospitalizēto skaits - 3835, bet nāves gadījumu skaits varētu sasniegt līdz 548 gadījumiem. Savukārt kontaktpersonu loks veidotu 43 822 gadījumus.

No ekonomiskā aspekta "A" scenārijs vienā nedēļā radītu zaudējumus 49,4 miljonu eiro apmērā, trīs nedēļās - 148,2 miljonus eiro jeb 0,51% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Lasi vēl

Komentāri (10)

  • -4
    Vilis Skuja XVI 10.03.2021, 11:31:37

    Jau pašā sākumā vajadzēja noteikt
    visstingrāko variantu!
    Pie tās situācijas,kas ir pašlaik,vainīga valdība ar savu neizlēmību un vilcināšanos.
    Un arī,protams,cilvēki,kuri negrib ievērot noteikumus un cenšas par katru cenu čupoties.

  • -3
    Uzavnieks 10.03.2021, 14:31:29

    Jo mazak inteligences,jo lielaka virusa noliegsana.Tas ta mani noverojumi.Lielakie blaveji visbiezak ir pudelu cilataji,melna darba daritaji ar zemu izglitibas limeni un tamlidzigi kadri.Tautas kategorija,kuriem nekad un nekas nebus labi,un visur vainos citus tikai ne pasi sevi.Tadi ir ipasi izdevigi visadiem Gobzemveidigiem populistiem cina par varu.Nu un protams,ja valdiba ir kadri ar paligskolas izglitibu vai vispar nepabeigtam izglitibam,tad uz neko sapratigu ceret nevar.Ja pat nespej elementari macities no attistitakam valstim,tad par kadu virusa ierobezosanu var but runa.

  • -3
    reku 10.03.2021, 15:10:03

    Kāpēc neviens neorganizē protestus pret akcīzes nodokļa kārtējo paaugstināšanu,bet bļauj par piesardzības pasākumiem,lai neapliptu ar vīrusu?
    Viss galīgi otrādi.

  • -18
    Latvija pāri visām! 10.03.2021, 12:16:13

    Katrs saprātīgs cilvēks saprot,
    ka tas viss ir 'bleķis' un sīka vīrusa ārstēšanai nav sakara ar muļķīgiem un pazemojošiem aizliegumiem un sabiedrības terorizēšanu.

  • -1
    Uzavnieks 10.03.2021, 15:26:32

    "Reku" lai protestetu nepietiek tikai ar iziesanu ielas un blausanu pie saeimas.Protestam pirmkart ir vajadzigi specigi lideri ar stingri noformuletam prasibam,juridiskam/politiskam zinasanam un realu risinajuma planu.Ja tadi bus,tad iespejam ari sekotaju netruktu.Visadi varas kari populisti neskaitas.Kritizet valdibu var visi,bet cik daudz no viniem ir tadu,kuri var piedavat realu risinajumu pozitivam parmainam?

  • -8
    Latvija pāri visām! 10.03.2021, 18:15:09

    Dažs vīrusa apstiprinātajs un lielinteliģents (kurš, iespējams, līdz ar bomžiem nēsā masku pat uz ielas)
    pat nespēj saprast, ka nez kādas pārmaiņas vienkārši nav vajadzīgas.
    Lai atstāj mūs mierā ar savu c-19 korupciju, uzbāzību un ļaunprātīgo iejaukšanos cilvēku dzīves un viss būs labi.
    Arī cirks ar vīrusa ierobežošanu,
    lasi cilvēku terorizēšanu,
    ir jāpārtrauc,
    jo tas ir noziegums pret valsti un indivīdu.

  • -3
    Uzavnieks 10.03.2021, 19:18:56

    Nav jabut lielinteligentam,tikai cilvekam ar veselo sapratu.Kad sitadi Brivibas pasi atraus so virusu,tad sapratis ka tuksi d...t nav malku cirst.Paruna ar kadu,kurs ar so virusu saslimis un pieredzejis visada veida komplikacijas(plausu,nieru,sirds un citu organu neatgriezeniski bojajumi utt).Ja kads izslimo viegli nenozime ka nav ari smagi gadijumi.Bet kamer pasu vai tuviniekus neskar tikmer talak par savu degungalu neredz.Ne pirmais ne pedejais ar pofigista attieksmi.Ja ejot pa ielu man pretimnakot uzskaudisi un atrausu no tevis to zarazu vai manu arstesanu apmaksasi?Protams ne

  • -6
    Latvija pāri visām! 11.03.2021, 00:35:20

    Pagājis gads, bet lielinteliģents ar tik pat kovid propagandas izskalotām smadzenēm kā afēras sākumā.:)
    Tagad daudzi (ieskaitot mani) ir pārslimojuši šo plāndēmijas lohu biedēkli un secinājuši,
    ka tas maz ar ko atšķiras no parastas gripas un sabiedrību vienkārši muļķo un baida.

  • -1
    Uzavnieks 11.03.2021, 17:05:53

    izskatas,ka esi spilgts piemers sa virusa izraisitajiem smadzenu bojajumiem :) un kam mums arstus un zinatniekus,ja sabiedriba pilna ar tadiem ka tu,kuri vienmer visu zina labak Tad atcelam visus ierobezojumus un palaujamies uz dabisko atlasi

  • -2
    Latvija pāri visām! 11.03.2021, 17:28:38

    Par kādiem zinātniekiem iet runa? Akadēmiķis Kalvītis raksta,
    ka Zinātņu Akadēmijā viņiem padoms NAV prasīts.
    Un nosaukt muldētājus Dumpi, Perevožčikovu un tamlīdzīgus kadrus par ārstiem var tikai smaga kovid drudža stāvoklī.:/
    Protams, ka visi murgainie cilvēku cieņu pazemojošie (un maku iztukšojošie) aizliegumi ir jāatceļ.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: